Başkan Altay duyurdu! Büyükkörükçü Hocanın Hayatı Belgesel Oluyor!

Başkan Altay duyurdu! Büyükkörükçü Hocanın Hayatı Belgesel Oluyor!
 Muhabir
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Tahir Büyükkörükçü hocanın hayatını anlatan belgeselin gösterimin yapılacağını açıkladı.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Konyalıları anlamlı programa davet etti. Konya'nın kıymetli hocalarından biri olan Tahir Büyükkörükçü hocanın hayatın anlatıldığı belgesel Tahir Büyükkörükçü'nün vefatının 11. seneidevriyesinde gösterimi yapılacak.

Başkan Altay paylaşımında şu sözlere yer verdi;

"Tahir Büyükkörükçü Hocamızın vefat yıl dönümünde güzel bir anma, anlama ve dua gecesi ile birlikte Hocamızın hayatını anlatan belgeselin gösterimini yapacağız. Şimdiden programınıza almanızı tavsiye ediyorum. 5 Mart Salı saat 20:00’de Selçuklu Kongre Merkezi’nde."

TAHİR BÜYÜKKÖRÜKÇÜ KİMDİR?

1925'te Konya'da doğan Tahir Büyükkörükçü, ilkokulu mahalle okulunda okur. Konya'da Karma Ortaokulu olarak bilinen meşhur okula devam eder. Bu sıralar ilk defa hoca olmak ister.[1] Konya'nın meşhur hocaefendilerinden Mustafa Kurucu'dan hadis dersleri aldı. Hayran olduğu Mahmut Sami Ramazanoğlu'ndan da mânevî ders alan Tahir Büyükkörükçü, 1945'ten sonra askerlik dönüşü, eski garaj civarındaki Boncuk Camii'nde imamlığa başladı. Vaizlik ve müftülük yaptı. Zamanın Diyanet İşleri Başkanı Ahmet Hamdi Akseki'nin Konya'ya gelişinde vaazını dinlediği Tahir Hoca, prosedür gereği yapılan bir imtihanla 1951 yılında Konya merkez vaizliğine tayin edildi. 1965 yılında da Konya müftüsü oldu.

1965'te Denizli'de başlayan salon konuşmalarıyla tanınmaya başlayan Büyükkörükçü'ye ilgi, 1960-70'li yıllarda Adana, Ankara, Bursa, Ceyhan, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Isparta, Karaman, Kayseri, Malatya, Maraş, Nevşehir, Niğde, Samsun, Sivas gibi merkezlerdeki çeşitli camilerde verdiği vaazlara ilgi her geçen gün arttı. 1968'deki meşhur İzmir Alsancak Spor Salonu konuşması, o günün siyasilerinin fevkalade dikkatini çekmiş ve İsmet İnönü bir meclis konuşmasında Tahir Büyükkörükçü'den söz ederek şöyle demiştir: hükûmeti destekleyen üç saç ayak var. Birisi Said-i Nursi, birisi Konya Müftüsü, birisi de Gazâlî...”. Türkiye, onu İsmet İnönü'nün korkulu rüyası olarak tanındı.[2]

Yedi yıla yakın devam eden müftülük döneminden sonra kendi arzusu ile tekrar kısa bir süre vaizlik yaptı ve 1973 yılında emekliye ayrıldı. 12 Eylül Darbesi'nden sonra tekrar Kapu Camii'ne dönerek 2000 yılına kadar vaaz verdi.