Gurbetçiler Konyalı esnafın yüzünü güldürdü

Gurbetçiler Konyalı esnafın yüzünü güldürdü
Yaz aylarının başlamasıyla birlikte tatil amaçlı Konya’ya gelen yerli turistler, Konya esnafının yüzünü güldürdü.

Ürün fiyatlarında yaşanan artış esnafları da vurdu. Konya esnafları genel olarak müşteri kaybettiğini ve yerini gurbetçi müşterilerin doldurduğunu belirterek, açıklamalarda bulundu. Görüşlerini gazetemize değerlendiren esnaflar, gurbetçilerin nefes aldırdığını söyledi.

“YERLİ MÜŞTERİLERİN YERİNİ, GURBETÇİLER DOLDURDU”

Son günlerde müşterileri sayısında kayıp yaşadığını aktaran esnaf Ömer Avcı, gelen gurbetçilerin kendilerini umutlandırdığını vurguladı. Yıllara oranla ellerindeki malın da azaldığına dikkat çeken Avcı, şunları dille getirdi: “Ürünlere gelen zamlardan sonra müşteri sayımızda düşüş yaşandı. Şu ana kadar bazı ürünlere yüzde 60 civarında zam geldi. Hayat pahalılığı var. Tatil amaçlı gelen kişiler, kaybettiğimiz yerli müşterilerin yerini doldurdu. Onlar olmasa zor durumda kalırdık. İnşallah bu tez zamanda ülkenin alım gücü yükselir, insanlar da rahat eder.”

“FİYATLARI İDEAL TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Bedesten Çarşı tarafında zücaciye ve çeyizlik eşya işinde çalışan Ali Rıza Gökdemir, ürünlerin fiyatlarında barkot sistemine göre gittikleri için, fiyatların genele oranla sabit kaldığını aktardı. Müşteri sayısında az da olsa düşüşün yaşandığını ve yaşanan düşüşü dışarıdan gelen kişilerin dengelediğini belirtti. Yeni evlenen ya da evlenecek kişilerin dükkanlarına daha sık uğradığını anlatan Gökdemir, şu şekilde konuştu: “Düğün sezonumuz başladı. Ürünlerimizin fiyatlarını olabildiğince ideal tutmaya çalışıyoruz. Tabi herkeste olduğu gibi bizim de müşteri sayımızda azalma oldu. Ama tatile gelen kişiler bu durumu dengeledi. Genelde dükkanımıza çeyizlik ve ev eşyası bakmak için gelenler oluyor.”

“ÜRÜNLERE YÜZDE 20 ORANINDA ZAM YAPTIK”

Gurbetçilerin yerli müşterilere göre daha çok bütçe ayırdığını vurgulayan kozmetik ürün dükkânı çalışanı Enes Korkmaz ise, “Ürün fiyatlarındaki artış nedeniyle biz de ürünlere yüzde 20 oranında zam yapmak zorunda kaldık. Her ne kadar müşterilerden tepki görsek de gıda ya da giyim sektörü kadar sıkıntı yaşamıyoruz. Gurbetten gelen yerlilerin ilgisi de var. Ürünlerimizi Gaziantep’ten temin ediyoruz.” şeklinde konuştu.

•ŞAHİN YALDIZLI

Kaynak:Konya'nın Sesi