Antika radyo ve pikaplar Orhan Usta'nın elinde hayat buluyor!

Antika radyo ve pikaplar Orhan Usta'nın elinde hayat buluyor!
 Muhabir
Konya’da antika radyo, gramofon ve pikapları restore ederek çalışır hale getiren Konya Pikap Evi sahibi Orhan Ereller, çekirdekten yetişme usta olduğunu ve Türkiye’de tamir ve restorasyon işiyle aynı anda ilgilenen tek kişinin kendisi olduğunu söyledi.

30 yıldır elektronik tamir işiyle uğraşan Orhan Ereller(53), “Normalde tamir ustasıyım eski cihazların tamir ve bakımlarını yapıyorum. Aynı anda plak satışı yapıyoruz. Eski plakları bulmak biraz zor oluyor yıpranmış oluyor ve pahalı, plakları tekrar yeniden basıyorlar insanların alım gücü yenilere daha yatkın oluyor. Türkiye’de sıfır çanta pikaplar üretiliyor bizde de satışı mevcut. Ağırlık olarak tamir üzerine çalışıyoruz. Burada pikap ve radyo üzerine satışlar var. Biz aslında elektronik firmasıyız antikacı değiliz. Ama eski ürünleri yeniliyoruz. Bizde 1960-1970 yıllarına ait cihazlar var 90’lar pek yok cihazlarımız geriye dönük. Bunların satışını ve tamirini yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

ANILARA DÖNDÜKLERİNDE BİZİ HATIRLIYORLAR

Eskiye rağbetin zaman zaman arttığını ifade eden Ereller, “Bizim sektörümüz biraz zayıftır bakkal dükkânı gibi çok hızlı hareket eden bir sektör değil. Müşteri potansiyelimiz biraz düşük, portföyümüz düşük. İnsanlar televizyonda bir dizi çıktığı zaman, eski bir müzik çaldığında veya eski ürünler gördüğünde, anılara geri döndükleri zaman biz ön plana çıkıyoruz. Böyle yerlerin olduğunu o zaman araştırıyorlar ama normalde çok sirkülasyonu olan bir sektör değil. Müzik tutkunları geliyor. Müşteriyi bir milyonda bir kişi olarak düşünebilirsiniz” diye konuştu.

ESKİ ÜRÜNLERİ HAYATA DÖNDÜRÜYORUZ

Müşteriler ailelerinden yadigâr kalan ürünleri tamir için getiriyorlar bizde onları hayata döndürüyoruz diyen Ereller, “Gençler babalarından annelerinden veya dedelerinden kalmış ürünler olursa onları depoda çatıda veya bir yerlerde buldukları zaman bunların bakımını yaptırmak istiyor bizde o ürünleri tekrar hayata döndürüyoruz. Yeni pikaplar var onların tamiri kurtarmıyor ama ufak tefek bakımlarını yapıyoruz” dedi.

ÇEKİRDEKTEN YETİŞME USTAYIM

Tamir işinin bazen günler alabildiğini belirten Ereller, “Bizim sektörümüz elektronik tamir üzerine pikaplar da elektronik cihazlar olduğu için hepsinden anlıyoruz. Konya tabiri ile çekirdekten yetişme ustayım. Çocukluktan elektronik sektörünün içindeyiz. Zamanında da gördüğümüz için yaş itibariyle yabancılık çekmiyoruz. Yeni nesil elektronikçi arkadaşlar bu modelleri görmediler zorlanırlar. Zor bir iş parçalanıyor burada bulunmak durumundayız zaman isteyen bir iş tamir dediğimiz de günü birlik olan bir işlem değil zamana yayılan bir iştir. Türkiye’de tamir ve restorasyon işiyle aynı anda ilgilenen tek kişiyim diyebilirim. Cihazları topluyoruz çalıştırıyoruz yeniliyoruz. Plak severleri bekliyoruz” şeklinde konuştu.

-Büşra GÜLTAŞ