Hedef savunma sanayide 8 milyar doları aşmak!

Hedef savunma sanayide 8 milyar doları aşmak!
Konya’da, “KOP Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı”na katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Konya tarımın yanında çok önemli bir sanayi şehri. O yüzden amacımız savunma sanayide 8 milyar doları aşmak" ifadelerini kullandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ev sahipliğinde düzenlenen Konya Ovası Projesi (KOP) Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Toplantıya; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu, Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Mustafa Büyükeğen, AK Parti Konya İl Başkanı Fatih Özgökçen, Konya milletvekilleri, merkez ilçe belediye başkanları, Konya protokolü ve iş dünyasından çok sayıda kişi katıldı. Programda KOP ile ilgili bilgilendirme yapılırken sonrasında basına kapalı olarak, “KOP Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı” gerçekleştirildi.

dsc-1410.jpg

“YERALTI SU KAYNAKLARIMIZ HER GEÇEN GÜN AZALIYOR”

Programın açılışında bilgilendirme sunumu gerçekleştiren Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu, “Öncelikle Bolu’da meydana gelen yangın sebebiyle hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. KOP Bölge Kalkınma İdaresinin temel görevi bölgenin kalkındırılmasını hızlandırıp projelendirmek ve ilgili kurum kuruluşlarla iş birliği içerisinde genel planları hazırlamak, bu plan kapsamındaki faaliyetleri koordine etmek olarak karşımıza çıkıyor. Bildiğiniz üzere bölgemiz ciddi anlamda bir potansiyel taşıyor. Türkiye’nin kalbi olmasına rağmen çölleşmenin yaşandığı yer KOP bölgesi. Yeraltı su kaynaklarımız her geçen gün azalıyor. Su, kullanımda etkinliğin ve tarımda verimin arttığı bir KOP bölgesi 2028 hedefimizde bulunuyor. Bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. KOP İdaresinin projeleriyle, 8 il 89 ilçe ve 1606 köyü kapsadığına da değinen Karakoyunlu, Türkiye yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 12,2'sini kapsayan bu coğrafyanın potansiyelinin ulusal kalkınmaya da ciddi katkılar sağladığını dile getirdi. Yeraltı suyunda yıllık ortalama 1 metre civarında düşüş olduğuna dikkati çeken Karakoyunlu, şöyle devam etti: "2024-2028 hedefimizde bir vizyon belirledik. Bu vizyonumuz; su kullanımında etkinliğin ve tarımda verimliliğin arttırıldığı, tarım ve sanayi entegrasyonunun güçlendiği, dengeli kalkınmayı sağlamaktır. Bu kapsamda su kaynaklarının etkin yönetimi birinci öncelik. Burada bölgeye getirilecek su miktarının arttırılması, rehabilite edilen alanların arttırılması ve sulanan alanların genişletilmesi birincil hedef kapsamında yer almaktadır. Öte yandan verimlilik bir başka hedef noktamız. Burada arazi toplulaştırılması yapılacak bölgelerin genişletilmesi, bitkisel üretim değerinin Türkiye üretimindeki payının arttırılması gibi hedefleri bu ölçek çerçevesinde ortaya koymuş durumdayız."

dsc-1431-001.jpg

“BÖLGEMİZİ EN NİTELİKLİ TEKNOLOJİK PROJELERLE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEĞE HAZIRLIYORUZ”

Konya Valisi İbrahim Akın da konuşmasında, KOP Eylem Planı'nın bölgenin kalkınma yolculuğunda önemli bir kilometre taşı olduğunu söyledi. İstişare Toplantısı’nın da bölgenin gelişimine ışık tutacak fikirlerin paylaşılması adına önemli bir fırsat olduğuna değinen Akın, şunları kaydetti: "KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, bu coğrafyada tarımdan sanayiye, enerjiden çevreye kadar pek çok alanda yürüttüğü projelerle, sadece bölgemizin değil, ülkemizin de kalkınmasına değerli katkılar sunmaktadır. KOP tarafından bugüne kadar Konya'mıza 827 projeyle toplamda 6,9 milyar lira destek sağlamıştır. Bu projeler sayesinde toprağın bereketi artıyor, su daha iyi kullanılıyor ve bölgemizi en nitelikli teknolojik projelerle sürdürülebilir bir geleceğe hazırlıyoruz."

“KONYA’NIN YARINLARI BUGÜNDEN ÇOK DAHA GÜÇLÜ OLACAK”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da Bolu Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel'de meydana gelen yangında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi. Altay, toplantı öncesinde yaptıkları değerlendirmelerde Konya'nın en önemli sorununun su olduğunu, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin kentin en önemli gündemi olduğunu ifade ettiklerini belirterek, "KOP da bu manada bizim en önemli yapımız. İnşallah hep birlikte Konya'nın sürdürülebilir bir tarımla önce şehre sonra Türkiye ekonomisine çok daha büyük katkı sunması için hep birlikte çaba ve gayret göstermeye devam edeceğiz. Bununla birlikte Konya önemli bir sanayi şehri haline geldi. 3 milyar doların üzerinde ihracatıyla Konya bugün Anadolu'nun en güçlü sermaye sahibi şehirlerinden birisi oldu. Son dönemde yapmış olduğumuz yatırımlarla Konya'nın bir turizm şehri olması ve bu pastadan daha fazla pay alması için büyük bir gayret ve çaba gösteriyoruz. İnşallah Konya’nın yarınları bugünden çok daha güçlü olacak." diye konuştu.

