Doğumdan ölüme vazgeçilmeyen lezzet: Lokma
Lokma ülkemizde genellikle hayır için döküldüğünden hayır lokması adıyla da bilinmektedir. Bunun dışında düğün, nişan ve sünnet gibi çeşitli özel günlerde de lokma dökülmekte ve ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Yöreden yöreye lokma yapılışı değişkenlik gösterse de genellikle zeytin tanesinden biraz büyük yuvarlaklar şeklinde dökülür ve 4’lü veya 6’lı şekilde servis edilir.
Konya’da 2009’dan beri aktif bir şekilde lokma dökme hizmeti veren Bizim Beyaz Tatlı Unlu Mamulleri çalışanlarından Mehmet Bey, “İstedikleri adrese geliyoruz ve sistemimizi kuruyoruz. Tabelamıza istedikleri isimleri yazıyoruz. Araç ile lokmanın dağıtılacağı yere gidip lokmamızı orada taze bir şekilde yapıyoruz. Hamurları burada hazırlayıp özel makinemiz ile şeklini verdikten sonra burada kızartıyoruz daha sonra tarçın ve karanfillerle bal kıvamında hazırlanan özel şerbetimize döküp tatlandırıyoruz” dedi.
İSTENİLEN YERDE LOKMA DAĞITIYORUZ
Merhum yakınlarının istediği doğrultusunda istedikleri yerde lokma döktüklerini söyleyen Mehmet Bey, “Şu an burada 2 yıl önce vefat eden rahmetli eczacı Mustafa Fırat’ın hayrına lokma döküyoruz. Rahmetli Mustafa beyin dükkanının önüne sistemimizi kurduk. Gelen geçen vatandaşlarımıza sıcak lokma dağıtıyoruz” şeklinde konuştu.
LOKMA NASIL YAPILIR
Lokma tatlısının yapılışının çok basit olduğunu söyleyen Mehmet Bey, “Öncelikle şerbetimizi hazırlıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz ve lokma hamurunu hazırlamaya başlıyoruz. Malzemeleri bir kaba alıyoruz ve karıştırıyoruz. Kek hamurundan daha kıvamlı bir hamur elde ettikten sonra hamur pişmek için hazır oluyor. Buradaki makinemizde zeytinden biraz daha büyük yuvarlak şeklini vererek kızarması için yağın içine atıyoruz. Ara ara karıştırarak arkalı önlü kızartıyoruz. Kızaran hamuru şerbetin içine atıyoruz ve yine karıştırarak 2 dakika kadar bekletiyoruz daha sonra servise hazır bir şekilde tabaklara 4’lü veya 6’lı şekilde koyup ikram ediyoruz” diye açıkladı. -Buse Aşcı