Çölyak hastalarına müjde! Bu unu kullanabileceksiniz…

Çölyak hastalarına müjde! Bu unu kullanabileceksiniz…
 Muhabir
Çölyak hastalarına alternatif olarak sunulan lezzetlerin başında gelen mısır unu ve mısırın türevlerini dükkanında satışa sunan Meryem Çalışkan, mısır darısını ve kullanım alanlarını Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı.

Yöresel lezzetleri el emeğiyle hazırlayarak Ermenek Köy Pazarı’nda satışa sunan Meryem Çalışkan, mısırın kullanım alanlarını Konya'nın Sesi Gazetesi'ne anlattı. Ermenek Köy Pazarı sahibi Çalışkan, pilavdan çorbaya çorbadan salataya her yemekte kullanılan mısırın çölyak hastalarının tercihi olduğunu söyledi. Çalışkan, “Mısırın her hali bizde mevcut. Çorbalık mısır olarak dövdürüyoruz. Pilavı yapılıyor. Kaynamış mısır ve organik taş değirmen mısır unu hazırlıyoruz. Mısır her şeye yakışıyor. Çorbaya, salataya, pilava, dolmalara kullanılıyor” ifadelerini kullandı.

Mısır ununun çölyak hastalarının tercihi olduğunu dile getiren Çalışkan, “Çölyak hastaları genelde mısır ununu kullanıyor. Buğday ile aynı ortamda işlenmemiş mısır ununu gönül rahatlığıyla kullanabilirler. Çölyak hastaları sağlık açısından glutensiz beslenme şeklini benimsiyorlar. Mısırda yapısı gereği gluten içermeyen tahıllar arasında yer alıyor. Kendileri mısır ununu alarak mısır ekmeği hazırlıyorlar. Patlamış mısır olarak da mısırı tüketebilirler” diye konuştu.

Ermenek yöresine ait darı bulguru olarak bilinen mısır kırmasıyla pilav yaptıklarını ve çorbalara eklediklerini anlatan Çalışkan, “Atalık tohumlardan elde ettiğimiz doğal mısırları değirmende pirinç büyüklüğünde öğütüyoruz. Kışın bakliyat olarak kullanıyoruz. Mısır darısı uzun süre tok tutuyor. Diyet yapan kadınlarda tercih ediyor. Bulgur pilavı gibi oluyor ancak darı bulguru çok uzun sürede pişiyor. Bol suyla kısık ateşte dinlene dinlene pişirmeleri gerekiyor” dedi.

-Büşra GÜLTAŞ