Hububat ekimi Kasım’a kaldı

Hububat ekimi Kasım’a kaldı
Mevsim şartlarından değişiklikler tahıl ambarı olan Konya’da hububat ekim zamanlarını Ekim ayından Kasım ayına kaydırdı.

Mevsim şartlarından değişiklikler tahıl ambarı olan Konya’da hububat ekim zamanlarını Ekim ayından Kasım ayına kaydırdı. Geçtiğimiz yıllarda çiftçilerin hububat ekimlerini bugünlerde tamamlanıyordu ancak mevsim şartlarından dolayı ekimlerin yüzde 50’si Kasım ayına sarktı.

Yağışların gecikmesi ekimleri etkiledi

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi hububat ekimlerinin Kasım ayına sarkmasını Konya’nın Sesi’ne değerlendirdi. Sonbahar yağışlarının eskisi gibi Eylül-Ekim ayında yağmadığına değinen Soylu; “Mevsim geçişlerindeki değişiklikler hububat ekim tarihlerini değiştirdi. Hububat ekimleri Kasım ayına kaymış gözüküyor. Geçtiğimiz yıllarda Ekim ayı çiftçilerin en fazla ekim yaptığı aydı. Kuru tarım, sulama imkanı olmayan çiftçilerimiz yağışa bağlı bir ekim takvimi belirliyorlar. Bu durum onların takvimini de etkiledi. Geçtiğimiz yıllarda bu dönemlerde ekin ekme işlemleri büyük oranda biterken şimdi ekimlerin yüzde 50’si duruyor. Burada önemli olan kaliteli, yüksek kaliteli verimli sezon için buğdayın, arpanın Sonbahar ayında ekilip çıkması tarlayı kapatması önemli. Böyle yağışlar geciktikçe ürünlerin çıkışı kışa veya İlkbahar’a kalıyor. Kışın havalar yumuşak giderse çıkış sağlıyor yoksa bitkiler Mart gibi tarla yüzüne çıkıyor bu da ister istemez verimi olumsuz etkileyebiliyor” dedi.

Ekimin geç yapılması tohumu koruyor

Bu durumun olumlu yönlerine de değinen Süleyman Soylu; “Olumlu yönüne değinecek olursak en azından bazen hafif bir yağmur yağıyor tohumun bozulmasına neden olabiliyor. Ala-tav dediğimiz düşük yağışlarda tohumun bozulma riski, sağlıksız çıkışlar oluyordu. Ekimin çok geç yapılması en azından tohumu koruyor. İlkbahar’da sağlıklı bir yağış olursa güzel bir çıkış yakalıyor. Yılına göre avantaj ve dezavantajları sezonun gidişatına göre daha net ortaya çıkacak ama Sonbahar ayında çıkışı sağlayıp kışa sağlıklı giren bitkiler her zaman diğer geç çıkan bitkilere göre avantajlı” dedi.

Tarlalarda hasadı beklenen ürünler var

Sulu tarımında durumdan etkilendiğini söyleyen Soylu; “Sulu tarım yapılan yerlerde henüz çiftçinin tarlada hasat yapacağı ürünü mevcut. Mısır ve şeker pancarı eken çiftçiler Kasım ayı sonunda hasatlarını bitirecek ve yeni ürün ekecekler. İklimin farklı gitmesi baharlık ürünlerin hasadını da geciktiriyor. Sulu tarımda da ekim sezonu da alışılagelmişin dışında Kasım ayına kaymış durumda” açıklamasını yaptı.

Arpa ve buğdaya olan ilgi fazla

Buğday ve arpa tarımı çiftçinin yetiştirmekte çok fala zorlanmadığı ürünlerin başında geldiğini ifade eden Soylu; “Bu yıl TMO’nun alım fiyatları çiftçiyi memnun etti. Bunun etkisiyle beraber bu yıl buğday ve arpaya olan ilgi geçtiğimiz yıllara oranla daha da fazla. Mutlaka çiftçilerin ekeceği buğday ve arpa çeşitlerinin karakterine göre ekim zamanını doğru ayarlamaları gerekiyor. Yüksek verimlilik açısından oldukça önemli. Her çeşidin ekim zamanı aynı değildir” şeklinde konuştu. HALİL YILMAZER