Baklavaya da Hile Karıştı! Esnaf Konyalıları Uyardı!

Baklavaya da Hile Karıştı! Esnaf Konyalıları Uyardı!
Ramazan bayramının yaklaşmasıyla birlikte sofralarda daha fazla yer alacak olan baklavanın hileli varyasyonları piyasada dolaşmaya başladı. Peki, bir baklavanın hileli olup olmadığını yahut kalitesinin yüksek olduğunu nasıl anlarız?

Ramazan bayramının yaklaşmasıyla birlikte sofralarda daha fazla yer alacak olan
baklavanın hileli varyasyonları piyasada dolaşmaya başladı. Peki, bir baklavanın hileli olup olmadığını yahut kalitesinin yüksek olduğunu nasıl anlarız? Bu konuda gazetemize özel Yıldızoğlu Baklava Genel Sorumlusu Halil Acar, açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin dünyaca ünlü lezzeti baklava ise iftar sofralarının vazgeçilmez tatlıları arasında yer alıyor. Ramazan bayramının gelişi ile birlikte Konya’nın Sesi’ne özel açıklamalarda bulunan Yıldızoğlu Baklava Genel Sorumlusu Halil Acar, “Özellikle bayramlarda 80-90 liraya bir tepsi baklavanın satıldığını görüyoruz. İyi bir baklavanın kilosu şu an 200-400 lira arasında olmalıdır. 80-90 TL’ye satılan baklavalarda hile yoksa ne var diye sorulması gerekir. Baklavayı daha ucuza mal etmek için zararlı malzemeler kullanılıyor. Bu durum haliyle insan sağlığını da kötü etkiliyor” ifadelerini kullandı.


TÜRK MUTFAĞININ VAZGEÇİLMEZİ BAKLAVA

Türk halkı olarak baklavaya olan ilginin sebebini açıklayan Yıldızoğlu Baklava Genel Sorumlusu Halil Acar, “18 yıldır baklava ustası olarak görev almaktayım. Baklava, geleneksel Türk Mutfağının vazgeçilmezidir. Dönemin Osmanlı Padişahlarından bir tanesinin hizmetkarının adı Lava’dır. Bu tatlı yapıldıktan sonra Sultan, Hanımına ‘Bak Lava sana ne yaptı’ söyleminde bulunur. İsmi de buradan gelmektedir. Ceviz ve Antep fıstığı Türkler için vazgeçilmez bir kuruyemiştir. Bunları hamur ve şeker ile birleştirdiğimizde ortaya çok güzel tatlar ortaya çıkıyor. Bu harika tadın adına da baklava diyoruz. Türk halkı geçmişten bu yana annelerimiz olsun daha sonrasında baklavacılar olsun baklava kültürüne önem veren bir toplumuz. Baklavacıların bu kadar yaygın olmadığı dönemlerde bile annelerimiz evde kendileri baklava yapar ve bizlere bu eşsiz tatları ikram ederdi. Şerbet, fıstık ve ceviz bu üçlü bir araya geldiği takdirde insanlar bu lezzetten vazgeçemiyorlar” şeklinde konuştu.


‘BAKLAVANIN RENGİ ALTIN SARISI OLMALIDIR’

İyi ve kaliteli baklavanın dışarıdan bakıldığında altın renginde olması gerektiğini söyleyen Halil Acar, “Baklavanın rengi altın sarısı dediğimiz renkte olur. Üstü, altı da hafif kızarmış kahverengimsi olur. Buradan iyi bir baklavanın nasıl olduğunu vatandaşlarımız anlayabilirler. İyi bir baklavayı anlayabilmek için usta olmaya gerek yoktur. Her yere gittiğinizde baklavanın dilimi aynıdır. Santimine varana kadar aynıdır. 1 kiloluk kutuda ortalama 28-30 dilim çıkar. Yani baklavanın kalitesini şerbet oranını anlayabilmek için kutunun içerisindeki âdeti bile saysalar oradan anlayabilirler. Bu baklavanın içerisine katkı maddesi girdiği an o baklava dillimi 30 dan yukarıya çıkar. Katkı maddesi denilince akla gelen ilk glikoz, bu ürünü ağırlaştırır ve tok tutar, yani bozulmasını önler. Biz günlük üretim yaptığımız için bizim baklavamız haftalarca, günlerce tezgâhımızda durmaz. Biz ertesi güne kalan ürünü kesinlikle sunmayız. Ayrıca glikozun içine girdiği ürünler boğazda yanma ve midede ekşime yapar. Bu da insanları bir süre sonra rahatsız eder” diye konuştu.


BAKLAVALARDA YAPILAN HİLEYE DİKKAT!

Baklavalarda yapılan hile sürecini anlatan Acar, “Biz firmamızda Antep yöresinin fıstığı, Urfa yöresinin sadeyağını kullanıyoruz. Konya Ovası'nın unu bizim baklavalarımız için vazgeçilmezdir. Bu ürünleri harmanlayıp müşterilerimize harika lezzetler sunuyoruz. Gaziantep havasını Konya’da yaşatmaya çalışıyoruz. 37 farklı çeşidimiz ile Konyalı hemşerilerimizin baklavaya olan hasreti bitiyor. Güncel piyasada Antep fıstığının fiyatı 700 TL’dir. Özellikle bayramlarda 80-90 liraya bir tepsi baklavanın satıldığını görüyoruz. İyi bir baklavanın kilosu şu an 200-400 lira arasında olmalıdır. 80-90 TL’ye satılan baklavalarda hile yoksa ne var diye sorulması gerekir. Baklavayı daha ucuza mal etmek için fıstık zararlı malzemeler kullanılıyor. Bu durum haliyle insan sağlığını da kötü etkiliyor. Hileli baklava fiyatından anlaşılır. Vatandaşlarımız sağlık koşullarına uygun yerlerden baklava satışlarını yapmaları gerekmektedir. Açıkta satılan baklavalarda hijyen açısında risk teşkil edebilir” dedi.
•Gizem Başar

Kaynak:Konya'nın Sesi