Bir Zamanlar Listede Bile Olmayan Konya Şaşırtıyor!
Konya Ovası geçmişten günümüze Türkiye’de tahıl üretimi denilince akla gelen ilk bölge. Fakat zamanla Konyalı çiftçilerin farklı ürünlere yönelmesi ile bu durum değişti.
Özellikle ayçiçeği, mısır gibi ürünler son yıllarda çiftçiler tarafından daha çok tercih edilmeye başladı. Hal böyle olunca Konya’da ayçiçeği üretimi de her geçen yıl daha da arttı. Hatta 2012-2013 yılları arasında ayçiçeği üretiminde Trakya’yı bile geride bırakarak birinci oldu.
Konya'da yaklaşık 750 bin dekar civarında ayçiçeği ekim alanı var.
2004’lerin başında Türkiye’nin ayçiçeği üretiminde ilk on şehrin içerisinde bile yer almayan Konya, 2024 yılına gelindiğinde Türkiye’de üçüncü üretim yapan il oldu.
Konya Ovası ayçiçeği üretiminde Trakya’dan sonra en önemli üretim merkezi haline geldi. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi ayçiçeğinin fiyat performansının çiftçinin yüzünü güldürmesi.
Çiftçiler hem yağlık hem de çerezlik ayçiçeğinden istediği verimi elde edebiliyor olsa da son yıllarda çerezlik ayçiçeğine bir dönüş söz konusu oldu.
İşte Konya’nın yıllara göre ayçiçeği üretimi ile ilgili TÜİK’ten alınan rakamlar:
2006 - 25.251 ton
2007 - 33.015 ton
2008 - 30.781 ton
2009 - 44.376 ton
2010 - 73.164 ton
2011 - 145.182 ton
2012 - 230.080 ton
2013 - 267.447 ton
2014 - 248.533 ton
2015 - 215.659 ton
2016 - 231.724 ton
2017 - 276.444 ton
2018 - 306.011 ton
2019 - 302.179 ton
2020 - 308.928 ton
2021 - 332.649 ton
2022 - 273.568 ton
2023 - 214.982 ton
????Ayçiçeği üretiminde Trakya'nın liderliği bitiyor mu?
— Gazi Kutlu (@GaziKutlu) March 27, 2024
????????????İllere Göre Ayçiçeği Üretimi pic.twitter.com/3fCIdtUyaB