Bakan Özhaseki Açıkladı! O Binalar Yıkılacak! Konya'da O Listede...

Bakan Özhaseki Açıkladı! O Binalar Yıkılacak! Konya'da O Listede...
Fay hattı geçen iller ve ilçeler ile dere yataklarına kurulan mahalleler için yapı yasağı mı geliyor? Bakan Özhaseki, açıkladı. Peki yasa Konya'yı etkileyecek mi? İşte yasadan etkilenecek o iller...

Türkiye'nin doğal afetlerle mücadelesi artarken konu hakkında son dakika açıklaması Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yapıldı. Özhaseki, halk arasında fay yasası olarak anılan riskli alanlara yapı yasağı getirilmesini sağlayacak kanun teklifi hakkında konuştu. Toplantı sonrası Türk halkının aklında ‘Fay yasası teklifi mi geliyor? Fay kanunu ne zaman çıkacak?’ soruları yer aldı. Peki, bu yasa Konya’yı etkileyecek mi? İşte o iller…

enkaz.png

FAY YASASI MI GELİYOR?

BAKAN ÖZHASEKİ AÇIKLADI!

Deprem bölgesindeki inşaat çalışmalarının devam ettiğine değinen Bakan Özhaseki, "170 bin civarında konutun yapım ihalesi tamamlanmış veya devam ediyor. Söz verdiğimiz gibi 1 yıl içinde 311 bin konut yapılacak. Şimdi yeni bir döneme doğru geçiyoruz. Eski hatalara düşmeyeceğiz. Fay kırıkların üzerinde yapı yapılmasına, dere yataklarına ev yapılmasına asla izin vermeyeceğiz. Bir sene içerisinde teslim edilecek. Ama bütün bunların ortaya çıkan hasarı sarma noktasında yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Bir taraftan da şehirlerin hayatını canlandırmamız yıkılan yerlerin eski haline dönmesi lazım. Oradaki yerel ticaretin, yerel mimarlık, mühendislik bürolarının devreye girmesi lazım. Yerinde dönüşümün esasları benimseyerek bizim hayatı yeniden kurgulayıp orada daha sağlam, daha konutlarımızı yapıp yola çıkmamızı icap ediyor. En kısa sürede hayatımızı normalleştirme içerisinde adımlar atacağız, Cumhurbaşkanımız bu konuda özellikle o bölgelerde bulunan vatandaşlarımız dönüp bizlere sizden Allah razı olsun deyinceye kadar. İşler bitinceye kadar oralardan çıkmak yok diye talimat verdiler" ifadelerini kullandı.

turkiye-deprem-bolgeleri-haritasi.jpg

FAY HATTI GEÇEN, FAY HATTI ÜZERİNE KURULAN

İLLER HANGİLERİ, KONYA O HARİTADA VAR MI?

Bolu, Sakarya, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Denizli, Muğla, Kütahya, Burdur, Eskişehir, KONYA, Aksaray, Tokat, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Bingöl, Hakkâri, Erzurum, Tokat ve Erzincan aktif fay hattı geçen iller olarak sıralanmaktadır.

Söz konusu yasanın çıkması durumunda aktif fay hattı üzerine ya da belirli bir km'ye kadar yakınına kurulan yerleşim yerleri taşınacak. Burada yer alan eski binalar yıkılacak ve yapı yasağı getirilecek.