Anadolu’nun İlk Toplu Mezarı Konya’da Mı?

Anadolu’nun İlk Toplu Mezarı Konya’da Mı?
 Muhabir
Anadolu’nun ilk toplu mezarı olarak bilinen alan yüzyıllar geçmesine rağmen hala gizemini korumaya devam ediyor. İşte o tüyler ürperten hikaye…

Konya’nın Musalla Mezarlığı içinde bulunan ve Cennet Çukuru olarak adlandırılan bölge gizemini koruyor. Vatandaşlar tarafından sırrı çok bilinmeyen bölgeye artık defin işlemi de yapılmıyor.

Bölge Malazgirt Meydan Savaşı’nın öncesinde Sultan Alparslan’ın Anadolu’ya gönderdiği öncü birliklerin Konya’da Bizanslılar tarafından şehit edilerek, cenazelerinin toplu olarak atıldığı yer olarak biliniyor.

Alan Musalla Mezarlığı içindeki diğer kısımlara göre daha aşağıda bulunuyor.

Yaşanan tarihi hadise ise akademisyenler tarafından şöyle anlatılıyor:

Malazgirt Savaşı, öncesi Sultan Alparslan, bölgenin tanınması amacıyla öncü birliklerini Anadolu’ya göndermeye karar veriyor.

Bölgeye gelen Selçuklu askerleri, Bizans askerleri ile ciddi bir savaş veriyor. Askerler Konya’ya doğru geldiklerinde burada da bir Bizans birliği ile karşılaşıyorlar. Fakat buradaki savaşta şehir ediliyorlar.

Bizanslılar tarafından şehit edilen askerler, içi su dolu olan şimdilerde ‘Cennet Çukuru’ ismi verilen alana atılıyor.

Bu bölge tarihin ilk toplu mezarı ve ilk şehitliği olarak biliniyor.

Tarihin en önemli olayları arasında yer alan bu alana cenaze definleri de 2006 yılında durduruldu.

Ayrıca Cennet Çukuru’nun olarak bilinen alanın yanında bir de kör kuyu bulunuyor. Uzun yıllar Konyalıların bu kuyudan aldıkları su ile zemzem aşıladıkları da rivayet edilir.

Cennet Çukuru’nun içinde, Selçuklu Beylikleri döneminden kalma sandukalar, etrafında süslenmiş mezar taşlar yer alır.

•Büşra Gültaş