Doğanın Mucizesi Kaya Koruğu Turşusu!

Doğanın Mucizesi Kaya Koruğu Turşusu!
 Muhabir
Şehr-i Turşu sahibi Selman Kozan, bitki turşularından kaya koruğu turşusunun faydalarını Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı.

Turşu deyince akla genelde bilindik turşu çeşitleri geliyor. Sağlık sorunu yaşayanların sıklıkla tükettiği bitki turşularından kaya koruğu turşusu ise içerdiği C vitaminiyle birçok hastalığa faydalarıyla biliniyor. Şehr-i Turşu sahibi Selman Kozan, kaya koruğu turşusunun faydalarını Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı. Kozan, “Kaya koruğu içerdiği yüksek iyot sayesinde guatr hastalığına iyi geliyor, guatrın tedavisinde kullanılır. Yüksek oranda C vitamini içerdiği için skorbüt hastalığına karşı birebirdir. Çiğ olarak tüketilen bitki yaprakları doğal bir idrar söktürücüdür. Bitkiden elde edilen metanol ekstratı antibakteriyel özelliğe sahiptir. Yüksek oranda iyot içeren kaya koruğu tiroid hormonunun üretilmesini destekler” ifadelerini kullandı.

Kaya koruğu bitkisinin iyi geldiği hastalıkları sıralayan Kozan, “Kaya koruğu yeşil yaprakları zeytinyağı ile lapa haline getirildiğinde merhem olarak kullanılır ve cilt iltihaplarında, nasır ve egzama tedavisinde kullanılır. Mide ekşimesi ve ülser tedavisinde de kaya koruğu bitkisinden faydalanılır. Karaciğer ve safra kesesine oldukça iyi gelir. Bağırsak yaralarına karşı da oldukça etkilidir. Bağırsak kurtlarına karşı kurtların sökülüp atılmasına yardımcı olur” diye konuştu.

Çeşitli hastalıklara iyi geldiği bilinen turşunun faydaları ise şöyle:

İçerisinde bulunan lif oranı sayesinde bağırsak sağlığını korumakta oluşabilecek bağırsak enfeksiyonlarına karşı önlem almaktadır.

Sindirim sistemini desteklemektedir.

Hazımsızlık ya da kabızlık sorununa iyi gelmektedir.

İçerisinde barınan antioksidan ve probiyotikler sayesinde kansere karşı koruyucu bir görevi vardır.

Mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Kalp ve damar sağlığı açısından oldukça faydalı bir besin kaynağıdır.

Tansiyon düşüklüğü yaşayan kişiler için tansiyonlarının dengelenmesinde önemli bir görevi vardır. Fakat yüksek tansiyonu olan kişiler tarafından dikkatli tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Düzenli bir şekilde kilo vermeyi sağlar ve kilo kontrolüne yardımcı olur.

Egzersiz sonucu oluşan kasa kramplarının daha hızlı geçmesini sağlamaktadır.

Bağışıklık sistemini destekler.

Grip, soğuk algınlığı, nezle gibi gribal enfeksiyonlara iyi gelmektedir.

Doğal bir ağı kesici olan turşu baş ve kas ağrılarına iyi gelmektedir.

-Büşra GÜLTAŞ