Bahçelerinde ürettikleri mahsulleri pazarda satıyorlar!

Bahçelerinde ürettikleri mahsulleri pazarda satıyorlar!
 Muhabir
Konya’da ev ekonomisine katkıda bulunmak isteyen yaşlılar semt pazarlarında kurdukları tezgahlarda el emeği ile bahçelerinde yetiştirdikleri mahsullerin satışını yapıyorlar.

Konya’da her hafta perşembe günü Nalçacı mahallesinde kurulan semt pazarı Konyalılar tarafından oldukça ilgi görüyor. Pazarda halden alınıp gelinen sebze meyvelerin yanı sıra bahçelerde emek vererek ürünlerinde satışı yapılıyor. Soğuk kış günlerine rağmen ev ekonomisine katkı da bulunmak isteyenler evlerinin önündeki bahçelerinde yetiştirdiği sebzeleri pazarda satmaya çalışıyorlar.

Bahçesinde ürettiği ürünleri satan Ali Bakıcı, “75 yaşındayım emekli maaşları yetmediği için ek gelir olarak bahçemde ürettiğim mahsulleri burada uygun fiyata satıyorum. Şu an burada Yumurta, ayva, doğal badem, kabak, süt, bal, pekmez, kuru soğan ve yeşil soğan var. Evimin önünde 10 dönüm bahçem var bunların hepsini orada yetiştiriyorum. Bunların dışında köyden aldığım tavukların yumurtaları var onları da burada satıyorum” şeklinde konuştu.

Semt pazarında bal kabaklarını soyarak ve doğrayarak sattığını söyleyen Hüsniye Kibar, “Hem buradaki evimin önünde hem de Bozkır’daki evimin önündeki bahçeye bal kabağı, yer elması, şalgam, ebegümeci, tere gibi bitkiler ekiyorum. Gelinimin yayladan topladığı yayla çayı ve papatyalarla birlikte buraya getirip satıyorum. Bu sene kabağa olan ilgi düşük pek fazla satış yapamadım. Soyulmuş bal kabaklarının kilosu 20 TL, soyulduktan sonra bide doğruyorum onun kilosu da 25 TL. Tüm bir şekilde soyulmadan, doğranmadan almak isteyen olursa onun kilosu da 15 TL. Kabaklarımın tadı çok güzel bunlardan pasta, tatlı reçel çeşit çeşit şey yapılır kış günlerinde kabak tatlısı çok güzel gider. Kabak dışında Papatya 20 TL, yayla çayı 20 TL, şalgam 10 TL, ebegümeci 10 TL” dedi.

Pazarın girişinde oğlunun yanına tezgâh açan Ayşe Hanım, “Kendi ellerimle yetiştirdiğim sebzeleri burada satıyorum. Evimin bahçesinde yetiştirdiğim için çok fazla bir maaliyeti olmuyor o yüzden ucuza satıyorum. Bugün ıspanak, nane, maydanoz, dereotu, roka getirdim hepsinin fiyatı aynı 20 TL. Ben bunları güz de ekmiştim eylül, ekim gibi şimdi de toplayıp satıyorum. Bundan sonra havalar soğuk yeşillikler üşür o yüzden ekilmez” ifadelerini kullandı. -Buse Aşcı