Doğalgazın bulunması gübreye yarayacak!
GÜİD Başkanı Metin Güneş, gübre fiyatının sabitlenmesinin sektöre etkisinin önümüzdeki aylarda görülebileceğini söyleyerek; “Türk çiftçisinin gübreye ulaşmasını kolaylaştıracak her hamleyi her zaman desteklemeye devam edeceğiz. Bunun yanında gübre sanayicilerini, ithalat ve ihracatçılarını da ayrıca her zaman desteklemeliyiz” dedi
Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (GÜİD) Başkanı Metin Güneş gübre fiyatının sabitlenmesini, gübre fiyatlarındaki artışı, Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz rezervlerinin gübre üretimine katkısını, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın gübre sektörüne etkisini değerlendirdi.
NİSAN AYININ SONUNA KADAR SEKTÖRÜ TAKİP ETMEK GEREKİYOR
Gübre fiyatlarının Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından sabitlenmesini değerlendiren Başkan Metin Güneş; “Bu durumun etkilerini şimdiden kestirmek oldukça güç. Tarım Kredi ülkemiz tarımı ve çiftçisi için oldukça önemli bir kuruluş. Ülkemizin gübre pazarında Tarım Kredi kuruluşu olan Gübretaş’ın yaklaşık yüzde 30’luk payı bulunmaktadır. Nisan ayının sonuna kadar fiyatları sabitlemesinin piyasa etkileri elindeki stok değerlerini diğer firmaların elinde bulunan stok belirleyecektir” dedi.
GÜBRE, TARIM İÇİN EN ÖNEMLİ İHTİYAÇTIR
İlerleyecek sürecin çiftçi açısından olumlu olacağını aktaran Güneş; “Çiftçimiz açısından değerlendirdiğimizde sürecin onlar açısından daha olumlu işleyeceği en azından daha istikrarlı bir şekilde ürüne ulaşmalarını sağlayacaktır. Gübre bitkisel üretimde verim kalitenin artmasını sağlayan en önemli ihtiyaçtır. Türk çiftçisinin gübreye ulaşmasını kolaylaştıracak her hamleyi her zaman desteklemeye devam edeceğiz. Hepimiz ülke çiftçisinin kalkınması için elimizi taşın altına koymalıyız. Tüm bunları yaparken gübre sanayicilerini, ithalat ve ihracatçılarını da ayrıca her zaman desteklemeliyiz” açıklamalarını yaptı.
DOĞALGAZ YATAKLARI BİR AN ÖNCE DEVREYE GİRMELİDİR
Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz rezervlerinin gübre üretimi noktasında da hayati önem taşıdığını söyleyen Güneş; “Ülkemizde ve dünyada kullanılan gübrelerin yarısını azotlu gübreler oluşturmaktadır. Doğalgaz azotlu gübrenin en önemli girdisidir. Ülkemizde de en çok kullanılan azotlu gübre ürenin yüzde 80-85 maliyet tutarı doğalgazdır. Doğalgaz kaynaklarımızın yetersizliği azotlu gübrede üretici, ihracatçı bir ülke olmamamızı engellemektedir. Uygun şartlarda doğalgaza erişim olması durumunda ülkemizde hızla azotlu gübre üretimi ve kapasiteleri artacaktır. Böyle bir durumda hem ülke çiftçimize uygun gübre sağlama imkânımız oluşacak hem de ihracatçı bir ülke haline geleceğiz. Bu nedenle keşfi yapılan doğalgaz yataklarının bir an önce devreye girmesini çok önemsiyor, atılacak her adımı destekliyoruz” ifadelerini kullandı.
GÜBRE FİYATININ ARTMASI TÜRK ÇİFTÇİSİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Gübre fiyatlarının 2 yıla yakın süredir arttığını söyleyen Başkan Güneş; “Gübre fiyatları 2021 yılının başından beri emtia fiyatlarındaki artış, sevkiyat fiyatlarındaki artış, ihracat kısıtlamaları, arz talep dengesizlikleri, yaptırımlar, enerji erişim sorunları ve Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle 2 yıla yakın süredir artmaktadır. Son zamanlarda fiyatlarda gerileme olmasına rağmen artışların yüzde 200-300 seviyelerinde olması bunun yanında hammadde kaynakları nedeniyle dışa bağımlı olmamıza bağlı olarak artan döviz sebebiyle fiyatlar hala yüksek seviyedir. 2020 yılında 7,1 milyon ton satılan gübre tonajları 2021 ve 22’de 6 milyon seviyelerine gerilemiştir. Gübre kullanımın azalması verim ve kaliteyi doğrudan etkileyeceği için bu durum gıda enflasyonuna sebep verecektir. Son 2 yıldır artan fiyatlar ne yazık ki Türk çiftçisini olumsuz etkilemiştir” dedi.
RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLEDİ
Rusya ve Ukrayna’nın önemli gübre üreticisi ve ihracatçısı olduğunu açıklayan Güneş; “2021 yılında artmaya başlayan 2022 yılı başında durağan hale hatta düşme eğilimine gelen gübre fiyatları ne yazık ki Rusya-Ukrayna savaşı ile yeniden artma eğilimine geçmiştir. Ülke olarak izlemiş olduğumuz politikalar sebebiyle bu durumdan daha az etkilenmiş olsak da Avrupa’nın pozisyonu özellikle azotlu gübre fiyatlarında belirleyici olmuştur. Avrupa ürettiği azotlu gübrenin doğalgaz ihtiyacının yüzde 45’lik kısmını Rusya’dan ithal etmektedir. Ayrıca tükettiği azotlu gübrenin de yarısını Rusya’dan ithal etmektedir. Avrupa’nın hem doğalgaz alamaması hem uygulamış olduğu yaptırımlar sebebiyle Rusya’dan mal almaması başka pazarlara yönelmesine neden olmuştur. Tüm bunlara rağmen gübreye talebin azlığı fiyat düşüş beklentisi ile fiyatlar bir miktar gerilemiştir” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE, GÜBRE TEDARİKİNDE SORUN YAŞAMAYACAKTIR
Türkiye’nin gübreye ulaşmada sorun yaşamayacağını ifade eden Güneş; “Ülkemizin bulunduğu konum, güçlü firmalara sahip olması, gübre sektöründe son yıllarda yatırım ve kapasitelerin artması, Rusya ile olan ticaretimizin savaş nedeniyle durmaması devam etmesi nedeniyle ülkemizde gübre tedarikiyle ilgili bir sorun gözükmemektedir” ifadelerini kullandı. •Halil Yılmazer