Aile Danışmanı Özlem Bilgi Uyardı! İstismara Giden Yol İhmalden Geçiyor...
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü öncesi gazetemize konuşan Aile Danışmanı Özlem Bilgi, “ Çocuk hakları, hem kanunen hem ahlaki olarak dünya üzerindeki bütün çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel bir kavramdır. Dünyanın daha yaşanabilir bir hal alması için çocukların mutlu, huzurlu ve güler yüzlü olması gerektiği düşüncesinden kopmayarak çocukların ve çocuk haklarının her koşulda yanında olmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.
ÇOCUKLAR HAYATA BİR YETİŞKİNİ
ÖRNEK ALARAK HAZIRLANIYOR
Her çocuğun bir yetişkini örnek alarak hayata hazırlandığını belirten Özlem Bilgi, “18 yaşının altında olan her birey bir çocuktur. Dünya Sağlık Örgütü ’nünde ve birçok ülkenin kabul ettiği bir tanımdır. Türkiye’de de bu tanım geçerlidir. Her birey doğuştan itibaren kazanmış olduğu haklar vardır. Çocuk hakları temelde yaşama hakkı ile başlar. 18 yaşına kadar her çocuk bir yetişkin tarafından korunmaya muhtaçtır. Her çocuk bir yetişkini örnek alarak onu taklit ederek hayata kendini hazırlar. Her yetişkin çocuk haklarını bilmeli ve yetiştirilen çocuklara bunu yetişkinler öğretmelidir. Hayatı bizlerden deneyimleyen çoğu çocuğun kendi haklarından haberi olmadan büyüyor. Çocukların eğitim, yaşama, sağlık, barınma ve mevsimine göre giyinme hakkı olduğunu çocuklarımıza öğretmeliyiz. “Bu haklar ne kadar korunuyor?” diye sorduğumuzda bu konu tartışılır. Ne dünyada ne Türkiye’de tartışılması gereken bir konudur. Gelişmiş ülkelerde çocuk hakları korunuyor ama az gelişmiş ülkelerde korunmuyor diyemeyiz. Çok gelişmiş ülkelerde de çocuk istismarı ve ihlali ile karşılaşıyoruz. Bununla ilgili bir ayrım yapmak doğru olmaz. Bir ebeveyn ya da yetişkin olduysak öncelikle çocuk haklarını bizlerin bilmesi gerekiyor. Bizler öğrenelim ki gelecek neslimize haklarını en doğru şekilde aktarabilelim” şeklinde konuştu.
Z KUŞAĞI HAKLARINI SAVUNMAKTA
BİR ADIM ÖN PLANDA
Z kuşağının haklarını savunmakta başarılı olduklarını belirten Bilgi, “Çocuklarımız artık kendi haklını savunmakta son yıllarda daha başarılı olduklarını görüyoruz. Yeni kuşağın bu konuda çok başarılı olduğunu söyleyebilirim. Çocuklarımız değişen bu dünya da haklarının neler olduklarını biliyorlar. Yeniçağda çocuklarımızın haklarının ihlal edildiği platformlarda meydana geliyor. Bundan 5 yıl önce sanal istismarı çok nadir duyarken son zamanlarda bu durum tam tersine döndü. Bizler hem yenilenen platformlara ayak uydurmalı hem de çocuk haklarını bu düzende ayakta tutmalıyız” dedi.
KONYALI AİLELER ÇOCUKLARININ
HAKLARINDA HASSAS OLMALI
Konyalı ailelerin çocuk hakları konusunda daha hassas olmaları gerektiğinin altını çizen Bilgi, “Konyalılar çocuklarını çok seviyor, değer veriyorlar. Ben son altı yıldır Konya’da ihmal ve istismar üzerine çalışmalarımı yönetiyorum. Bir çocuğun hayatında ihmal ve istismarın olması büyük bir travma yaratacaktır. Ailelerin benim çocuğumun başına bu durum gelmez. Başka çocukların başına gelebilir düşüncesinden kesinlikle uzak durmalılar. Bu durumda çocuk haklarını anlatmaktan geri duruyorlar. Aileler bu durumun haber kanallarında izleyerek kalacaklarını düşünmeleri yanlıştır. Çocuklarına bedeninin sadece ona ait olduğunun bilgisini vermekten geri duruyorlar. Bunun ayıp konuşulmaması gereken bir durum olduğunu sanıyorlar. Aslında çocuklar bu haklarını merak ediyorlar. Bu hakları ve bilgileri ailelerinden almadıkları takdirde dışarıdan bunu talep edeceklerdir. Bu da çocuklarımızın yanlış bilgiler ve deneyimler kazanmalarına sebep oluyor. Bunun sonucunda ise üzülecekleri birçok durum ile karşı karşıya kalıyorlar. Bu sebeple Konya’da yaşayan ailelerimizin bu konuda hassas olmaları gerektiğini vurgulamak istiyorum” açıklamalarında bulundu.
