Araç Alıcılarına Kapora Tuzağı

Araç Alıcılarına Kapora Tuzağı
Konya’da ikinci el araç piyasası yeni bir dolandırıcılık sistemiyle karşı karşıya. Dolandırıcılar kendilerine ait olmayan araçları düşük fiyattan sisteme yükleyip satışa çıkarıyorlar. Umut tacirleri insanların umutları ile oynamaya devam ediyor

İkinci el araç piyasasında ortaya çıkan yeni dolandırıcılık sistemi hakkında alıcıları uyaran Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, “Otomotiv sektörü dolandırıcıların vazgeçemediği bir sektör… Tabiiki bunun en büyük işlerini kolaylaştıran internet ilanları. Dolandırıcıların kullandığı yöntemler farklı farklı işliyor. Öncelikle yeni bir araç ilanı gördünüz ve aracın fiyatı piyasa koşullarında çok aşağı, mutlaka ilan verenin üyelik tarihini kontrol edin. Çok aşağı fiyat yazan araçta mutlaka bir sorun vardır” ifadelerini kullandı.

DÜŞÜK FİYATLI ARAÇTA

MUTLAKA SORUN VARDIR

İlanlarda çok aşağı fiyattan satışa konulmuş araçlarda mutlaka bir sorun olduğunun altını çizen Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, “Otomotiv sektörü dolandırıcıların vazgeçemediği bir sektör… Tabiiki bunun en büyük işlerini kolaylaştıran internet ilanları. Dolandırıcıların kullandığı yöntemler farklı farklı işliyor. Öncelikle yeni bir araç ilanı gördünüz ve aracın fiyatı piyasa koşullarında çok aşağı, mutlaka ilan verenin üyelik tarihini kontrol edin. Çok aşağı fiyat yazan araçta mutlaka bir sorun vardır. Genelde kullandıkları yöntem önceden ilan atılan bir aracın resimlerini alıyorlar ve o ilandaki aracın ruhsat bilgisini ilan sahibinden istiyorlar araca kredi kullanacağım ya da servis kayıtlarını sorgulatacağım diye ilan sahibi de atıyor. Sonra bu dolandırıcılar aldıkları resimleri ilana veriyorlar düşük rakamdan bunu gören esnaf ya da kullanıcı şahıslar arıyorlar sözde fiyatta anlaşan bu şahıslara kapora yatırıyorlar bazı kişiler ruhsat bilgisi isteyince daha önceden temin ettiği yadasahte ruhsat oluşturarak bunu inandırıcı olsun diye atıyorlar ve gün boyunca onlarca kişi kapora yatırıyor. İlanı girdiği şehirler farklı oluyor ve farklı illerden ertesi gün aracı almak için gidenler de oluyor ama ertesi gün aranılan numara iptal olmuş oluyor. Biz vatandaşımızı uyarıyoruz yeni ilan girmiş kişilere asla itibar etmeyin. Üyelik tarihlerini kontrol etmenizi öneriyoruz. Esnaf harici asla kapora gönderilmemesini öneriyoruz. Esnafları da bulundukları illerden esnaf odalarından, ticaret odalarından kayıtlarını sorgulayabilirler.Oto alım satımı yapmak zorunlu oda kayıtı yetki belgesi alabilmek için faaliyet belgesini üyesi olduğu odadan temin etmek zorundadır” şeklinde konuştu.

ARACI GÖRMEDEN

ÖDEME YAPMAYIN!

Alıcıların aracı görmeden, sorgulatmadan ödeme yapmaması gerektiğini vurgulayan Abdullah Acıbadem, “Son zamanlarda kendi Askeri personel olarak tanıtıp esnafları arayan dolandırıcılar türedi. Aile meselesinde dolayı aracı satması gerektiğini söyleyerek araç kapora dolandırıcılığı yapan kişiler var. Aracı görmeden sorgulatmadan ödeme yapılmasın. Hiç tanımadığınız biri ile ticaret yapacaksınız araç alacaksınız fiyatta anlaştınız aracın ekspertizini yaptırdınız mutlaka tramersorgulamasını yapınız. Sonra devri için notere geldiğinizde güvenli ödeme alıcı ve satıcı için bunu noterde uygulatabilirsiniz. Tanımadığımız şahıslarla yapacağınız ticarette Asla notere gitmeden ödeme yapmayın. Güvenli ödeme sistemini noter de mutlaka kullanın” ifadelerini kullandı.

ARAÇ DEVRİNDE ÜÇÜNCÜ

KİŞİLERİ ARADAN ÇIKARIN

Araç devrinde parayı mutlaka aracın devrini alacak kişiden havale EFT gelmesine dikkat edilmesini vurgulayan Acıbadem, “Dolandırıcıların kullandığı diğer durum ise; sizaracınızı ilana atıyorsunuz şahsın biri sizi arıyor ve sizinle pazarlık ediyor sonra diyor ki ben gelemeyeceğim ben bir yakınımı gönderiyorum. Ertesi gün gönderdiği şahıs geliyor. İlk konuşan şahıs aracın bilgileri size ödeme atıyor gelen kişi de şahıs adına aracı alıyor ve aracı teslim alıp gidiyor. Ertesi gün ilk arayan para ödeme gönderen satıcıyı arıyor ve diyor ki ben sizden bu aracı aldım ödeme gönderdim ama gelemedim paramı iade edin ben almayacağım diyor! Satıcı nasıl olur falanca kişiyi gönderdiniz biz aracın devrini verdik teslim ettiktarzında çıkışıyor. Diğer adam da diyor ki ben o kişiyi tanımıyorum. Adamlar profesyonel çalışıyor. Sonra para gönderen savcılığa şikayet ediyor. Satıcı ben paramı aldım satışı verdim ifadelerini kullanıyor. Satışı alan kişiyi çağırıyor savcılık, o kişi geliyor ben o adamı tanımam aracı satan ile anlaştım nakit elden parasını ödedim ve devrimi satışımı aldım diyor. Aracı satan kişi dolandırıcının parasını ödemek zorunda kalıyor. Elde var sıfır. Yani böyle bir durumda parayı mutlaka aracın devrini alacak kişiden havale EFT gelmesine dikkat edelim. Üçüncü şahıs gönderiyorsa da mutlaka açıklama kısmında aracın devrini alacak kişi ve satılan aracın plaka bilgisinin yazılı olmasına dikkat edelim. Dolandırıcılar her yeni gün kendilerini yeniliyor bize düşe tedbirli olmak olabilmek eğer hiç tecrübemiz yoksa sektör içinde olan esnaflardan tanıdıklardan yardım alalım. Bizim her zaman duamız Allah kötü niyetli insanlar dan iyi insanları korusun” ifadelerini kullandı. •Gizem Başar