Antika Pazarı Üç Büyük İlçede Olmalı

Antika Pazarı  Üç Büyük  İlçede Olmalı
Antikaseverlerin yeni gözdesi Antika Pazarı her ayın ikinci pazarı Melikşah Kapalı Pazar Yeri’nde kurulmaya devam ediyor. Konya ve çevresinden gelen ziyaretçiden memnun olan antikacılar ise pazarın Selçuklu ve Karatay’da da kurulmasını istiyor.

Selçuklu Antika ve Koleksiyoncular Derneği öncülüğünde Meram’da bulunan Melikşah Kapalı Pazar Yeri’nde Antika Pazarı kurulmaya devam ediyor. Meram Belediyesi’nin katkılarıyla her ayın ikinci pazarı kurulan Antika Pazarı’na her geçen gün ilgi artıyor.

ZEVK ALARAK YAPIYORUM

Antikacılık mesleğini sürdürmeyi düşünen antikacı Ali İhsan Ada, “Bu işe yaklaşık olarak on yıldır gönül verdim dükkan olarak da yaklaşık beş yıldır çalıştırıyorum. Tek mesleğim antikacılık zevk alarak yaptığım bir iş, pazara da açıldığından beri her ay tezgahımı kurarım. Konya’da ve şehir dışındaki mezatlara da gidiyorum, internet sayfamdan satışlar yapmaktayım. Yaklaşık olarak beş yıldır aktif bir şekilde bu işi yapıyorum. Öncesinde sadece gönül vermiştim topluyordum ama bu şekilde satış yapmıyordum sonrasında severek yaptığım tek mesleğim oldu. Ürünlerim genellikle Osmanlı üzerine oluyor Avrupa ve yeni ürünlere fazla girmem. Tekke işi olur Osmanlı olur genelde bu tarz üzerine antikacılık hayatım devam ediyor. Bu işi severek yapıyorum çok memnunum devam edeceğim bırakmayacağım. İki tane masam var ürünlerimi sergilediğim çok şükür ürünlerimi alan da var. Gününün artırılmasını şimdilik istemiyorum Konya şu an kaldıramaz ayda bir gün yeterli. Fakat diğer büyük ilçelerde de olmalı. Konya’nın dışında büyükşehir olarak Ankara, İstanbul ve Bursa geliyor Konya’da yeni yeni oturuyor henüz Konya bu konuda yeni olduğu için ama halk alışacak reklamlar yapılacak yavaş yavaş oturacak diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

PLAKLARA İLGİ ARTTI

Ticareti yapılmasa dahi insanlara antika ile uğraşmalarını tavsiye eden antikacı Yusuf Şener, “Yaklaşık olarak üç yıldır bu işle meşgulüm ek iş olarak yapıyorum. Bu işe hevesle başladım herkeste olduğu gibi geçmişe dönük bir hayal kurduran geçmişten bir anı yaşatan bir olay yaşadım sonra heves ettikçe arttırarak bir süre sonra tabi ki fazlalaşmaya başladı. Çeşitler de arttıkça eskilerdeki değişim biraz daha farklı oldu ve işi ticarete çevirmeye başladım hem biriktirmeye devam ediyorum hem de satışını yapıyorum aynı zamanda alım da yapıyorum. Bu şekilde aile bütçesine katkıdan ziyade kendi odamın bir tarafını bu iş için dizayn ettim ve hala da devam ediyorum biriktirmeye. Keyifli bir iş en azından insanların hayalini kurup keşke benim de olsa dediği bir şeylere ulaşabilmek güzel bir şey. Mutlaka herkes bir şey buluyor kırsalda yaşasın şehirde yaşasın hiç fark etmiyor aile büyüklerinden kalan bir anı olabiliyor onlarla yaşadığı bir ortamın ambiyansını kendi yaşatmak istiyor.