“KONYA REKABETÇİ İLLER ALANINDA KONUMLANDIRILDI”

Programda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, toplantının hayırlı olmasını dileyerek Türkiye’nin daha güçlü olma yolunda ilerlediğini kaydetti. Bakan Kacır, “Öz kaynaklarımızı hayata geçiriyoruz. Konya Ovası Projesi’ni de yatırımlarla buluşturduk. İstihdam sağladık. Bütüncül bir yaklaşımla programlarımızı gerçekleştiriyoruz. Sektörde sürdürülebilir bir ivme kazanmak için çalışmalarımızı tamamladık. Elde edilen kazanımları daha ileriye taşımak amacıyla her bir şehrimize kalkınma şehri planı hazırladık. Konya da rekabetçi iller alanında konumlandırıldı. Vatandaşlarımızın refah düzeyini artıracak projeleri hep birlikte sağlayacağız. KOP bölgemizde kalkınma faaliyetlerimizi tarımla sınırlandırmıyoruz. Diğer sektörleri de ele alarak ciddi bir yaklaşım gerçekleştiriyoruz. Bölgemizin turizm alanında da potansiyelini harekete geçirmek için de çalışmalarımızı tamamladık. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

“BU YIL SONU ENFLASYONU BU KADAR KONUŞMAYACAĞIZ”

KOP ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise, KOP Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı vesilesiyle Konya’da olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Yılmaz, Konya’nın Anadolu’nun kalbi olduğunu ifade etti. Yılmaz, “Kalkınma yalnızca ekonomik büyümeden ibaret değil. Sosyal yapının güçlendirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması ve sağlanan büyümenin toplumun tüm kesimlerine yayılması son derece kıymetli. Her zaman bu anlayış içerisinde hareket ediyoruz. KOP veya Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) gibi dev yatırımlar ülkeye kalkınma anlamında katkıda bulunuyor. Bölgesel kalkınma bizim için aynı zamanda sosyal adaletin sağlanması, refahın tüm kesimlere yayılması bakımından önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu konularda ortak akla büyük önem veriyoruz. Her fırsatta iş dünyası başta olmak üzere toplumun her kesimiyle istişare ediyoruz. Bugün de bu toplantıyla fikir alışverişinde bulunacağız. Siz konuşacaksınız, biz dinleyeceğiz. Toplantılarımızın ilki Şanlıurfa’da oldu. Bundan sonra da Giresun ve Erzurum’da devam edecek. Ülkemizin dört bir yanında bu çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Bunun yanında Konya artık tarımın yanında sanayi ve ihracat şehri haline geldi. Konya hem yurt içi hem de yurt dışında dikkat çekiyor. Bu bağlamda en önemli amaçlarımızdan biri savunma sanayide 8 milyar doları aşmak. Bunların yanında önümüzdeki dönem havzalar arası su aktarımı, ülkeler arası su aktarımı projelerine daha fazla yoğunlaşacağız. Çünkü su ihtiyacımız ortada. KOP Bölgesini geliştirmek için de yeni adımlar atıyoruz. Tarımda verimliliği artıran çalışmalar içerisindeyiz. Atacağımız bu adımlar makro ekonomik istikrarımıza katkı sağlayacak. Her geçen ay hedeflerimize daha fazla yaklaşacağız. Bu yıl sonu enflasyonu bu kadar konuşmayacağız” diye anlattı.

"BÖLGEDE OBRUK İSTEMİYORUZ"

Konya Karapınar’da sürekli obrukların oluşmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, “Çiftçilerimizin gelirini düşürmeden onlara alternatif sunarak geçiş sürecini gerçekleştirmeliyiz. Bölgemizde insan unsurundan kaynaklı obruk istemiyoruz. En önemli meselemiz su ve tarımda verimliliği artırmak. Tarımı sanayi ve ticaretle ele almalıyız. Bunu yaparsak çiftçimizin geliri de daha çok artar tüketici de daha ucuza ürün temin eder” dedi.

“TARIM TEK BAŞINA YETMEZ”

KOP Bölgesine 575 milyar liralık tapu yatırımı gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Yılmaz, sözlerine şunları ekledi: “Mavi Tünel de tarihi bir proje. Tarım ve Orman Bakanlığımızın desteğiyle bu projeye tekrar imkanlarımızı sunuyoruz. Ama tarım tek başına yetmez. Tarımın sanayi ve ticaretle entegre olduğu bir anlayışla hareket etmemiz gerekiyor. Nitelikli ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, markalaşması, hazırlanarak iyi bir lojistik ağıyla ulaşması, tanıtımı ve bunları ticaretle birlikte düşünmemiz lazım. Bunu yaptığımızda çiftçimizin geliri daha çok artacak, tüketici de ürünlere uygun şartlarda ulaşmış olacak. Dolayısıyla bölgesel çalışmalarımızda yukarıda bahsettiğim şekilde ilerlediğimizi belirtmek isterim. Ayrıca turizm, finans başta olmak üzere değişik hizmet sektörlerinin bölgede gelişmesi son derece önem arz ediyor.”

TUBA KAYA

Kaynak:Konya'nın Sesi