İHMALLER İSTİSMARA YOL AÇIYOR!
İstismara giden yolun ihmalden geçtiğini vurgulayan Bilgi, “İstismara giden yol kesinlikle ihmalden geçiyordur. Bir ebeveyn olarak çocuğunuzu ihmal ettiğiniz takdirde, onunla ilgilenmediğiniz, onu dinlemediğiniz süreçte ve onun gelişim düzeyine uygun ne az ne çok bilgiler vermediğiniz takdirde bu bilgileri yanlış ortamlardan almak için harekete geçecektir. Bu arayış dünyaya kapılarını açan internet ortamından da sağlanacaktır. Çocuklarımız için hassas olmamız gereken birçok nokta hayatımızda mevcuttur. Bu takdirde her ihmal ediliş bir istismara yol açacaktır. Danışanlarımın çoğu ile konuştuğumda genel olarak bir sebep ile karşı karşıya kalıyorum. Bu sebep ise ailelerinin e öğretmenlerinin onları dinlemediği ve onlara güvenmedikleri için travmalar yaşadıkları doğrultusundadır. Çocuklar ailelerinden ve sosyal ortamından bulamadığı sevgiyi dışarıdan aramaya başladı. Şuan görüyoruz ki on yaşındaki küçük çocuğun bile sevgilisi var. Aslında ne fizyolojik olarak ne de duygusal anlamda bu yaş aralığı doğru değil. Bunun asıl sebebinin sevgiyi kendi sosyal ortamından ve aile hayatından elde edememesi ve dışarıdan bunu talep etmesidir. Ekonomik anlamda çocukların ihtiyaçlarını karşılamak kesinlikle yeterli olmayacaktır. Çocuklarımızı duygusal anlamda da tatmin etmeliyiz ki dışarıya yönelmesin” ifadelerini kullandı.
HER ÇOCUK HAYALLERİNİ
GERÇEKLEŞTİREBİLMELİ
Çocukların eğitim ve sağlık haklarının ön planda olması gerektiğini belirten Bilgi, “Bir çocuk için eğitim ve sağlık hakkı her zaman ön planda olmalıdır. İleride sağlıklı bireyler olmaları açısından bu durum çok önemlidir. Bizlerden sonraki süreçte ülkemize sahip olacak insanlar çocuklarımızdır. Travmasız ve sağlıklı bireyler olsunlar ki hem vatana hem de milletimize katkıları olsun. Ağaç yaş iken eğilir sözü aslında çok doğru. Çocuklarımız küçük yaşta bizleri örnek alarak bizleri gözlemliyorlar. Çocuklarımızın yaşam biçimlerini ve kalitelerini biz yetişkinler değiştiriyoruz bakıldığında. Ekonomik koşulların kötü olması da çocuklarımızın çalıştırılması ile ekonomik istismara uğramalarına sebep oluyor. Devletimizin bununla ilgili yasaları var fakat yürütmede sıkıntılar olduğunu görüyoruz. Bu çalışan çocuklarımızdan örneğin mendil alarak onun hakkını ihlal etmiş oluyoruz. Orada ekonomik istismarlarına destek oluyoruz. Yaşlarına uygun kanunen çalışmak istiyorlarsa bu elbette olmalıdır. Ama kanunen 15 yaşını geçmiş ve ağır olmayacak şartlara dikkat edilmelidir. Eğitim hakkı çocuklarımız içinde çok önemlidir. Her çocuk mutlaka bilgiye ulaşmalı ve hayallerini gerçekleştirmelidir. Onu koruması gereken ailesidir. Bizler bu durumda hem devlete destek olmalıyız hem de eğitim hakkının ihmal edilen bir çocuk gördüğümüzde bunu gerekli mercilere bildirmeliyiz” şeklinde konuştu.
ÇOCUKLARIN GÜLÜŞLERİNİ
ENGELLEMEYELİM!
Çocuk haklarının her daima savunulmasında destek olacağını dile getiren Bilgi, “Çocuklar tertemiz bireylerdir. Biz yetişkinler onları kirletebiliyoruz. Çocuklarımız gülmeyi çok güzel başarıyorlar. Onların gülmelerini engellemeyelim. Çocuklarımızın haklarını daima bilelim ve öğretelim. Çocuk hakları, hem kanunen hem ahlaki olarak dünya üzerindeki bütün çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel bir kavramdır. Dünyanın daha yaşanabilir bir hal alması için çocukların mutlu, huzurlu ve güler yüzlü olması gerektiği düşüncesinden kopmayarak çocukların ve çocuk haklarının her koşulda yanında olmaya çalışacağız” dedi. •Gizem Başar