Bütün kent nefesini tuttu! Konya'da jeotermal kaynağa ulaşılabilir!

Konya Ovası'nda obruk tedirginliği artarken kentte beyaz petrol olarak bilinen jeotermal kaynak araması yapılacağı söyleniyor. Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan ise, “Konya merkezden geçen yaklaşık 50 kilometre uzunluğunda büyük bir fay zonumuz var. Bu fay zonun etrafında jeotermal kaynak bulma ihtimali var. Ancak suyun sıcak olması da çok önemli ve belirleyici oluyor. Eğer böyle bir kaynak çıkarılırsa Konya için çok büyük bir değer olur. Konya fay zonu, Ardıçlı TOKİ’den çok yakın geçiyor. Hatta Ardıçlı TOKİ’de açılan bir su kuyusunda sıcak suya rastlanıldı” dedi
Hassondaj şirketi tarafından Konya’nın Selçuklu İlçesi, Yazır Mahallesi civarında bulunan ARA.42.00.2023.JEO.7 ruhsat numaralı (ER: 3451015) 1204,47 hektarlık alan içerisinde 1 poligonda jeotermal kaynak arama faaliyeti planlandığı söyleniyor. Enerji Günlüğü'nde yer alan habere göre, proje kapsamında bin 122 metrekarelik alanda sondaj çalışmaları yürütülecek. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan, geçtiğimiz yıllarda Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Konya merkezde jeotermal kaynak noktasında ciddi bir araştırma yapıldığını hatırlatarak yapmış oldukları bu çalışmalarla turizm amaçlı kullanılabilecek sıcak su bulunamadığını aktardı. Ayrıca Başkan Arslan, jeotermal enerjinin, fay kırıkları hatlar üzerinde, yeraltının çok derinlerinde, ısınmış sıcak sular olarak tanımlandığını kaydederek, “Bu sular kat ettiği yollarda bünyesine farklı mineraller katarak şifa amaçlı veya farklı alanlarda kullanılabiliyor. Jeotermal enerjinin en önemli yanı enerji üretimi olarak karşımıza çıkıyor. Isınma, turizm ve seracılık sektöründe de kullanılabiliyor” diye konuştu.
JEOTERMAL ENERJİ ÇOK SAYIDA SEKTÖR İÇİN OLDUKÇA DEĞERLİ
Jeotermal kaynaklarda sıcak suyun en önemli etken olduğunu söyleyen Başkan Arslan, bu enerjinin ne amaçla kullanılacağının da sıcaklığa göre belirlendiğini dile getirdi. Arslan, “Özellikle Ege Bölgesinde çok fazla jeotermal su bulunuyor. Çünkü burada grabenler, kırık fay hattı var. Jeotermal, enerji üretiminden seracılığa kadar birçok alanda kullanılarak hava kirliliği olmadan temiz enerji olarak görülüyor. Konya’mızda ise İsmil Kaplıcası, Ilgın Kaplıcası var. Ilgın Kaplıcası, pek çok jeotermal kaynağın kat ve kat üstünde bir sıcaklığa ve minerale sahip. Özellikle Tuzlukçu tarafında jeotermal su, seracılıkta çok yaygın olarak kullanılıyor. Bu bölgede topraksız domates yetiştiriciliği jeotermal sular sayesinde yapılabiliyor” şeklinde konuştu.
“KONYA’DA JEOTERMAL KAYNAĞA ULAŞILABİLİR”
Konya’nın Selçuklu ilçesi Yazır Mahallesi’nde planlanan jeotermal su çıkarma çalışmaları hakkında net bir bilgisi olmadığını ifade eden Arslan, “Günümüzden en az 10 yıl öncesinde Konya’da jeotermal su çıkarma çalışmaları yapılmıştı. Ancak bir sonuç alınamadı. İşin ehli, bilgili, jeotermal alanında gelişmiş mühendisler tarafından bu süreç yürütüldü. Bu çalışmada yapılan derin sondajlarda istenilen sıcaklıkta suya erişemediler. Sonrasında bu proje kapatıldı. Şu anda ise jeotermal ile ilgili yeni bir çalışmanın olup olmadığıyla ilgili benim bir bilgim yok. Artık teknoloji değişti. Daha fazla ileriye dönük jeolojik ölçümler yapılabiliyor. Belki Konya’nın merkezinde daha derinlerde sıcak su bulunabilir. Ama jeotermal sularının en önemli etkenlerinden birisi de fay kırıkları hatlarının olması. Konya merkezden geçen yaklaşık 50 kilometre uzunluğunda büyük bir fay zonumuz var. Bu fay zonun etrafında jeotermal kaynak bulma ihtimali var. Ancak suyun sıcak olması da çok önemli ve belirleyici oluyor. Eğer böyle bir kaynak çıkarılırsa Konya için çok büyük bir değer olur. Konya fay zonu, Ardıçlı TOKİ’den çok yakın geçiyor. Hatta Ardıçlı TOKİ’de açılan bir su kuyusunda sıcak suya rastlanıldı. Özellikle şantiye su kuyusunda sıcak suya rastlanılmış ve burada belli bir süre kullanılmıştı. Yine o bölgeden Sille’ye, Sille’den Meram Kobisan Evleri boyunca uzanan Konya fay zonu var. Bunun etrafında jeotermal çalışmaları yapılabilir. Ancak Konya’nın merkezinde deprem riski az olduğu ve kırık fay hatları bulunmadığı için jeotermal kaynağa ulaşmak zor olabilir” diye anlattı.
DOĞA DOSTU JEOTERMAL ENERJİ “BEYAZ PETROL” OLARAK DA TANIMLANIYOR
Jeotermal kaynağının neden “beyaz petrol” olarak adlandırıldığını açıklayan Başkan Arslan, “Günümüzde her şey enerji üzerine kuruluyor. Bu noktada petroller artık yavaş yavaş değerini kaybetmeye başladı. Yenilenebilir enerji üzerine devamlı bir gelişim meydan geliyor. Karbon salınımını en aza indirerek yenilenebilir enerjiyle bu sağlanıyor. Doğanın sunduğu güzel kaynakları enerjiye çevirerek değerlendirmek önem arz ediyor. Yapı ve elde ediliş itibarıyla jeotermal, petrole benziyor. Sadece biri siyah diğeri beyaz. Petrol, daha fazla aşamayla yüzeye çıkarken, jeotermal daha kolay çıkartılıyor. Jeotermal kaynağı birçok amaç için kullanılması ile ‘beyaz petrol’ yani ‘temiz enerji’ olarak biliniyor” diyerek sözlerine son verdi. •TUBA KAYA
Kaynak:Konya'nın Sesi