Evlilik öncesi talasemi testi şart!

Evlilik öncesi talasemi testi şart!
 Muhabir
Dünyada bilinen en yaygın genetik hastalıklardan birisi olan Talasemi Türkiye’de her 50 kişiden birinde görülüyor. Hastalığın giderek yaygınlaştığını ifade eden Başkan Mustafa Dolu, evlenecek çiftleri talasemi testi yaptırması konusunda uyardı

Talasemi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Dolu, Konya’nın Sesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Gülşen Çopur’u ziyaret etti. Ziyarette talasemi ile ilgili federasyonun çalışmalarından bahseden Başkan Dolu, özellikle son dönemde hastalığın arttığını söyleyerek vatandaşları konu hakkında uyardı.

KONYA’DA 40 BİNE YAKIN HASTA VAR

Talaseminin insanlar arasında çok fazla bilinmediğini söyleyen Başkan Dolu, “Talasemi, kanın içerisinde bulunan hemoglobin geninin bozukluğu ile oluşan bir rahatsızlıktır. İşte iki talasemi taşıyıcısının doğacak çocuklarının da yüzde 25’i talasemi hastası, yüzde 50’si talasemi taşıyıcısı oluyor. Yüzde 25’i de sağlıklı hayatını sürdürüyor. Konya’da yüzde 2.1 talasemi taşıyıcısı olduğu biliniyor. Yani nüfusa oranlarsak 40 bine yakın taşıyıcı olduğunu söyleyebiliriz. Günümüzde evlenmeden önce talasemi testi de çiftlere şart olarak koşuluyor. Evlenecek çiftler aile hekimlerine müracaat ederek bu testleri kolaylıkla yaptırıyor. Bu sayede talasemi hastalığının artmasının engellenmesi amaçlanıyor” dedi.

TEST YAPTIRILMASI ÖNEMLİ

Talasemi taşıyıcısı çiftler için genetik tüp bebek tedavisinin 2022 yılında hayata geçirildiğini ifade eden Başkan Dolu, “Talasemi hastalığı talasemi taşıyıcısı anne ve babadan çocuklara geçen bir kan hastalığıdır. Talasemi taşıyıcılığı bir hastalık değildir ve tedavi gerektirmez. Bu bireyler tamamen sağlıklıdırlar. Talasemi taşıyıcılarının büyük çoğunluğu bu hastalığı taşıdıklarını bilmezler. Ancak talasemi hastalığı olan bir çocuk sahibi olduklarında ya da özel kan testi yaptırdıklarında öğrenirler. Hasta çocuk sahibi olmayı önleyebilmek için, evlenmeden önce tarama testi yaptırılması ve testin sonucunda her iki ebeveynin de talasemi taşıyıcısı olması durumunda, genetik tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmaları gerekmektedir. Şu an Türkiye’de Ankara Şehir Hastanesi Genetik Tüp Bebek tedavisi yapıyor” diye konuştu.

YILLIK TEDAVİ HARCAMASI 25 BİN DOLAR

Bir talasemi hastasının yıllık harcamasının sadece tedavi anlamında 25 bin dolar olduğunu belirten Başkan Dolu, “Talasemi hastası çocuklar ömür boyu her üç haftada bir iki ünite kan almak. Bu süreç 6 aylıkken başlayarak ömür boyu devam eder. Tabi burada kan aldıkça bu sefer vücutta fazla demir birikmesi olur. Bunun için de demir atıcı ilaçlara başlanır. Bir de maalesef çocukluktan itibaren bireylerde bir gelişim geriliği oluşur. Tüm bunlar olmasın diye bizler evlenecek çiftlerimizin talasemi testi yaptırması çok önemli bir durum” dedi. •Büşra Gültaş