Arıcılar Yeni Sezondan Umutlu!

Arıcılar Yeni Sezondan Umutlu!
 Muhabir
Geçtiğimiz yaz döneminden iyi bir verim alamadıklarını ifade eden Konyalı arıcılar, yeni sezon için hazırlıklarını sürdürüyor.

Konya Arıcılar Birliği bin 200’ün üzerinde arıcı sayısı ve 15 bin arılı kovanı ile Türkiye’nin önde gelen arıcı birliklerinden. Geçen yılın verilerine göre üretilen balın 900 ton civarı olduğu biliniyor. Fakat bu yıl mevsimsel şartlardan dolayı zor bir sezon geçiren Konyalı arıcılar 700 tona kadar düşen bal üretimi yapabildi. Konu hakkında gazetemize konuşan Konya Arıcılar Birliği üyeleri yeni sezondan umutlu olduklarını belirtti.

ZORLU BİR SEZON GEÇİRDİK

Konya Arıcılar Birliği Başkanı Adem Genç, “Bu yılda 2018 ilkbaharında olduğu gibi hiç durmayan kırkikindi yağmurları yağdı. Bu durum yani ilkbaharda yağan yağmurlar arının gelişilmesini çok etkiliyor. Evet doğayı yeşil tuttu yağmurlar ama arılarımız yeşille beslenen değil çiçekle beslenen hayvanlar oldukları için zor bir sezon yaşadık. Bahardan yaza geçiş çok kısa sürdüğü için de çok kısa bir bal akımı oldu. Hava aşırı derecede ısınınca arılar uçmadı. Çiçeklerde çabuk kurudu zaten. Tüm bu sebeplerden dolayı arıcılar bal yönünden çok kıt bir yıl geçirdi. Sıcak havalardan ötürü polen az geldiği için yavru atımı da az oldu. Yani 80 binlik kovanlar 40 bine, 40 binlik kovanlar 20 bine kadar indiler. Bir tık sahile gidenlerin balları güzel oldu” diye konuştu.

BAL SATIMINDA TABAN FİYAT UYGULANSIN

Bal satışlarında bir taban fiyat uygulanması gerektiğinin altını çizen Arıcı Mesut Erkon, “Fındığa, hububata nasıl taban fiyat belirleniyorsa biz bala da taban fiyat uygulaması gelsin istiyoruz. Şu an herkes kafasına göre fiyat belirliyor. Bunun yanında önüne gelenin arıcı olması da işin kalitesini düşürüyor. Devletimizden bunun için bir sertifika yöntemi geliştirmeli. Ama ciddi bir okul gibi olmalı. Bunu meslek olarak düşünen kişiler için böyle bir eğitim şart. Ama tabi bizim en çok üzüldüğümüz nokta arıcılığın ülke nezdinde bir meslek gibi görülmeyişi. Bizde bu işe bir mesai harcıyoruz. Hobi için yapmıyoruz. Ama meslek konumunda görülmüyoruz” dedi.

BAL AKIMI KISA SÜRDÜ

Bal akımının çok kısa sürdüğünü ifade eden Arıcı Ali Kuyak, “Bu durumda ister istemez rekolteyi etkiledi. Zaten satışlarımızı da doğru düzgün yapamıyoruz. Özellikle gerçek olmayan balların piyasada olması bizi çok zor duruma sokuyor. Arı için yaptığımız masraf bir tarafa bir de ürettiğimiz balı satamamak cidden üzüntü verici. Biz binbir emekle bal üretiyoruz. Ama 40-50 liraya bal satanlar balcı oluyor” şeklinde konuştu.

MESLEĞİMİZ DOĞAYA BAĞLI

Yeni sezondan umutlu olduklarını söyleyen Arıcı Ersin Çekten, “Şu an kış modundayız. Arılarımız yavruyu kesti. Ocak Şubat gibi artık arılarımız bakım ve beslenme isteyecek. Bu şekilde sezon tekrar başlayacak. Bu yıldan umudumuz geçtiğimiz sezon gibi çok fazla yağmur yağmaması yönünde. Çünkü bizim mesleğimiz bir nevi doğaya bağlı. Eğer doğa istediğimiz gibi olmazsa, kendimizin maddi manevi bir çabası olması gerekiyor. Bir şekilde maddi olarak bir harcama yapıp ürünümüzü çıkarsak bile bizim sattığımız ürün insanların mecburi alması gereken bir gıda değil. Bu sebeple mağduriyet yaşamamız çok olası oluyor” dedi. Büşra Gültaş