Eleman Aranıyor!
Son 20 yılda yaptığı ciddi sanayi atılımı ile Türkiye sanayisinde adından söz ettiren Konya, ciddi bir sorun ile karşı karşıya. Her geçen gün üretim kapasitesini ve ihracat oranını arttıran şirketler bünyesinde çalıştırabilecek nitelikli/niteliksiz eleman bulmakta büyük sorunlar yaşıyor. Konyalı sanayiciler devlet yetkilileri tarafından açıklanan asgari ücretin çok üzerinde maaşlar vermelerine rağmen çalıştırabilecek eleman bulma noktasında sorunlar yaşıyor. Bu probleme ilişkin Sayvana Yönetim Kurulu Başkanı Osman Oflaz, JetPak Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Tunç, Öz Yeşilyurt Tarım Makineleri Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Koç ve Aydınalp Un Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aydınalp Konya’nın Sesi’ne özel açıklamalar yaptı.
Oflaz: Konya’nın göç almaya ihtiyacı var
Sayvana Yönetim Kurulu Başkanı Osman Oflaz, Konya sanayisinin ciddi anlamda iş gücüne ihtiyaç duyduğunu ifade ederek; “Konya’da merkez ve ilçelerinde yaşayan vatandaşlarımız Konya sanayisinde çalışmak istemiyor. Ağır sanayi değil, hafif sanayi dede bu durum böyle. Herhangi bir market zincirinde alacağı ücretlerin 1,5-2 katına yakın ücretlerde çalıştırmak için eleman bulamıyoruz. Bunun yanında bayram ve 3-5 aylık ikramiyelerimizde oluyor ancak kimse çalışmak istemiyor. Konya’nın ciddi anlamda göç alan bir il haline gelmesi gerekiyor. Göç verdiğimiz için eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Buna ek olarak Konya’da ev kiraları da çok pahalı. Dışardan işçi getirdiğimizde de bu durum bizler için önemli bir sorun haline geldi. Bu konunun da ivedilikle çözülmesi lazım” ifadelerini kullandı.
Tunç: İşçi bulamadığımız için makine kapattık
JetPak Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Tunç, Konya sanayisinde nitelikli ve niteliksiz eleman ihtiyacının hat safhada olduğu8nu ifade etti. Tunç; “Ağırlık olarak 35 yaş altı vatandaşların iş beğenmeme durumları var. Beklentileri çok fazla. Bizlerin şirket politikalarında belli bir konuma göre maaş skalası yok. İşinde başarılı olan herkesin maaşı yukarı yönlü değişiyor. Sınırımız yok bu konuda önü açık. Çocuklar kendilerini geliştirmek istemiyor. Bu işi öğrenelim, kariyer yapalım hedefleri yok. Böyle olunca sıradanlaşıyorlar verim alamıyoruz ve yollarımızı ayırmak zorunda kalıyoruz. Geçen hafta eleman yokluğundan mevcut siparişlerimizi yetiştiremedik. Makine kapatmak zorunda kaldık. Üretim verimsizleşiyor. Üretim olmadığı zaman bu diğer süreçlerin hepsini etkiliyor. Bize gelen ürün talebi, ihracat talebi var ama eleman sıkıntısı nedeniyle buna cevap vermekte zorlanıyoruz. Hem mavi yakada, hem beyaz yakada. 40 yaşın üzerinde istihdam ettiğimiz vatandaşlardan çok daha fazla verim alıyoruz. Kalifiyeli elemanı şehir dışından getirmek zorunda kalıyoruz. İşinin hakkını veren usta, orta ve üst düzey yönetici getirmek zorundayız. Bu elemanların bizlere maliyetleri de ciddi oluyor. Hem maddi hem de manevi anlamda sorunlar yaşanıyor. Burada çalışan kişi ailesini Konya’ya getirmek istiyor bizler burada barınma noktasında da ciddi yardımlar yapıyoruz. Ancak yine sorunlar oluyor. Şu an Türkiye’deki mevcut ekonomideki en büyük sorunlarda biri işçi sorundur” dedi. HALİL YILMAZER