Ev Sahiplerini İlgilendiriyor! Emlakçınızı Seçerken Dikkat!

Ev Sahiplerini İlgilendiriyor! Emlakçınızı Seçerken Dikkat!
 Muhabir
Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, konut ve iş yerlerini emlak danışmanlığı yetki belgesi olmayan kişilerin kiraya veya satışa çıkarması hakkında Konya’nın Sesi Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, ev sahiplerini kayıt dışı çalışan emlakçılardan uzak durması konusunda uyardı. Altınay, “Kayıt dışı çalışan emlakçılarla ilgili yeni çıkan yönetmeliğimiz gereği 1 Kasım 2023 itibari ile yetki almadığımız hiçbir gayrimenkulü alım, satım ve kiralama yapamıyoruz. Eğer ki yetki almadan ilan portalına ilan atılarsa veya gidip levha takılırsa levha üzerinden satış yapılırsa bağımsız bölüm başı adına bakanlık 10 bin TL ile 100 bin TL arasında ceza uygulaması yapıyor” ifadelerini kullandı.

EMLAK SEKTÖRÜ DENETİM ALTINDA

Ticaret Bakanlığı’nın emlak sektöründe uyguladığı düzenlemeler hakkında bilgiler veren Altınay, “Yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra biz vatandaşları çağırıyoruz tapu bilgisini alıyoruz, Konya Emlakçılar Odası ve Ticaret Odasına bağlı oda üyelerimiz yetki belgesini almadan ilan atmıyoruz. Yetki alırken mal sahibi ile birlikte tapu fotokopisi, mal sahibinin adı soyadı, adres, telefon numaraları, bağımsız bölüm numarası, kira bedeli veya satış değeri olmak üzere mal sahibinin istediği rakamı teyit ederek yetki belgesini alıyoruz. Bu yetkiyi aldıktan sonra ilan portallarında veya levha asarak satmak için veya kiralamak için hizmete başlıyoruz aracılık hizmeti yapıyoruz” dedi.

KAYIT DIŞI EMLAKÇILARA DİKKAT

Taşınmaz yetki belgesi olmayan kayıt dışı çalışan emlakçılara bakanlığın yaptırım uyguladığını söyleyen Altınay, “Fason dediğimiz, ayakaltı merdiven altı kaçak çalışanların bu yönetmelikten sonra hepsinin işi bitti. Ne kapıcısı ne yöneticisi ne cami imamı veya buna benzer ayakçı seyyar, kaçak olarak tabir ettiğimiz hiç kimse yetki almadan ilan atamıyor. Bakanlık sisteminde takip ediliyor. Taşınmaz ticareti yetki belgesi olmayan Konya Emlakçılar Odası üyesi olmayan Ticaret Odası üyesi olmayan kim varsa bakanlık 10 bin TL’den başlıyor ama direkt 100 bin lira ceza uygulaması yapıyor. Bundan dolayı kaçak olarak tabir ettiğimiz her kimse ilan atmaktan korkuyor” diye konuştu.

YETKİ TEK EMLAK OFİSİNE VERİLMELİ

Ev sahiplerine tavsiyelerde bulunan Altınay, “Kiralama veya satış yapacakları her türlü gayrimenkulü Konya Emlakçılar Odasının yetkili emlak ofislerine, Ticaret Odasının yetkili emlak ofislerine gönül rahatlığıyla yetkiyi versinler. Yetki bir tane emlak ofisine veriliyor birden fazla emlak ofisine yetki verirlerse kendileri zor durumda kalırlar. Çalışacakları emlakçıyı tespit ederek oda üyemiz ise gönül rahatlığıyla ilanlarını versinler. En kısa süre içerisinde hem kiralamaları hem satışları gerçekleştirilecektir. Oda üyesi olmayan hiçbir emlak ofisinden vatandaşlarımız alım satım kiralama yapmasınlar” diye konuştu.

-Büşra GÜLTAŞ