Faydalarını duyan koşup alıyor. İşte o lamba…

Faydalarını duyan koşup alıyor. İşte o lamba…
Tuz deyince akıllara ilk olarak yemeklere kullandığımız sofra tuzu geliyor ancak bu tuz şifa dağıtıyor. Bedesten Çarşı esnaflarından Erol Şensözlü horlamadan astıma, bronşitten nefes darlığına birçok rahatsızlığa faydası olan himalaya tuzunu anlattı.

Tuz deyince akıllara ilk olarak yemeklere kullandığımız sofra tuzu geliyor ancak bu tuz şifa dağıtıyor. Bedesten Çarşı esnaflarından Erol Şensözlü horlamadan astıma, bronşitten nefes darlığına birçok rahatsızlığa faydası olduğu bilinen himalaya tuzundan yapılan tuz lambasının özelliklerini gazetemize anlattı.

10 yılı aşkın süredir tuz ürünleri satışı yapan Erol Şensözlü, son yıllarda dikkat çeken tuz lambasının satışına da başladığını belirtti. Şensözlü, “Önceden beyaz kristal Çankırı tuzundan görmüş olduğunuz lambaları kendim yapıyordum ama şu an sadece satışını yapıyorum. Tuz lambası himalaya tuzundan yapılıyor. Himalaya tuzu Pakistan’dan geliyor. Adı üzerinde Himalaya Dağları’ndan çıkartılıyor. Oradan ithal olarak getirtiyoruz.” dedi.

COVİD-19 DÖNEMİNDE YOK SATTI

Himalaya tuzunun şifalı olması sebebiyle Covid-19 döneminde satışlarda artış olduğunu söyleyen Şensözlü, “Kendi etrafında manyetik alan yaratıp mıknatıs vazifesi görüyor, toz-toprak, nem-rutubet, radyasyon bunların hepsini kendine çekiyor. Özellikle bakteri ve mikropları topluyor. Televizyonun yanına koyduğunuz zaman radyasyonu emiyor kendi içerisine absorbe ediyor dışarıya vurmuyor. Örneğin eve bir misafiriniz geldi biri hasta ama belli değil ondan etrafa yayılan mikrobu kendi üzerinde topluyor” dedi.

Tuz lambasının ölçülerine göre fiyatlarının değiştiğini belirten Şensözlü, “Büyüklüğüne küçüklüğüne göre fiyatları değişkenlik gösteriyor 175 liradan başlıyor bin, 2 bin TL’ye kadar tuz lambası var” dedi.

BABA MESLEĞİ MİRAS KALDI

Dedesinden babasına, babasından kendisine miras kalan dükkânda Çankırı tuzunun satışını yapan Şensözlü, ”Burada tuzcular olmasının sebeplerinden biri benim dedemdi. Bu dükkânın esas sahibiydi. Dedemden babama miras kaldı. Küçükken babamın yanında çıraklık yapardım. Babamdan sonra ben devraldım. Ben, Türk Telekom personeliydim emekli olunca burası boş kalmasın diye devam ettirmek istedim. Senelerdir kendi değirmenimizde çektiğimiz Çankırı tuzunun satışını yapıyorum” ifadelerini kullandı.

HİMALAYA TUZU ISINMAZ

Tuz lambasının ısındığını söyleyenlere karşı açıklamalarda bulanan Şensözlü, “50-60 saat yansa ısınmaz. Kolay kolay ısınacak bir şey değil. Bu etrafa ısı değil ışık veriyor. Himalaya tuzunda çok yüksek oranda demir olduğu için rengi bu şekilde. Tuz lambasını Çin, Azerbaycan sürekli kullanıyor ama biz yeni yeni kullanmaya başladık” dedi.

Bedene ve ruha şifa olan tuz lambasının diğer faydaları ise şöyle:

- Huzur veren tuz lambaları havayı temizleyici özellikleri sayesinde vücudun kendini daha iyi ve zinde hissetmesini de sağlar.

- Nemli ve rutubetli ortamlarda kullanılan tuz lambaları ortamdaki fazla nemi çekerler ve havanın nem oranını dengeli bir hale getirirler.

- Migren, bronşit, astım ve KOAH gibi kronik hastalıkların giderilmesinde etkilidir.

- Tuz lambaları nefes alış verişinin rahat yapılmasını ve pozitif hislerin yükselmesini sağladığından odaklanmaya da faydalı olurlar.

- Tuz lambasının bütün etkileri birleştiğinde insanda odaklanma ve yüksek performansta çalışma etkisi yapar.

- Ayrıca mekânlara da otantik bir hava katan tuz lambasını oturma odasında, yatak odasında hatta iş yerinde bile kullanabilirsiniz.

-Büşra GÜLTAŞ

Kaynak:Konya'nın Sesi