Çarpıcı Deprem Açıklaması! Konya Hatay’ın Kaderini Yaşayabilir!

Çarpıcı Deprem Açıklaması! Konya Hatay’ın Kaderini Yaşayabilir!
 Muhabir
Konya’da dün gece saat 00.54 sularında gerçekleşen 3.6 şiddetindeki deprem büyük paniğe neden oldu. Güvenli bölge olarak bilinen Konya’da yaşanan deprem akıllara devamı olacak mı sorunu da beraberinde getirdi. Konya’da şiddetli bir deprem bekleniyor mu...

Konya’da dün gece saat 00.54 sularında gerçekleşen 3.6 şiddetindeki deprem büyük paniğe neden oldu. Güvenli bölge olarak bilinen Konya’da yaşanan deprem akıllara devamı olacak mı sorunu da beraberinde getirdi. Konya’da şiddetli bir deprem bekleniyor mu, aktif fay hattı bulunuyor mu? Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Şükrü Aslan sizler için açıkladı.


Geçtiğimiz yıl yaşanan deprem ile dün gece yaşanılan depremin aynı hat üzerinde olduğuna dikkat çeken Şükrü Aslan, “Geçen yıl 5 büyüklüğünde yaşamış olduğumuz yine Konya’nın Selçuklu ilçesinde Sarıcalar, Yukarı Pınarbaşı’nın biraz üstünde kuzey kısmında bir önceki depreme yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta aynı bölgede bu gece itibariyle saat 00:54 de AFAD deprem ölçümüne göre 3.6 büyüklüğünde bir deprem yaşadık. Bu depreme baktığımız zaman Konya fay zonu dediğimiz fay zonuna paralel bir hat üzerinde görülmekte. Konya'da bu tarz 3 ile 5 arasında depremleri yaygın bir şekilde zaten bekliyoruz. Fakat geçen yıl oluşan depremin hemen yakınında aynı hat üzerinde ikinci bir deprem olması ve bunun Konya merkezde özellikle Selçuklu bölgesinde şiddetli hissedilmesine geçmiş günlerde olduğu gibi her zaman dikkat çekmeye çalışıyoruz Konya havzası, hareketli ve dinamik bir süreç yaşıyor ve bundan kaynaklı olarak bu tarz tektonik kırılmalar ve bu kırılmaların sonucunda da depremler yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2024-10-02-at-13-43-26.jpeg

KONYA YAŞANILAN DEPREMİ DAHA ŞİDDETLİ HİSSEDER
Konya alüvyal bir zemin olduğu için yaşanılan depremi her zaman daha şiddetli hissedileceğini söyleyen Aslan, “Buradaki esas sorun yaşamış olduğumuz 3.6 büyüklüğünde deprem niye bu kadar çok hissedildi? Neden bu kadar çok Konyalılar rahatsız etti? İşte burada da daha önce de söylediğimiz üzere zeminimiz ova zemin olduğu için, alüvyal zemin olduğu için bir zemin büyütmesi söz konusu oluyor. 3,6 büyüklüğündeki depremi sanki 5 büyüklüğünde bir deprem gibi hissettik. Konya'nın böyle bir gerçeği var. Bu yüzden de bizim yapıları ve planlamamızı bu zemin büyütmesine göre yapmamız lazım. Biz Konya'da veya bölgemizde olan veya oluşabilecek depremlerin çok daha fazlasını hissedeceğiz. Çok daha fazla sarsılacağız, sallanacağız. O yüzden bunlara hazırlıklı olmamız gerekiyor” dedi.

ekran-goruntusu-2024-10-02-134956.png

DEPREMLERİN BU BÜYÜKLÜKTE DEVAMI GELEBİLİR
Konya Ovası’nda hareketliliğin devam ettiğini ve 3 ile 5 arasında depremlerin olabileceğini ifade eden Şükrü Aslan, “Çok büyük bir deprem değil, yani ivme olarak o kadar yüksek değil ama Konya'da dediğimiz gibi aktif bir tektonik oluşum ve çökme, ovadaki çökme, hareketlilik devam ediyor, Divanlar fayı, Ömerler fayı, Selçuk tarafında, kuzeyimizde şeyde veya da diğer taraflarda bu tarz işte Konya fay zonunda yaşamış olduğumuz mevcut durum. Bu faylar da yine bu boyutlarda, bu büyüklükte depremlerin olması muhtemeldir. Bunlar beklediğimiz aktif tektonik kuşaktaki yani o ova sahasındaki oluşan olaylar. Burada dediğimiz gibi daha soğukkanlı olacağız, daha temkinli olacağız ve özellikle yapılaşmada bu zemin büyütmesi olayına biz hep dikkat çekiyoruz. Yapılarımızı bunu bilerek veya bunu değerlendirerek, öngörerek yapmamız gerekiyor ki ileride daha büyük depremleri umarım yaşamayız ama yaşandığı takdirde de şehrimize herhangi bir zarar vermemesi için depreme dirençli Konya olması için zemin büyütmesine dikkat etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

