Grip Aşısı Mevsimi Geldi!

Grip Aşısı Mevsimi Geldi!
Türkiye'de her yıl 9 bin insan gribe bağlı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybediyor ve 50 bini aşkın kişi hastanelere yatırılarak tedavi ediliyor.

Grip Aşısı hakkında vatandaşlara uyarılarda bulunan Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Özge Metin Akcan, “Grip aşısının koruyucu etkisi yapıldıktan 10-15 gün sonra başlıyor. Bu nedenle aşılanmanın ideal zamanı grip mevsiminden kısa bir süre öncedir. Aşılanma zamanı ekim başında başlar ve Kasım ortalarına kadar devam eder” ifadelerini kullandı.

GRİP OLMAK CAN

KAYIPLARINA SEBEP OLABİLİR

Gribin sosyal yaşamı zora soktuğunu dile getiren Doç. Dr. Özge Metin Akcan, “Grip (influenza) virüslerinin yol açtığı ve bulaşıcı özelliği olan bir hastalıktır. Her yıl toplumun yüzde 15’ini etkileyen gribin, belirtileri soğuk algınlığı ile karıştırıldığı için basit bir solunum yolu enfeksiyonu olarak değerlendirilir. Aksine, bu hastalık özellikle riskli gruplarda çeşitli organizmalara yayılarak, ciddi solunum yolu komplikasyonlarına yol açabilir hatta can kaybına neden olabilir. İşte bu yüzden hastalığın organizmaya yayılmasını veya üst solunum yollarındaki bir bölgeye kalıcı olarak yerleşip kronikleşmesini engellemek çok önemlidir. Grip sonrası çocuklarda okula gidememeye sebep oluyor. Yetişkinler için ise grip iş gücü kaybına sebep olarak sosyal yaşamı büyük açıdan etkiliyor” açıklamalarında bulundu.

ALERJİ ÖYKÜSÜ OLANLAR

GRİP AŞISI YAPTIRMAMALI

Grip aşısının kimlere uygulanacağının belirten Özge Metin Akcan, “Öncelik zaten grip aşısının kimlere yapılacağı aslında tamamen belirlenmiş. Grip aşısı 6 aylıktan küçük çocuklara, hamileliğinin ilk 3 ayının içinde bulunanlara ve ciddi yumurta alerjisi ya da aşı içeriğinde bulunan herhangi bir maddeye karşı ciddi alerji öyküsü olanlara, daha önce herhangi bir mevsimsel influenza aşısı ile ciddi (hayatı tehdit eden) alerji öyküsü olanlara uygulanmamalıdır. 4 yaşından küçük özellikle 2 yaş altı çocuklar, 6. aydan itibaren, 50 yaşından büyük erişkinler, gebeler, bakım evinde yaşayanlar, sağlık çalışanları, kronik sağlık sorunu olanlar, kronik pulmoner hastalık , böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı, kan hastalıkları (orak hücreli anemi dahil), endokrin hastalık , metabolik hastalık, nörolojik rahatsızlıkları olanlar, hastalık veya ilaca bağlı olarak bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (kanser, uzun süreli steroid kullanımı, HIV gibi), 19 yaşından küçük olup uzun süredir aspirin tedavisi alanlar, morbid obezler, grip açısından riskli grupta tanımlanan kişilere bakım verenler ve aynı evde yaşayanlara ilk aşamada grip aşısının uygulanmasını öneriyoruz” şeklinde konuştu.

AŞI GRİBE YOL AÇMAZ!

Aşının gribe yol açmadığını vurgulayan Akcan, “Grip aşısının koruyucu etkisi yapıldıktan 10-15 gün sonra başlıyor. Bu nedenle aşılanmanın ideal zamanı grip mevsiminden kısa bir süre öncedir. Aşılanma zamanı ekim başında başlar ve Kasım ortalarına kadar devam eder. Yine de son görüşlere göre aşının kış ayları içinde de olunması koruyuculuk açısından değerli görüyoruz. Ayrıca gribe yol açan virüsler sıklıkla değiştiğinden her yıl grip aşısı danışanlarımız için tekrarlanmalıdır. Aşıya ve yumurtaya karşı alerjisi olanlara, ateşi yüksek olanlara ve kronik hastalığı olanlara hastalıklarının alevlendiği dönemlerde aşı yapılması uygun değildir. Aşı gribe yol açmaz. Aşı uygulandıktan sonra 1-2 gün süren kırgınlık oluşabilir. Aşıların çoğunda olduğu gibi grip aşısı da yüzde 100 koruyucu değildir. Grip aşısı sağlıklı genç erişkinlerde yüzde 70-90 arasında grip belirtilerini önleyebilir, hastalığın etkilerini azaltabilir, böylece iş-güç kaybını en aza indirir. Grip aşısı öncelikle risk grubu olarak tarif edilen kişi ve gruplara yapılmalıdır” dedi.