Adı Bilinmiyor Ama Tadı Çok Seviliyor!

Adı Bilinmiyor Ama Tadı Çok Seviliyor!
 Muhabir
Konya’nın eski geleneklerinden kavut geleneği artık pek bilinmese de asırlardır sürdürülüyor. Peki, kavut nedir, nasıl yenilir?

Günümüzde çok az bilinen kavut, cücük olarak da biliniyor. Anadolu yörelerinde yapılan ve lezzet harikası kavut tatlısı, şeker ve süt katılarak tüketiliyor. İçerisinde kavrulmuş buğday, menengiç kavurgası, ceviz içi vb. yer alıyor. El değirmenlerinde öğütülen veya makinelerde çekilen kavut; buğday, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, nohut, mısır, yaban armudu ve menengiç gibi kuruyemişlerden de elde ediliyor. Kavut severler lezzetin unutulmaması için kavutu yeni nesillere anlatıyor.

Damak tadına göre yapımında farklılıklar olsa da kavut geleneği uzun yıllardır benimseniyor. Konya’da faaliyet gösteren Bulgurcu dükkanında bulgur ve düğü çekimi yapan Ali İhsan Erim, “Kavutu bize sormaya gelenler oluyor. ‘Kavut var mı, kavut çekiyor musunuz?’ diye. Ben uzun yıllardır burada çalışıyorum müşterilerin taleplerine karşılık veriyoruz. Bulgur, düğü ve yarma çekimine kavutu da ekledik. Kavut unu eğer malzemeleri bizden olursa 80 TL. Ama kendi malzemelerini getirirlerse 10 TL’ye çekiyorum” diye konuştu.

Kavutun nasıl tüketildiğini anlatan Erim, “Çocuklarına sağlıklı atıştırmalık olarak alternatif arayan anneler varsa kavut tek başına yeter. Süt ve şekerle karıştırıldığında çok lezzetli bir şekilde yeniliyor. Tatlısını yapanlarda var. Kavut unutulmaya yüz tuttu ama eskiler babaanneler anneanneler biliyor. Torunlarına yedirmek istiyor böyle böyle duyulmaya devam ediyor” dedi.

-Büşra GÜLTAŞ