MARMARA İLE KIYAS MÜMKÜN DEĞİL
Beklenen Marmara depremi ile Konya’da yaşanılan depremler arasında bir kıyas yapılamayacağını söyleyen Aslan, “Yani şimdi şöyle yani biz yerbilimciler olarak mevcut fayları inceliyoruz, çalışıyoruz, araştırıyoruz. Bunların geçmişte üretmiş oldukları büyük potansiyel depremleri ileri teknoloji ile analizlerle çıkarmaya çalışıyoruz. Şimdi Marmara depreminin beklenmesinin sebebi geçmiş dönemdeki oluşturduğu depremler ve periyot aralıkları. Marmara depremi baktığımız zaman ortalama 250 yılda bir Marmara Kuzey Anadolu Fay zonu, Marmara Denizi'nden geçen kısımda 7 ve üzerinde bir deprem oluşturduğu gözlemlenmiş, araştırılmış ve bulunmuş. Bu şekilde 1071 yılında işte 1500 yılında, 1700'lü yıllarda, en son 1700'lü yıllarda olmuştu bu deprem. Şimdi de periyodunu doldurduğunu düşünerekten ve orada bir sismik boşluk oluştuğu öngörülüyor çünkü Kuzey Anadolu fay zonunun Marmara Denizi kısmının hem sol tarafında hem de sağ tarafındaki segmentlerde kırılmalar oldu. 7 ve üzerinde depremler oluştu. Oluşmayan yer ve enerjinin aktarıldığı yer Marmara Denizi olarak hesaplanıyor, biliniyor. Bu yüzden orada böyle bir büyük bir deprem bekleniyor yakın zamanda ama şimdi geldiğimiz zaman Konya için Konya'da böyle. Zaten Kuzey Anadolu Fay Zonu gibi büyük potansiyeli olan yıkıcı bir deprem beklemiyoruz. Yani Konya'da bizim yerel işte en büyük faydalarından biri Konya merkezden geçen Konya fay zonu dediğimiz yaklaşık 50 kilometre uzunluğunda bir fay. Bu fayda potansiyeli 50 kilometrenin bir bütün halinde. Kırılması halinde bile ortalama 6 civarlarında bir deprem oluşturma ihtimali söz konusu ki bunun da periyot aralığı çok geniş. Yaklaşık 10 bin yıllara dayanıyor kendini tekrarlama süreci. O yüzden Konya bu konuda Marmara ile kıyas edilemeyecek kadar daha güvenli bir bölge” diye konuştu.
KONYA HATAY GİBİ OLABİLİR
Konya’nın çevre illerde şiddetli depremlerden etkilenip Hatay gibi olabileceğini belirten Şükrü Aslan, “Konya'da biraz önce de söylemiş olduğumuz husus da zeminden kaynaklı gevşek zemin olmasından dolayı zemin büyütmesi sorunu söz konusu olduğundan dolayı Konya'nın içinde değil de Konya'nın çevresinde bölgesel büyük faylar var ve bunlar yine her zaman söylüyoruz. Kuzeyde Afyon Sultan dağlarından Akşehir'e kadar uzanan Akşehir Fay zonu dediğimiz yer. Sultandağı, Akşehir Fay zonu dediğimiz fay zonu, Aksaray tarafında Tuz gölünü kesen Tuz Gölü fay zonu veya Kayseri tarafında Ecemiş fay zonu dediğimiz üç tane bölgesel potansiyeli yüksek fay zonları var. İşte burada oluşabilecek yüksek potansiyelli yüksek ivmeli depremler Konya'nın zemin yapısından dolayı Konya'yı etkiler mi? İşte buna dikkat etmemiz gerekiyor. Bunun üzerinde daha çok eğilmemiz gerekiyor.
6 Şubat depremi ilk Kahramanmaraş Pazarcık'ta oldu, arkasından Elbistan'da oldu. En büyük hasarı Hatay aldı. İşte tam olarak demek istediğimiz bu. Niye en büyük hasarı Hatay aldı? Çünkü Hatay'da oval zemin ve oval zemindeki bu zemin büyütmesi dediğimiz olay gerçekleşti. Oradaki deprem dalgaları daha yıkıcı oldu. Yani burada mesafe çok. Bu tarz büyük depremlerde mesafe o kadar önemli olmuyor. Hele ki 150 200 kilometre uzaklıktan bahsediyoruz. İşte böyle zeminlerde ciddi etkileri olabiliyor. O yüzden bizim Konya'nın Konya merkezden ziyade bölgesel depremlere odaklanıp bu zemin yapısına göre yapılaşmaya gitmesi ve bu şekilde tedbir alması gerekiyor”
ifadelerini kullandı.