Depremzede Çocuklar Bugün Okula Başladı! Uzmanlar Velileri Uyardı...

Depremzede Çocuklar Bugün Okula Başladı! Uzmanlar Velileri Uyardı...
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili vuran depremlerin ardından birçok çocuk da kayıplar verdi. Bunlardan biride okullarıydı. Zor bir dönem geçiren depremzede çocuklar bugün itibari ile nakil aldıkları okullarda eğitimlerine başlayacaklar.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, deprem bölgesinden 35 bin 24 depremzede öğrencinin naklini diğer illere aldırdığını açıkladı. İlerleyen dönemde bu sayının daha da artması beklenirken, Eğitim ve Aile Danışmanı Tuba Özdemir ise çocukların okullarda afet sonrası yaşayabilecekleri ruhsal sıkıntılara ve okul sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekti.

DERPEMZEDE ÇOCUKLAR UYUM

SORUNU YAŞAYABİLİR!

Depremzede çocuklarda yaşadıkları bölgeyi terk etme ve afetten kaynaklı sınıfta uyum sorunları doğabileceğini belirten ve bu süreci nasıl atlatılması gerektiği hakkında bilgiler veren Aile Danışmanı Tuba Özdemir, “Sosyal medya platformlarında günlerdir depremzede çocuklarımızın okul sürecine başlarken dikkat edilmesi gereken hususları dile getirmeye çalışıyoruz. Sadece depremzede çocuklarımızın özelinde değil genel olarak her yeni öğrenci ve sınıftaki mevcut öğrenciler uyum problemi yaşayabilir. Bu durumda okullardaki öğretmenler, okullardaki psikolojik danışmanlar ve ailelere büyük sorumluluk düşüyor. Bu süreçte çocuklarımızın merak ettikleri soruları veliler ve öğretmenler olarak, cevaplandırmalı, geçiştirmemeli; ama fazla duygu yüklü, abartılı cümleler kullanmamaya özen göstermelidir” ifadelerini kullandı.

‘EBEVEYN VE ÖĞRETMENLERİN

BÜYÜK SORUMLULUKLARI VAR’

Çocukların sınıf içerisindeki uyum süreçlerinin iki hafta kadar olacağını ve sonrasında normale dönüleceğini belirten Tuba Özdemir, “İlkokul sürecinde olan çocuklarımız soyut kavramlara çok adapte olamadığından bu sürecin hassasiyetini kavramakta zorluk çekebilir. Şaka boyutunu kaçırıp karşıdaki hassas bir süreç geçiren çocuğa karşı kırıcı olabilir. Bu noktada hem okuldaki öğretmenlerin hem okulda psikolojik danışmanların hem ailelerin aslında çocuklarla doğrudan ilişki kuran tüm yetişkinlerin alması gereken önlemler var. Çocuklarda ki uyum süreci ortalama iki hafta sürebilir. Bu iki haftayı hassas bir şekilde geçirmeye özen göstermeliyiz. Gerekirse çocukları yalnız bırakmamak adına sınıflarda iki öğretmen bulunarak burada oluşabilecek hassas durumu engelleyebiliriz. Sonrasında küçük yaş grubu öğrencilerimiz bu duruma alışacağı için bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Lise çağındaki öğrencilerimiz deprem felaketinin ne gibi sorunlara yol açtığını bildiğinden kaynaklı bir sorun yaşanacağını düşünmüyoruz. Lise çağındaki öğrencilerimiz bu süreçte zaten yeteri kadar hassasiyet göstererek depremzede ailelere ellerinden geldiğince destek olmaya gayret ettiler” şeklinde konuştu.

‘OKULA BAŞLAMAK DEPREMZEDE

ÇOCUKLARI OLUMLU ETKİLEYECEK’

Deprem bölgesinden gelen ve ağır kayıplar yaşayan çocukların ivedi bir şekilde eğitime bşalaması onlar için sağlıklı olacağının altını çizen Özdemir, “Depremzede çocuklarımızın bu süreçte okula başlaması onları psikolojik olarak rahatlatacak ve normal yaşama dönmeye adapte edecektir. Ne kadar erken bu sürece tutunmaya çalışırsak hem depremzede hem de bu korkuyu yaşayan bütün insanlarımız adına daha kolay atlatabileceğimizi düşünüyorum. Depremzede çocuklarımızın okullara başlaması onlar için büyük fayda sağlayacaktır. Bu süreci erteledikçe uyum sürecimiz daha da zorlaşacaktır. Bu önümüzdeki iki haftalık süreçte çocuklarımızın kaynaşması ve duruma adapte olması adına güzel bir zaman olacaktır. Bunun yanı sıra bu travmatik dönemi çocuklarımızın eğitim ile atlatması daha da kolaylık sağlayacaktır” açıklamalarında bulundu.

NORMALE HAYATA DÖNMEK

HERKESE FAYDA SAĞLAYACAK!

Normal yaşantımıza geri dönmek ve travmatik durumlardan uzak kalmanın hem insanlar hem de depremzedeler adına fayda sağlayacağını vurgulayan Özdemir “Travmatik ve zor bir dönem yaşıyoruz. Normale dönmek ve hayatın akışına tekrardan adapte olabilmek bulunduğumuz durumu unuttuğumuz ya da görmezden geldiğimiz anlamına gelmez. Bizler ne kadar bu süreci yönetebilmek için çaba sarf edersek depremden yara almış depremzede dostlarımız da bizden destek alarak daha çabuk toparlanabilirler. Bu sebeple bugünden itibaren hayatı biraz daha normale döndürmek adına adımlar atmalıyız. Hayatın akışını normale çevirmek bizlerin elinde. Bizler şu anda bu normalleşmeyi gerçekleştirebilirsek depremzedelere de destek olarak onları da bu zor travmatik günlerden uzaklaştırabiliriz” dedi. •Gizem Başar