Ev Arayanlar Dikkat! Bu Tuzağa Düşmeyin…

Ev Arayanlar Dikkat! Bu Tuzağa Düşmeyin…
 Muhabir
Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, alım, satım ve kiralama ilanlarının sosyal medya ve ilan portallarında paylaşılmasıyla ilgili hükümetin harekete geçtiğini Konya’nın Sesi Gazetesi’ne açıkladı.

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, sosyal medya platformları, Marketplace, sahibinden.com gibi mecralarda kiralık ve satılık konut ve iş yeri ilanlarının hükümet tarafından denetim altına alındığını Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı.

Sosyal medya platformlarında alım, satım ve kiralama ilanlarının paylaşılmasının yasak olduğunu dile getiren Altınay, “Bakanlığımızın almış olduğu karar doğrultusunda Facebook, WhatsApp grubu, Instagram gruplarında ilan yayımlanması yasaklandı. Şu anda sosyal medya platformlarında emlakla ilgili ilan atamıyorlar. Ama Facebook’un Marketplace ilanından girip masa sandalye gibi ilandan girip oradan emlak atanlar var onlarda şu anda denetim altına alındı. Onlara da ceza yazılma uygulaması başlatıldı” ifadelerini kullandı.

Sahibinden.com ilan sitesinden bireysel olarak ilana çıkılması hakkında hükümetin önlemler aldığını vurgulayan Altınay, “Sahibinden konulan bireysel ilanlar var. Biz Konya Emlakçılar Odası olarak bireysel atılan ilanların tamamına karşıyız. Çünkü burada haksız rekabet yapılıyor. Vatandaş bir ilanı 1 ay süreyle ücretsiz olarak atıyor. Bizim üyelerimiz 10 ilanı 8 bin TL’den başlayıp 25 bin TL arasında ödeme yaparak verebiliyorlar. Bundan dolayı Sahibinden.com’un veya başka bir firmanın bireysel ilanlarına, internet portallarına biz Konya Emlakçılar Odası olarak kesinlikle karşıyız. Hükümetimiz bu konuda da bir önlem almaya çalışıyor” dedi.

İlan sitelerinde bireysel ilan verenlerin komisyon talep etmesi halinde şikayet edilmesi gerektiğinin altını çizen Altınay, “Bireysel ilan verirken fiyat yazmıyorlar 1 TL gibi bir fiyat giriliyor. Vatandaş kiralama yapmak için aradığı zaman ‘Ben komisyon alırım, komisyon bedeli de kira bedeli + KDV’dir’ diye sonradan yansıtıyorlar. Komisyon istenmesin diye ilan verenler vatandaşlarımızdan komisyon talep ediyorlarsa vatandaşlar bu durumu Konya Emlakçılar Odasına, Ticaret Odasına, Ticaret İl Müdürlüğümüze şikayet edebilirler. Bakanlığın ifade ettiği aslında kısaca şu ilan veren kişi fiyat belirliyor ise kesinlikle ilan portalı bu ilanı aktif hale getirmeyecek pasife çevirecek. Bununla ilgili de yazışmalar devam ediyor. Pasif hale getirmeyen portallar olursa bu sefer yetkisiz ilan konumuna alıp ilan portalı sahiplerine ceza yazılıyor” şeklinde konuştu.

Son olarak Konya’da kiralık ev piyasasını değerlendiren Altınay, “Konya'da şu an kiralıklarda hiçbir problemimiz yok. Kiralık ev arayan vatandaşımız istediği her bölgeden kiralık bulabiliyor. Niye kış sezonu başladı yakıt giderleri başladı. Zaten aidat giderleri devam ediyordu. Ev sahipleri bunları kendisi ödemek istemiyor. Fiyatlarda da geriye doğru biraz çekilme var. Vatandaşlarımız bütçesine uygun, muhitine uygun, iş yerine yakın bölgelerde şu anda kiralık bulmada herhangi bir sıkıntı yaşamıyor” ifadelerini kullandı.

-Büşra GÜLTAŞ