'Habbeden İmameye Sabır Yolculuğu' Tantavide başladı

'Habbeden İmameye Sabır Yolculuğu' Tantavide başladı
‘Habbeden İmameye Sabır Yolculuğu’ isimli tespih sergisi Meram Belediyesi ev sahipliğinde Konya’da açıldı. Sergiye dünyaca tanınan ustalar katılıp, eserlerini tespih severler ile buluşturdu

Meram Belediyesi’nin ev sahipliğinde ‘Habbeden İmameye Sabır Yolculuğu’ isimli tespih sergisinin Tantavi Kültür Merkezi’nde açılışı gerçekleştirildi. Sergi 22-25 Eylül tarihleri arasında devam edecek. Türkiye’de yaşayan ve dünyaca bilinen 20 usta sergiye katılarak eserlerini sergilemeye başladı. Konyalı iş adamı ve Koleksiyoner Mustafa Genç’de, sergide koleksiyonundan tespihler sergiledi. 4 gün boyunca ücretsiz gezilebilecek sergide satış olmayacak. Açılışa Konya Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Milletvekili Orhan Erdem, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, MÜSİAD Konya Şube Başkanı M. Hilmi Kağnıcı, ASKON Konya Şube Başkanı Atilla Sinacı, Konya İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, basın mensupları ve birçok tespih sever katıldı. Konuşmaların ardından protokol sergiyi gezerek, koleksiyonlar hakkında bilgi aldı. Tören günün anısına çekilen hatıra fotoğrafı ile son buldu.

ELLERİ, KAFASI VE YÜREĞİ

İLE ÇALIŞAN SANATKÂRLAR

Koleksiyoner Mustafa Genç’le birlikte bu sergiyi hazırladıklarını belirten Tespih Ustası Aydın Menderes Orkun, “Bugün açılışın yaptığımız sergi fikrini değerli koleksiyonerimiz Sayın Mustafa Genç ile birlikte planlamıştık. Sergimizin ismini, ‘Habbeden İmameye Sabır Yolculuğu’ koyduk. İsimde Tespihin yapım aşamasındaki sabırdan, sabır çekmekten ve aynı zamanda dua tanelerine işaretinden tanımlama yapmaya çalıştık. Sergi fikrimizi paylaştığımız katılımcı ustalarımızın büyük özveri ve desteği sayesinde bugün sizleri bu eşsiz sanat eserleriyle buluşturmayı başardık. Kendileri ülkemiz için çok kıymetli isimler. Buradan bir kez daha teşekkür ediyorum... Konuşmamı Alman edebiyatçı ve ressam Goethe'nin bir değişi ile bitirmek istiyorum. ‘Elleriyle çalışan insan işçidir, Elleri ve kafasıyla birlikte çalışan insan ustadır, Elleri, kafası ve yüreği ile çalışan insan sanatkârdır...’ dedi.

TÜRKİYE’DE İLK YAŞANDI

Serginin Türk kültürü ve tarihi açısından öneminin büyük olduğunun altını çizen Koleksiyoner Mustafa Genç, “Şehrimize ve Habbeden İmameye Sabır Yolcuğu adlı sergimize hepiniz hoş geldiniz. Açıkça söylemek gerekirse bugün burada bulunan herkes gibi çocukluk yıllarından itibaren tesbihe ilgi duymuş, belki biraz daha ileri giderek bu sanata gönül vermiş kişilerden biri olarak bugün aranızda bulunmaktayım. Özellikle Türk kültürü ve tarihi açısından büyük önem taşıyan tesbih sanatına yönelik düzenlenen ilk sergi olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bu sanatın ustasından hayranına bir araya getiren, böyle Güzel bir organizasyona zemin hazırlayan Sayın Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş Bey'e ve tüm ekip arkadaşlarına teşekkürlerimi sunuyorum. Geldiğimiz bu noktada burada bulunan herkesin emeği büyük. Habbeden İmameye Sabır yolunu beraber kurduk ve bu yolun yolcusu olduk. Kurucusundan yolcusuna yanımızda yer alan herkese şükranlarımı sunuyorum. Ve sözlerime Didem Mamak'ın bir beytiyle son vermek istiyorum. ‘Gözyaşlarım bitse tesbih tanelerim vardı. Tesbih tanelerim bitse Gözyaşlarım... Saydım insanın doksan dokuz tane yalnızlığı vardı’ diyor şair. Ne mutlu ki sizler bugün burada bizleri yalnız bırakmadınız” ifadelerini kullandı.

