Artık binaların da kimliği olacak!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yapıların kontrolünü sağlamak amacıyla ‘Bina Kimlik Sistemi’ni hayata geçirdiklerini bildirdi.
144 BİN YAPIDA ‘BİNA KİMLİK SİSTEMİ’
Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Coldwell Banker Ofis Brokeri Selman Çifci, “Yapı denetimli olarak tamamlanan her binaya RFID (çip) ve QR Kodlu bir kimlik belgesi verilecek. Buradaki amaç özellikle depremde yaşanan sıkıntılarda, o binada kaç kişinin oturduğu, binanın riski, yapı denetimde mesul kişinin kim olduğu binanın dış resmi ve bunun yanı sıra bazen bodrum katları konuta çeviriyorlar, kolon kesiyorlar riskli yapılar meydana geliyor.
Bu Bina Kimlik Sistemi ile QR koddan bunlara çok rahat ulaşılabilecek. E-devlet sisteminden her vatandaş girdiği zaman binaya ait ada parsel, bağımsız bölüm numarası, dış resimleri ve binada kaç kişinin oturduğuna ilişkin bilgiler edinilecek. Her binanın dijital olarak bir sertifikası olacak. 144 bin yapıda ‘Bina Kimlik Sistemi’ne geçildi. Kolon kesilmesi, kaçak kat çıkılması gibi bina içerisinde istenmeyen etkilerin yaşanmaması için belirli periyotlarla kontrollerin yapılacak olması çok önemli. Bu kapsamda binaların da periyodik bakımları yapılmış olacak” diye konuştu.
KİMSE KAFASINA GÖRE BALKON KAPATAMAYACAK
Uygulamanın 81 ilde eş zamanlı hayata geçirilmesinin çok önemli olduğunu belirten Çifci, “Her gayrimenkulün kendi kimliğiyle kontrat ve satışları yapılacağı için bu uygulama ilerleyen yıllarda gayrimenkul sektörüne inanılmaz bir değer katacak. Mesela bazı binalarda yeni çıkan dönüşüm yasası ile birlikte sıkıntı varsa devlet o binadan tahliye isteyebilecek. Her binanın kimlik sertifikası, o bina ile alakalı değişiklik yaparken de ilgili belediyeden yapı denetiminden de izinli bir şekilde yapılabilmesinin de kapısını açıyor. Yani hiç kimse kafasına göre balkon kapatamayacak, ara duvarı öremeyecek, binanın iç kısmında tadilat yapıyorum adı altında binaya aykırı bir hareket yapamayacak” diye konuştu.
GÜVENLİ BİR ALIM SATIM SÖZ KONUSU OLACAK
Çifci, “Bazen tapudaki kapı giriş numarası ile evin girişindeki kapı numarası farklı olabiliyordu. Örnek vermek gerekirse 3 nolu konutu tapudan satın aldım sanıyorsunuz ama karşı komşunun fiziki olarak tapu kütüğünde kayıtlı oturduğu yeri satın alıyorsunuz. Bir eksper yaptırmak istediğiniz de bu ortaya çıkıyor. Burada mevcut konutu değil de bağımsız bölüm numaraları belediye tarafından soldan sağa ya da sağdan sola yanlış çakıldığı için karşı komşunun konutu satın almış gözüküyorsunuz. Bina Kimlik Sistemi ile birlikte bu sorun da ortadan kalkacak. Yani her açıdan artık güvenli bir alım satım söz konusu olacak” şeklinde konuştu. •Büşra Gültaş