Bu Şehirde Musluk Suyu İçilmiyor! Adım Attığın Yerde Var!

Konya'da Hititlerden Selçuklulara, Osmanlılardan günümüze kadar uzanan zengin bir su kültürü bulunuyor. Şehirde binlerce çeşme, bu köklü geçmişin canlı tanıkları arasında yer alıyor. Şehrin dört bir yanındaki bu tarihi yapılar, günümüzde de su ihtiyacını karşılıyor. Tatlı Su Şehri olarak bilinen Konya’da 140 adet Tarihi Çeşme, 1009 adet Tatlı Su Çeşmesi, 2468 adet Sokak Çeşmesi bulunuyor. Anadolu’da Türklerin ilk çeşme örneklerinin Selçuklu Dönemine ait olduğu biliniyor. Bunlardan 1271 tarihli Sivas Gök Medrese’de yer alan çeşme ve ile Konya Sahip Ata Camii (1267) portalinde yer alan sebillerin bu yapılarla birlikte tasarlandığı düşünülüyor.
KONYA’NIN İÇME SUYU KAYNAKLARI
Konya’nın en eski su yapıları Hitit Dönemine ait şehrin yanı başında Hatıp’ta bir su kaynağı ve tanrı kabartması bulunuyor. Konya’daki en önemli Hitit su yapısı Beyşehir’deki Eflatun Pınar’ı olarak kayıtlarda yer alıyor. Şehir merkezinde yapılan bazı kazı ve sondajlarda eski suyollarının izlerine rastlanmış ve kentin batısındaki dağların içerisinde temiz ve içilebilecek nitelikte su kaynakları bulunmuştur. Altınapa’dan geçen ve Kızılviran’a doğru uzanan yamaçlarda sayısız pınarlardan çıkan sular Meram Deresi’ne dökülüyor. Mukbil, Beypınarı, Sütlüce, Hatıp, Dutlu, Çayırbağı kaynakları şehir çevresinin ve mesirelerinin en güzel içme suları olarak biliniyor. Bu kaynaklar tarih boyunca şehre akıtılarak şehrin su ihtiyacı karşılanıyor.
EN GÜZEL ÇEŞME ÖRNEKLERİ
Araştırmacılar Konya şeriye sicillerinde çok sayıda çeşmenin yapımı, bakım ve onarımı ile ilgili belge tespit etmiş ve şehirde 16 ve 17. yüzyıllardan kalma çok güzel çeşme örnekleri bulunuyor. Bunların en önemlileri şunlardır: Çadır-Gevraki Çeşmesi (1535), Mehmet Ağa Çeşmesi (1589), Ali Paşa Çeşmesi (1555), Ak Çeşme (1554), Kayacık Çeşmesi (1786), Müftü Çeşmesi (1742).
Günümüzde ise Konya’nın su temini dört kaynak ve sondaj kuyularından sağlanıyor. Bunlar Çayırbağı, Mukbil, Beypınarı, Dutlu kaynakları ile Meram ve Dere’de bulunuyor. Bu kaynak sularından temin edilen sular Konya İçme suları Vakfı (KİSAV) tarafından tarihi çeşmelere ve KOSKİ tarafından yapılan yeni çeşmelere bağlanarak şehrin su ihtiyacını gideriyor. Bu sayede Konyalılar musluk suyu yerine tatlı su çeşmelerinden doldurdukları suları tüketiyor. Eline boş şişesini alan herkes evinin yakında su doldurabileceği çeşmenin yolunu tutuyor. Her köşe başında bulunan çeşmeler başka şehirden gelen yabancıların da dikkatini çekiyor. Konya bu özelliğiyle ‘Tatlı Su Şehri’ olarak anılıyor. Aynı zamanda bazı çeşmelerin yapımında su yalaklarına yer verilerek sokak hayvanları kedi, köpek ve kuşların su ihtiyacı da sağlanmış oluyor.