İftar Sofraları İsraf Sofraları Olmasın!

İftar Sofraları İsraf Sofraları Olmasın!
 Muhabir
Ramazanda iftar sofralarının yerini restoran ve lokantalarda uygulanan fix menü ile israf sofraları alıyor. İsrafın önünü geçmek için Ramazana özel menü çıkarmayan Çorbacı Zeyrek İşletme Sahibi Alican Ayhan, vatandaşın cebini de düşündüklerini anlattı.

Ramazan ayında restoranların hazırladığı iftar ve sahur menüsü israfa neden oluyor. Yıllardır Ramazan ayında iftar sofralarında israf yapılmaması yönünde uyarılar yapılıyor ancak buna çoğu işletme uymuyor. Menülerin içeriği çeşit çeşit seçenekler sunarken fiyatları da cep yakıyor. Fix menü fiyatları karşısında menü uygulaması olmayan restoran ve lokanta arayışına giren vatandaşlar ise daha önce tercih ettikleri restoranlara menü uygulaması yüzünden gidemediklerini belirtiyor.

Müşterilerine dayatma menü uygulamasında bulunmayan Çorbacı Zeyrek İşletme Sahibi Alican Ayhan, israfın önüne geçmek için Ramazana özel menü hizmeti vermediklerini söyledi.

MÜŞTERİLER YEDİĞİNİ ÖDÜYOR

Çorbacı Zeyrek’de yemeklerin tek tek seçilebildiğinin altını çizen Ayhan, gelen müşterilerin sadece yediklerini ödediklerini ifade etti. Ayhan, “Ramazan ayına özel olarak menü çıkarmıyoruz. İnsanlarda bu durumu hoş karşılıyor. Biz insanların cebinden fazla para almanın anlamı yok diye düşündük. Hakkı neyse o, normal menümüzden devam edeceğiz. İnsanlar da yediğini ödesin. Ekonomi zaten sıkıntılı, insanlar zaten maddi sıkıntı çekiyor. Ekstra külfet olmasın insanlar rahatça yiyebilsin diye böyle bir uygulama yaptık” dedi.

RAMAZANA ÖZEL MENÜ İSRAF İŞİ

Fix menü uygulamasının israfa neden olduğuna dikkat çeken Ayhan, “Piyasanın, ekonominin durumuna bakarak normal zamanda menü neyse Ramazan diye bunun üç beş katı fiyatlar yazılıyor. İnsanlardan fazla rakamlar alınıyor. Fiyatları abartmak için meze ile ek verdikleri ikramlıklar ile masayı süslemeye çalışıyorlar tabii ki bunların hepsi yenmiyor ve o da israfa sebep oluyor. Menü oluşturmak için fazladan verilen şeyler çöpe gidiyor” ifadelerini kullandı.

MENÜYÜ MÜŞTERİLERİMİZİN TERCİHİNE BIRAKTIK

Müşterilerin menüden istediği yemeği seçebildiğini belirten Ayhan, “İşletmemizde çorba ve yemekler var. İnsanlar ister çorba içiyor, ister yemek yiyor, isterse de ikisini birden yiyor. Biz yanında 7-8 çeşit meze ikram ediyoruz. Kaşarlı pidemiz var. Her gün farklı çıkan yemek çeşitleri değil de sabit kavurma, pilav, tavuk but, kebap, kuru fasulye var. Müşteriler damak tadına göre menüyü kendisi belirliyor. Ardından irmik helvası ikram ediyoruz” şeklinde konuştu.

-Büşra GÜLTAŞ