Ben plak işiyle uğraşıyorum yeni baskı plaklar var ama insanlar özellikle eski dönem plaklar istiyor. Bunun da nedeni o dönemim lambalı kayıtları dediğiniz analog master kayıtlar, ses kalitesi çok daha faklı ve ambiyans olarak plakta dinledikleri o çıtırtılar geçmişteki o gramofon sesinin verdiği hazzı yaşamak adına böyle bir şey tercih ediyorlar. Şu an bile öyle kırkbeşliklere inanılmaz bir talep var bunu en çok kırkbeşlikler de yaşarsınız. Otuzüçlük plaklarda o sesi çok yakalayamazsınız ama kırkbeşlikte çok daha farklıdır. Bu tür faaliyetler insanlara her zaman zevk katacaktır. Ticaret yapılmasa bile bu tür hobilerle kendilerini geliştirebilirler en azından psikolojik doygunluğa ulaşacaklardır. Bu hem aile bağlarını hem de kişinin kendini keşfetmesine neden olacaktır. Bugünü evde boş geçirmektense en azından daha sağlıklı biçimde geçirebilirler.

Güzel bir uğraş herkese tavsiye ederim. Sektör olarak da hiçbir zaman kaybı yok diye düşünüyorum çünkü gün geçtikçe bazı şeyler bulunamayacak. Pazardan memnunum başka bölgelerde de olmasını isteriz ve iki haftada bir olması ideal olacaktır. İnsanların o gün için programı veya başka bir şey olabiliyor mesela okulların açılmasıyla birçok kişi kırtasiye ve okul kıyafetleriyle ilgili alışverişte olmasının bu haftaya denk gelmesi pazarın zayıf kalmasına neden oldu. Yine de bu çevredeki komşular bizi yalnız bırakmadılar sağ olsunlar” dedi.

HER HAFTA OLMALI

Pazarın başka bölgelerde kurulmasını ve gününün artırılmasını isteyen antikacı Yunus Emre Zengin, “Antika işini hobi olarak yapıyordum normalde sultan papağanı üzerine kuş üreticiliği yapıyorum. Antika biriktirme durumu ilerledikçe evde devam etmeye başladı sonra dedik ki ticarete dökelim hem zevkle yapıyorum hem de satış oluyor. Dedemden kalma bir dolma tüfek vardı onu sakladık sonra bir odayı şark odası gibi yapalım diye düşündük. Aile geçmişimizin kullandığı eski bakırları vs. bütün ne varsa hepsini topladım oraya doldurdum bayağı on yıl falan oldu sonrasında dola dola derken bağımlılık oluştu. Başka illerde de oluyor pazar ama ben gitmiyorum eşim kuaför onun dükkanında da hem dekorasyon olarak kullanıyoruz hem de satışını yapıyoruz.

Devam etmeyi düşünüyoruz bize kolaylık oldu burada pazar olması ama ayda bir gün olması bize yetmiyor. Diğer normal pazarlara da gidemiyorum Selçuklu’da olmasını isterim kendi semtim. Ayda iki üç kere hatta her hafta olması daha iyi olur. Bir de reklam yönünden eksiğimiz var, her ay veya her hafta reklamı yapılırsa bizim de işlerimiz artmış olur böylelikle daha güzel olur. Gelen oluyor ama ekonomik şartlardan dolayı bu sıralar pek alım olmuyor. Fiyatlarımız yirmi lira ile on bin arasında değişiyor herkes bir şey bulabilir” ifadelerini kullandı.

SELÇUKLU VE KARATAY’DA DA OLMALI

Diğer şehirlerde uzun zamandır antika pazarları kurulduğunun Konya’da da bu işin yavaş yavaş oturacağının altını çizen Casim Karakurt, “Pazarımız tabi henüz tam olarak duyulmuş değil. Konya’ya böyle bir değer kazandırdıkları için belediyemize çok teşekkür ediyoruz ama belediyemizden bu konuda biraz afiş ve görsel yayın desteği istiyoruz. Konyalıların ayağına bu pazarla antikayı getirmiş olduk. Kıymetli bir Pazar kurulduğunu düşünüyorum. O yüzden biz duyurulma noktasında biraz yardım istiyoruz. Bir de Meram Belediyesi gibi Karatay ve Selçuklu Belediyelerimizden de böyle bir atak bekliyoruz. Meram Belediyesi’nin olmadığı hafta Selçuklu onun olmadığı hafta Karatay düzenlese 3 büyük ilçede de açılmış olur. Hem de biz insanımızın ayağına gitmiş oluruz. Sonuçta Selçuklu’daki bir vatandaş Meram’a çok zor gelir ama kendi ilçesine kurulsa daha kolay olur onun için” şeklinde konuştu.

•Betül Akçadaşoğlu