Geleceğini Düşünen Herkes ‘Bes’lenmeli

Geleceğini Düşünen Herkes ‘Bes’lenmeli
 Muhabir
Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) 20'nci yılında katılımcı sayısında 8,4 milyona, fon büyüklüğünde 626,4 milyar TL'ye ulaşıldı. Uzmanlar geleceğini düşünen herkesin BES’e dahil olması gerektiğinin altını çiziyor.

Geçtiğimiz aylarda Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) 20 yılda geldiği noktaya ilişkin son veriler paylaşılmıştı. Buna göre katılımcı sayısı BES'te 8,4 milyona, Otomatik Katılım Sistemi'nde (OKS) ise 7,2 milyona ulaşırken; toplam fon büyüklüğü devlet katkısıyla birlikte BES'te 626,4 milyar TL, OKS'de de 50,2 milyar TL oldu.

FON BÜYÜKLÜĞÜ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Son yıllarda vatandaşların BES’e daha fazla yöneldiğini belirten Nevzat Özkan Sigorta Firma Yetkilisi Mehmet Özkan, sistemin özelliklerini anlattı. Özkan, “Bireysel Emeklilik Sistemi, vatandaşların aktif çalışma süresi içinde yapacakları tasarrufları uzun vadeli tasarrufa yönlendirerek, emeklilik dönemlerinde daha rahat bir yaşam sağlamaları için kurulmuş özel bir emeklilik sistemidir. Yaklaşık 20 sene önce kurularak yürürlüğe giren BES sistemi, yıllar içinde gelişerek toplam fon büyüklüğü 700 milyar liraya yaklaşmıştır. BES günümüzün en önemli ve en konforlu tasarruf sistemi diyebiliriz. 2013 yılında verilmeye başlanan devlet desteği ile çok büyük aşama kaydeden BES sistemi, 2017 de zorunlu katılım ile neredeyse tüm çalışanlara yayıldı. 2021 yılından itibaren 18 yaş altı çocukları da kapsayan BES sistemindeki fon büyüklüğü katlanarak büyümektedir” ifadelerini kullandı.

UZUN VADELİ KUMBARA SİSTEMİ

“Kazançlarımızdan artırdığımız ve geleceğimizi düşünerek yaptığımız tasarruf alışkanlıklarımız genelde ya yastık altı birikimler ya da banka hesaplarındaki mevduatlar şeklindeydi. Ama yastık altı tasarruflarının güvenlik sorunu, ve banka mevduatlarındaki kesinti ve vergiler BES sistemini ön plana çıkarttı” diyen Özkan, “BES sistemi uzun vadeli düşünülmesi gereken bir kumbara sistemi. Sizi zorlamayacak şekilde seçilen bir tasarruf bedeli, sigorta şirketleri aracılığıyla yapılan bir sözleşme ile her ay otomatik olarak kredi kartınızdan kesilip, sizin adınıza seçtiğiniz ve yıl içerisinde de değiştirebileceğiniz fonlarda değerlendiriliyor. Hem yatırmış olduğunuz ana paranız güvenli bir şekilde korunuyor, hem de seçtiğiniz fonda değer kazanıyor. Yatırmış olduğunuz her tasarruf tutarınıza %30 oranında da devlet desteği alıyorsunuz” dedi.

EN AZ ON YIL KALINMASI GEREKİYOR

Bu sistemin, uzun vadeli tasarruf sistemi olduğu için belirli kuralları da içerisinde barındırdığını söyleyen Özkan, “Bu sistemden emekli olabilmeniz için en az 10 yıl sistemde kalmanız gerekmektedir. Devlet desteğinin tamamını da alıp tüm birikimlerinizi ve birikim gelirlerinizin tamamını alabilmeniz için hem 10 yıl doldurma hem de 56 yaşını doldurmuş olmalısınız. 10 yıl sistemde kalıp ayrılmak istiyorsunuz ama 56 yaşında değilsiniz o zaman devlet desteğinin %65 oranında kısmına sahip olabiliyorsunuz. Küçük birikimlerle ileride duyulan bir ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz bu sisteme girmediyseniz , geç kalmadan girmenizi öneririz. Özellikle çocuklarınız adına en az birer tane başlayarak onların da bu sisteme giriş yapmalarını sağlamış olursunuz. İyi bir gelecek, iyi tasarruflarla olur” diyerek sözlerini tamamladı. •Büşra Gültaş