Evinden atılan eşlerde geliyor komşusundan şikayetçi olanda işte o mesleğin bilinmeyenleri!
Konya'da gelişen teknolojiye rağmen varlıklarını sürdürmeye çalışan arzuhalciler vatandaşların hüznüne ve mutluluğuna ortak oluyor. Birçok kişi dilekçe yazdırmak için halen arzuhalcileri tercih ediyor. Konya'nın Karatay ilçesinde 4 yıldır arzuhalcilik İbrahim Yılmaz Konya'da mesleğinin son temsilcilerinden. Valilik, Cumhurbaşkanlığı, belediyeler, kamu kurum kuruluşları gibi kurumlara dilekçe yazan Yılmaz, Konya'da uzun yıllar boyunca Noter Baş Katibi olarak hizmet verdi.
Teknolojinin ilerlemesiyle meslekte kırılmaların meydana geldiğini belirten Yılmaz arzuhalciliğin yok olmasından korktuğunu ifade etti. Arzuhalcilik mesleğini sürdüren Yılmaz, “Daha önceden Noter Baş Katibiydim. Emekli olduktan sonra arzuhalcilik mesleğini kendime sanat edindim. Yaklaşık 4 yıldır bu işi yapıyorum” dedi.
Arzuhalciliği kişilerin istekleri doğrultusunda, vatandaşların talep ettiklerini yazıya döken kişi olarak tanımlayan Yılmaz, "Vatandaşların kendi aralarında yapacağı sözleşmeleri, basit olan davalar için istenen dava dilekçelerini, kişiler arasındaki anlaşmazlıkları sağlamak adına bize başvuran kişilerin isteklerini yazıya döküyoruz. Kişinin dilekçe yazdırmak için illaki bize ihtiyacı yok ama dilekçe yazmanın bir formatı var bir girişi var ortası var sonu var. Ayrıca dilekçelerde bazı kelimelerin kullanılması da suç teşkil eder bunlara dikkat etmek gerekir. Bu yüzden genelde insanlar bizim yazmamızı tercih ediyor. Bende vatandaşın önce isteğini dinliyorum, anlattıklarını süzüyorum ona göre bir dilekçe yazıyorum" şeklinde konuştu.
"KONYA’DA ARZUHALCİ ÇOK FAZLA YOK"
Herkes arzuhalci olamaz bir alt yapı olması lazım diyen Yılmaz şöyle devam etti: " Ben 33 sene noterde çalıştığım için bu bilgilere istinaden bu işi yapmaya çalışıyorum. Yoksa herkes arzuhalci olamaz bir alt yapı olması lazım. Vatandaşlar yazdığımız dilekçeleri bilgisayardan da çıkarabilirler. Ama bizim kadar iyi yapan olmaz. Bizim tecrübe konuşuyor. Bu mesleği bilmezsen yapamazsın. Konya'da da bu mesleği yapan pek kimse kalmadı."
HER TÜRLÜ SORUN GELİYOR
Bazen çok farklı konular anlatıp bize dilekçe yazdırıyorlar diyen İbrahim Yılmaz, "Geçenlerde 45 senedir evli olduğunu şimdi ise eşi tarafından evden atıldığını ve huzurevinde kalmak istediğini anlatan kişiye bir dilekçe yazdık. Anlaşmalı boşanmalar, çekişmeli boşanmalar, evladından komşusundan şikayetçi olanlar bizlere başvurup isteklerini gereken kurumlara ilettirebiliyor. Mesela Anadolu lisesi müdür yardımcısı dilekçe yazdırmaya geldi sebebi ise ben müdür yardımcısıyım ama bu işi bilemeyebilirim diyor. Benim isteklerimi yazıya dökülecek şekilde kendim yazamam diyor bizde yardımcı oluyoruz. Yazdığımız dilekçelerde 25-30 TL’den başlar yazının uzunluğuna çokluğuna göre ücret belirlenir. " ifadelerini kullandı.
Arzuhalci İbrahim Yılmaz bu mesleği yapmak için yaş şartı olmadığını fakat bu meslekte para kazancı az olduğu için genelde emekli olan insanların bu işi yaptığını da sözlerine ekledi.
- Nurseda İnan
Etiketler: Konya Haber, Konya Haberleri, Konya Arzuhalci, Arzuhalcilik, Konya Son Dakika Haberleri, Konya Güncel Haberler
Kaynak:Konya'nın Sesi