En Özel Gününüzde Dolandırılmayın!

En Özel Gününüzde Dolandırılmayın!
 Muhabir
Konya'da e-ticaret üzerinden ve Konyalılardan sipariş alarak 8 yıldır davetiye hizmeti veren Mustafa İri, vatandaşların özel günlerinde hayal kırıklığına uğramaması için uyarılarda bulundu. Peki, davetiye fiyatları ne kadar? İşte detaylar…

Evlilik yolunda ilk adımlarını atan çiftler hayatlarında yeni bir dönemin kapısını aralarken, düğüne gelecek konuklar için hazırlanan davetiyelere oldukça önem veriyor. Düğüne kısa bir süre kala dağıtılmaya başlanan davetiyelerin nasıl hazırlandığı ise merak ediliyor. 8 yıldır Konyalılardan ve e-ticaret üzerinden sipariş alarak davetiye hizmeti veren Konya Davetiye sahibi Mustafa İri, davetiye seçim aşamasını ve davetiye fiyatlarını anlattı.

Grafik tasarımcı olarak davetiye işine başladığını anlatan Mustafa İri, “Her türlü grafik işini çok severek yapıyordum. Muhasebecilik okudum grafik tasarım davetiye işi yaptım. Matbaa kısmı sonradan başladı. Hayat şartları bizi bu şekilde yönlendirdi diyebilirim ama şu anda çok şükür iyi gidiyor. Kartvizit, broşür aklınıza gelebilecek her türlü baskı işinin çizimini ve baskı sürecinin hepsini yapıyorum” dedi.

Müşterilerin istediğine göre hizmet verdiğini söyleyen İri, “Müşteriler nasıl bir tasarım istiyorsa ona göre hazırlık yapıyoruz. Baskı ve matbaa kısmını anlaşmalı olduğumuz matbaacı arkadaşlarla yapıyoruz daha önce makinem vardı. Makineleri sattık. Şimdi anlaşmalı olduğum insanlarla çalışıyorum” ifadelerini kullandı.

7 bine yakın davetiye çeşitlerinin olduğunu belirten İri, “Davetiye konusunda çok çeşidimiz var. 7 bine yakın çeşidimiz var. Sünnet düğünü, nişan davetiyesi, kına kartları. Bu tarz şeyler daha çok gidiyor. Firmalara özel olarak kartvizit hazırlıyoruz. Varsa daha önceki kartvizitleri ona benzer çizimleri yapıyoruz. Nasıl istiyorlarsa aynısını yapıyoruz. Düğün davetiyeleri normalde üç gün içerisinde hazır olmuş olur. Kış sezonu biraz düğünlerin seyreldiği bir vakit ama tarihi belli olanlar geliyor. Artık daha çok kapalı düğün salonları tercih edildiği için, eski düzen olmadığı için kışın da düğün yapan var. Bu ay içerisinde 20-25 kişinin davetiyesini yapmışımdır. Yazın günde 25 kişiye tekabül ediyor” şeklinde konuştu.

Vatandaşları ucuz davetiye vaadiyle kalitesiz hizmete karşı uyaran İri, “İnternette ucuz davetiye yaptırıp dolandırılan çok insan var. O konularda millet çok muzdarip. Yeri olsun görelim, katalogları inceleyelim deyip gelen çok çift var. Gelip görmek önemli. Sektörde çok sağlam olmanız gerekiyor. Ortalama bir davetiyenin tanesi zarfıyla beraber 8 buçuk 9 liraya geliyor. Ama bunu 5 liraya yapanlarda var. Nasıl yapıyorlar bilmiyoruz maliyeti daha fazla ama yapıyoruz diye reklam veren firmalar var. O yüzden insanlar şüpheci bakıyor mesleğe. Aslında bizim işimizin çoğu internet. Normalde insanlar internetten görüp bize geliyor ama diğer insanları da görüyorlar. X firma 5 liraya veriyor sen niye 8 liraya veriyorsun diye bir muhabbet oluyor. Durumu anlatıyorsun anlamıyorlar. Geçenlerde 700 tane kart yaptık tanesi 8 buçuk liradan arkadaş bize yaptırmadan önce başka birine yaptırmış 5 liradan anlaşmış ve gelen baskıyı, kaliteyi görünce ben bunu dağıtamam deyip buraya geldi” ifadelerini kullandı.

Her bütçeye göre davetiye yaptıklarını ifade eden İri, “Kaliteli olsun istiyorlarsa görsünler, baksınlar, eliyle test etsinler, kataloglara baksınlar, daha önce basılmış davetiyeleri görsünler ona göre seçim yapsınlar. Herkes davetiye yapabilir çok ucuza bastırabilir belki makinası kendisinin olduğu için de maliyeti çok düşürebilir. Ama çok düşük maliyetli bir davetiyenin kalitesi de çok düşük olur. Burada her bütçeye göre davetiye var” dedi.

Davetiye seçimlerinde genelde kadınların istediği tasarımların tercih edildiğinin altını çizen İri, “Genelde bu işte kadınların istediği oluyor. Erkekler olayın maddiyat konusunu düşündükleri için çok önem vermiyorlar kadınlar görüntüye önem veriyor. En sonunda bir ortak yol buluyorlar. Yine de genelde kazanan kadınlar oluyor” şeklinde konuştu.

En pahalı ve en ucuz davetiye fiyatlarını paylaşan İri, “En pahalı davetiyenin ücreti İklim Davetiye çeşitlerindendir. Özellikleri genelde biraz daha pahalı olur tokası vs. olunca. En pahalı sattığımız davetiye tanesi 92 TL’den 100 kişilik 9200 TL’ye geliyor. En uygunu kendi yaptığımız davetiyeler. Küçük ebatlı davetiyelerin 100 tanesi 200 lira, ortalama tanesi 2 liraya denk gelir. Yani 2 lira ve 92 TL fiyat aralığında davetiyelerimiz mevcut. Bizlere daha çok özel tasarım yapmak isteyenler geliyor. Özel tasarımlarda da fiyat değişiyor” şeklinde konuştu.

-Büşra GÜLTAŞ