Genç Çiftler Dikkat! Evlilik Normları Değişti!

Genç Çiftler Dikkat! Evlilik Normları Değişti!
 Muhabir
Değişen evlilik beklentilerini Konya’nın Sesi Gazetesi’ne değerlendiren Psikolog Özden Şeker, geleneksel cinsiyet rollerine olan bağlılığın azalmasının ilişkilerin gelişmesinde rol oynadığını anlattı.

Anne ve baba figürüne yüklenen rollerin değişmesi, evliliklerde yardımlaşma duygusunun artması ve eşitliğe verilen önem artıyor. Özgürlük, iletişim ve desteğin ön planda olduğu ilişkilerin çoğaldığını vurgulayan Psikolog Özden Şeker, “Günümüzde, gençlerin evlilik kavramı ve evlilikten beklentileri giderek değişiyor. Teknolojik ilerlemeler, ekonomik değişimler ve toplumsal normların evrimi, gençlerin ilişki ve evlilikle ilgili bakış açılarını derinden etkiliyor. Artık gençler, evlilikten farklı şeyler bekliyor ve bu değişen beklentiler, ilişkilerinin şekillenmesinde belirleyici bir rol oynuyor. Diğer taraftan bu olgunun gelişmesinde rol oynayan faktör ise geleneksel cinsiyet rollerine olan bağlılığın azalması olarak görülüyor. Eskiden evine ekmek getiren bir baba figürü ve evin düzenini sağlayan anne figürü belirginken şimdilerde evin tüm sorumluluğunu ortaklaşa gidermenin hedeflendiği evlilikler kabul görüyor. Bir diğer deyişle evlilik, kadının ev işlerini yapması ve erkeğin aile geçimini sağlamasıyla özdeşleştirilirdi. Ancak günümüz gençleri, cinsiyet rollerinin esnekliğine ve eşitliğine daha fazla önem veriyor. Kadınlar da kariyer hedeflerine sahip olmak istiyor ve erkekler de ev işlerine katılmak istiyor. Bu durum, evlilikte yardımlaşma ve eşitlik beklentilerinin artmasına yol açıyor” diye konuştu.

DESTEKLEYİCİ İLİŞKİ ÖN PLANDA

Evliliklerde bireysel özgürlükler ve kişisel gelişimin öne çıktığını söyleyen Şeker, “Günümüz gençlerinin gözünden bakıldığında bireysel özgürlükler ve kişisel gelişimin ön plana çıktığı görülüyor. Gençler, evlilikte kendi kimliklerini korumak ve kişisel hedeflerine ulaşmak istiyorlar. Daha net tabirle ‘Ben buradayım ve yetişkin bir bireyim’ mesajı vermeye özen gösterdikleri göze çarpıyor. Özellikle de evlilik, bireylerin kişisel büyüme ve gelişimlerine katkıda bulunacak bir ortam olarak görülüyor. Dolayısıyla, gençler açısından bakıldığında, partnerler arasında destekleyici bir ilişkinin önemi daha fazla vurgulanıyor” dedi.

DİJİTAL SINIRLAR BELİRLENMELİ

İlişkilerin sosyal mecralardan yürütüldüğü ve iletişimin dijitalleştiği bu dönemde sınırların öneminden bahseden Şeker, “Dijital iletişim araçlarının yaygınlaşmasıyla, ilişkilerin doğası da değişiyor. Gençler, sosyal medya ve diğer dijital platformlar aracılığıyla ilişkilerini sürdürüyor ve iletişim kuruyorlar. Ancak bu teknolojik bağlamda, güvensizlik ve kıskançlık gibi sorunlar da ortaya çıkabiliyor. Bu sorunların yanında, sıra dışı evliliklere özenme ve daha zengin, popüler bir hayat sürme gibi durumlara eğilmenin de yaygınlaştığı görülüyor. Bu nedenle, sağlıklı iletişim ve dijital sınırların belirlenmesi önem kazanıyor. Çoğu ilişkide de sağlıklı ortamın sürdürülmesi için profesyonel psikolojik yardıma başvurma oranı gittikçe artıyor. Evlilik öncesi danışmanlık ve iletişim becerileri daha fazla önem kazanıyor. Gençler, evlilik öncesi ilişkilerini daha iyi anlamak ve uyum sağlamak için profesyonel yardım arıyorlar. Evlilik danışmanları ve ilişki terapistleri, genç çiftlere iletişim becerileri, çatışma yönetimi ve karar verme süreçlerinde destek sağlayarak sağlıklı bir ilişki için temel oluşturuyorlar” ifadelerini kullandı.

DEĞİŞİM TOPLUMDA KABUL GÖRÜYOR

Sağlıklı ve mutlu bir ilişkinin değişen beklentilere ayak uydurmaktan geçtiğini aktaran Şeker, “Sonuç olarak, gençlerin evlilik beklentileri, toplumun değişen dinamiklerine paralel olarak evrim geçiriyor. İnsanlar artık daha farklı şeyler arıyor ve ilişkilerinde daha fazla eşitlik, özgürlük ve destek istiyorlar. Bu değişen beklentilere ayak uydurmak, sağlıklı ve mutlu bir ilişki sürdürmenin anahtarı olarak görülüyor. Sağlıklı bir ilişki sürdürmek isteyen bireylere de gelişen ve değişen bu evlilik beklentisi algısı özelinde kendilerini evirmeleri ve ayak uydurmaları önerilebilir. Tek başına bunun üstesinden gelemeyeceğini düşünen bireyler için de profesyonel yardım alma konusu önemle tavsiye edilmektedir” şeklinde konuştu.

– Büşra GÜLTAŞ

​​​​​​​