Alo 190'a En Çok O Soru Soruluyor! Telefonlar Susmuyor...
‘Alo Fetva’ hattına Ramazan’da gelen soru sayısının artması ve ilginin yoğun olması sebebiyle Konya İl Müftülüğü hattın Ramazan boyunca nöbet gününü yediye çıkardı. Konya İl Müftü Yardımcısı Abdullah Yalman, her gün toplamda 400 civarı soru ile karşılaşıp vatandaşlara yardımcı olduklarını dile getirdi.
Alo Fetva Hattına olan yoğun ilgi hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan Konya İl Müftü Yardımcısı Abdullah Yalman, “ Alo Fetva Hattı’na özellikle Ramazan ayında ilgi yoğun oluyor. Vatandaşlarımız akıllarına gelen cevap aradıkları soruları Alo 190 Fetva Hattı’na danışarak cevaplarını bulabiliyor. Ramazan ayı dışında altı gün mesai yapılırken ramazan ayında yoğunluk sebebi haftanın yedi günü yaparak hizmet sağlamaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz senelerde vatandaşlarımız müftülüklerin telefon hatlarına ya da bireysel yüz yüze müracaatlar yaparken 2012 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı Alo 190 Fetva Hattı’nı kurdu. Konya’dan bir vatandaşımız Alo Fetva hattına ulaşmak istediğinde eğer santrallerimiz dolu ise yurdun diğer bölgelerinde görevli arkadaşlarımıza yönlendirilir. Altyapımızdan kaynaklı herhangi bir sıkıntı oluşmadığı sürece sorular cevapsız kalmıyor diyebilirim” ifadelerini kullandı.
ALO FETVA HATTINA BU YILDA YOĞUN İLGİ!
Alo Fetva hizmeti hakkında detaylı şekilde bilgi veren Abdullah Yalman, “Alo Fetva hizmeti Diyanet İşleri Başkanlığımızca ve Konya İl Müftülüğümüzce on bir yıl önce hizmete girmiştir. Son yıllarda özellikle son iki yıldır geliştirerek hizmet sunmaya devam ediyoruz. ‘Alo Fetva’ hizmeti her gün 08.00-22.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Ramazan ayında yoğunluk sebebi ile haftanın yedi günü hizmet vermeye devam ediliyor. Alo Fetva Hattına özellikle Ramazan ayında ilgi yoğun oluyor. Vatandaşlarımız akıllarına gelen cevap aradıkları soruları Alo 190 Fetva Hattı’na danışarak cevaplarını bulabiliyor. Geçtiğimiz senelerde vatandaşlarımız müftülüklerin telefon hatlarına ya da bireysel yüz yüze müracaatlar yaparken 2012 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı Alo 190 Fetva Hattı’nı kurdu. Konya’dan bir vatandaşımız Alo Fetva hattına ulaşmak istediğinde eğer santrallerimiz dolu ise yurdun diğer bölgelerinde görevli arkadaşlarımıza yönlendirilir. Altyapımızdan kaynaklı herhangi bir sıkıntı oluşmadığı sürece sorular cevapsız kalmıyor diyebilirim. Konya İl Müftülüğü olarak her gün dört kadın hocamız ve dört erkek hocamız gelen Alo Fetva aramalarına yanıt verirken yanı sıra Müftülüğümüzde bulunan dört hocamızda yüz yüze gelen misafirlerimizin sorularını cevaplamaktadır” açıklamalarında bulundu.
‘GÜNLÜK ORTALAMA 400 SORU CEVAPLANIYOR’
Günlük ortalama 400 soruya cevap verdiklerini ifade eden Abdullah Yalman, “Alo Fetva Hattı’nda görev alan dört arkadaşımız günde ortalama 100 soruya cevap veriyor. Hattın dışındaki diğer arkadaşlarımız ise 50-60 soruya cevap vermektedir. Bu sebeple günde 400 civarı soru gün içerisinde cevap buluyor. Aslında insanlarımızın her geçen yıl hattımıza olan ilgilerinin artmasının önemli bir sebebi, insanların Diyanet İşleri Başkanlığı’mıza, müftülüklerimize, hocalarımıza olan güvenin artmasından kaynaklıdır. Ramazan ayında normal günlerde sorulan soruların iki katı fazla soru soruluyor. Bu yoğun ilgiden memnunuz. İnsanlar doğru bilgiyi, sahih dini bilgiyi en sağlam fetvayı buradan alacaklarını bildiklerinden dolayı bize müracaat ediyorlar. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan insanlar için üst fetva makamı Din İşleri Yüksek Kurulu’dur. İnsanlar da bunun farkına vardıkları için buraya yönleniyorlar” şeklinde konuştu.
‘ASRIN FELAKETİ ZEKAT HASSASİYETİNİ ARTTIRDI’
Yaşanan deprem sonrası insanların zekat ve yardımlaşmaya yönelik hassasiyetlerinin arttığını dile getiren Yalman, “Ramazan dışındaki günlerde genelde abdest ve namaz konularından ve Özellikle aile ilgili çok fazla soru soruluyor. Ramazan geldiği zaman tabi en başta oruç ile alakalı sorular gelirken, onun yanında bu sene oruçla zekâtın soruları Ramazan’da neredeyse başa baş gidiyor. Zekât, fidye ve fitre sorularının bu Ramazan çok geldiğini arkadaşlarımızdan öğreniyoruz. Bu yıl yaşanan asrın felaketi sonrasında insanlarımızın hassasiyeti daha fazla arttı. Bunun artmış olması da bize insanlarımızın zekât konularında hassasiyetinin olduğunu ve bunun Ramazan’da daha da arttığını gösteriyor. Bu da sevindirici bir durum. Bir açıdan da yaptıkları ibadetin tam manasıyla doğru olduğunu hissetmek adına titiz davranıyorlar. Ve zekâtın bir borç olduğunun farkındalar. Bazen ilginç sorularla da karşılaşıyoruz. Mesela bir öğrenci kardeşimizden bir soru geldi. Üniversite öğrencisi olduğunu söyleyen genç kardeşimiz, ‘Hocam ben üç beş yerden burs alıyorum bana zekât düşer mi’ diye sordu. Bu çok güzel bir hassasiyet elbette. Bunun yanı sıra, ‘Göz damlası ve kulak damlası orucu bozar mı?’, “Aşı yaptırmak orucu bozar mı” gibi yaptıkları ibadetin sıhhatini ilgilendiren sorular daha çok geliyor” ifadelerini kullandı •Gizem Başar
Kaynak:Konya'nın Sesi