Gençler E-Sigara Kıskacında! Göz Göre Göre Zehirliyorlar!

Gençler E-Sigara Kıskacında! Göz Göre Göre Zehirliyorlar!
Tütün endüstrisi bu seferde gençleri rengarenk görünümleri ile masum hale getirilmeye çalışılan Puffbar isimli elektronik sigara ile etkisi altına almaya çalışıyor.

Özellikle liseli gençlerin arasında yayılmaya çalışılan elektronik sigara ile ilgili uzmanlardan uyarılar geldi

Sigara yasaklarını delme ve yeni kullanıcılar kazanma peşindeki tütün endüstrisinin her gün yeni modellerini piyasaya sürdüğü e-sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri özellikle çocuk ve gençlerde bir ‘salgın’ gibi yayılıyor. Bunlardan birisi de son günlerde gündeme gelen ve sinsi bir şekilde gençler arasında yayılan Puffbar isimli e-sigara. Zararsız olduğu iddiasıyla internetten satılan, nikotin tuzu ile üretilmiş ve aroma ile tatlandırılmış bu ürünler elektronik sigara kadar zararlı.

SİGARA KULLANMA YAŞI 11’E DÜŞTÜ

Sigara kullanım yaşının 11’e kadar düştüğünü vurgulayan Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem Yosunkaya, “Elektronik sigaralar esasen gençleri nikotine alıştırmak için çıktı. Elektronik sigara, tütün endüstrisi tarafından, nikotin bağımlılığını sağlama açısından bir geçiş ürünü olarak kullanılıyor. Gençler bu yolla nikotine alıştırılıp daha sonra yine tütün ürünlerini kullanmaları sağlanıyor. Sigaranın zararları yaygın olarak anlatılınca bildiğimiz manada sigaranın zararları bu elektronik sigarayı sanki zararsızmış gibi bu tütün firmaları çıkarttı. Bunlarda çocukları kandırarak sigara bırakma yöntemiymiş gibi lanse ettiler. Hepsi kandırmaca. İçindeki maddeler aniden akut olarak yani çok uzun süre sigara içmesine gerek kalmadan akciğer hasarı yaratabiliyor ya da başka tür bağımlılık yapıcı ilaçlar koyabiliyorlar. Nikotin değil de morfin türü bağımlılık yapıcı ilaçlar bulunuyor içinde yani gençlerimizin çok dikkatli olması gerekiyor. Nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya olduklarını bilmeleri lazım işte özellikle nikotin çok hızlı bağımlılık yapan bir şey hani içinde nikotin olan bir sigara içen kişi daha sonra bütün tütün ürünlerine bağımlı kalacaktır. Bunların farkında olmalılar. Yani her yönüyle kötü hem içindeki maddeler hem de gençlerimizi bağımlı hale getirme, sevimli, sempatik gösteriliyor zararsız deniyor çok acı yani bunlar. Çocuklarımızın bu maddelere internet üzerinden rahatça ulaşmaları çok korkutucu. Bence buna ivedilikle çözüm bulunmalı” dedi.

MASUM GİBİ GÖSTERİYORLAR

Liselere sigara konusunda sunumlara gittiklerini söyleyen Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Konya Şube Başkanı Kadir Dikici, “Son günlerde normal sigara ile birlikte elektronik sigarayı gündemimize aldık. Bunun çok masum olduğunu empoze ediyorlar gençlerimize ama öyle değil maalesef. Bunun içinde de nikotin var. Genç kardeşim bunu içerken bağımlı olduğunu hiç düşünmüyor. Ama ben burada bunun satışını yapanlara sıkı bir denetim getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. İnteretten satışı yapılıyorsa orada bir denetim yapılmasının çözümü bulunmalı. Öyle bir operasyon yapmak lazım ki yani nefes aldırmamak lazım. Çünkü gençleri göz göre göre algıyla zehirliyorlar. Korona virüste bile dediler ki sigara içmek organlarınıza faydalıymış diye bir yalan uydurdular. Herkes bu algıyla daha fazla sigara içmeye devam etti. Ben burada ailelerimize de seslenmek istiyorum. Lütfen çocuklarını her an takipte olsunlar” şeklinde konuştu. •Gülşen Çopur