 

HER SEVİNCE ORTAK

OLAN TESPİHLER KONYA’DA

Serginin açılışı öncesinde yaptığı açıklamada, Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi’nin açıldığı günden bu yana sadece Meram’da değil tüm Konya’da sanat ve kültürün merkezi haline geldiğini ifade eden Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, ‘Habbeden İmameye Sabır Yolculuğu’ temasıyla gerçekleşen serginin, tüm tespih severleri 4 gün boyunca bir araya getireceğini kaydetti. Tespihin çoğu insan için vefalı bir arkadaş olmasının yanı sıra sevincin, hüznün, düşüncenin, tefekkürün, sohbetin en güzel yoldaşlarından biri olduğunu belirten Başkan Kavuş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Tespih, dostdur. her bir tanesinde, sabır var, şükür var, zikir var. Her bir tanesinde umut var, nefes var, muhabbet var. Her bir tanesinde tefekkür var, sohbet var, arkadaşlık var. Tespihi sanat olarak da görseniz, bir aksesuar olarak da görseniz, bir eğlencelik olarak da görseniz, Dünya üzerinde birbirinden bu kadar farklı insanları aynı noktada, aynı sanatta, aynı zevkte buluşturabilen başka bir şey yoktur. Bir devlet başkanının elinde de görürsünüz, sokaktaki bir vatandaşın elinde de. Bir gencin de elinde, bir yaşlının da elinde. Bir zengini de cezbeder tespih, bir işçiyi de. Bu açıdan bakınca tespih, her yaraya ayrı tedavi uygulayan bir merhem gibi. Her sevince ortak olan bir dost gibi. Her zevke hitap edebilen bir sanat şaheseridir. Tüm bu düşünceler çerçevesinde sergimizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, tüm meraklılarını bu özel sergiyi görmeye davet ediyorum. Bu güzel sergi fikrinin ilk anından vücuda geldiği şu ana kadar her aşamasında büyük emekleri olan Mustafa Genç kardeşime ve Fethi Büyükbalta abime de sonsuz teşekkür ediyorum.”

 

MERAM’DA SANAT VE SANATÇI

DESTEĞİ SÖZ KONUSU

Serginin hayata geçmesinde üç önemli ayak olduğuna vurgu yapan AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı , “Bir tarafta çok değerli sanatçılarımız ve onların el emeği göz nuruyla ortaya koydukları eserler var. Diğer tarafta ise bu sanatı ve bu sanatla ilgilenen sanatçıları desteklemek adına koleksiyon sahibi olan kardeşlerimiz duruyor. Serginin bir diğer ayağında da her türlü sanat faaliyetlerini destekleyen ve bunları hemşerilerimizle buluşturmak adına çaba veren yerel yönetimlerimiz duruyor. Ben hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Görüyoruz ki ortada büyük bir emek var ve bu emeğe sahip çıkma anlayışı var. Yediden yetmişe, kadından erkeğe, gencinden yaşlısına tespih sanatına ilgiyi artırmak ve gelecek nesillere aktarmak adına önemli bir organizasyon. Allah’a zikir yolunda sanatın nasıl güzel bir aracı olduğunu anlatan hat, tezhip ve tespih gibi değerler bu milletin temel değerleridir” şeklinde konuştu.

 

BAŞARILI ÖRNEKLER VERİLDİ

Serginin yoğun bir ilgiyle açılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Milletvekili Erdem, “Bu güzel tarihi mekanda belki de her on beş günde bir sanatsal etkinliklerde buluşuyoruz. Bugün gerçekleştirilen sergimiz de yoğun bir ilgiyle karşılandı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Allah, Mustafa Genç kardeşimin de emeklerini zayi etmesin, çok başarılı örnekler veriyor. Bu etkinlikle tespih sanatını geleceğe miras olarak bırakacağız” diye konuştu.

 

NEREDE SANAT VE ZARAFET VARSA

BAŞKAN KAVUŞ ORADA

Herkesin tespih sevgisi ve muhabbetti olduğunu belirten Konya Valisi Vahdettin Özkan ,“Herkesin kendi yönünden tespih sevgisi ve muhabbeti var. Bu mahabbeti herkes kendi cenahından anlattı. İnsanda öyle güzel duygular var ki bu duygular sanat mecrasından aksediyor. Bu güzel sanatlardan biri olan tespih sanatını bu sergi sayesinde bir kez daha müşade edeceğiz. Bu serginin hayat bulmasında emekleri olan Mustafa Genç ve Fethi Büyükbaltaya teşekkür ediyorum. Bir diğer teşekkürü de sanata ve sanatçılara her zaman teveccühle yaklaşan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş’a etmek istiyorum. Nerede sanat, estetik ve zarafet varsa Başkan Kavuş orada oluyor. Bu nedenle sadece bu sergi için değil, sanat ve sanatkâra verdiği destekten dolayı da kendisine teşekkür ediyorum. Sergide eserleri bulunan sanatçılarımızı tebrik ediyor, bu güzel iklimin Konya’da her zaman devam etmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı. •Gizem Başar