8-9 Yaş Bireylerde Anoreksiya Alarmı
Diyetisyen Suna Koçak, Konya’nın Sesi’ne açıklamalarda bulundu
Ergenlik döneminde bilinçsizce diyetler yapıldığını vurgulayan Diyetisyen Suna Koçak, “Ergenlik çağında meydana gelen yeme bozuklukları genellikle adölesan dönemindeki kız çocuklarımızda ve erkek çocuklarımızda son derecede yaygın durumda. Bu durumda ergenliğin vermiş olduğu psikoloji ile uzman kontrolü olmadan diyetler yapılmaya başlandığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.
ADÖLESAN DÖNEMİNDE
BİLİNÇSİZCE DİYETLER
Ergenliğin vermiş olduğu psikoloji ile bilinçsizce diyetler yapıldığını dile getiren Diyetisyen Suna Koçak, “Ergenlik çağında meydana gelen yeme bozuklukları genellikle adölesan dönemindeki kız çocuklarımızda ve erkek çocuklarımızda son derecede yaygın durumda. Bu durumda ergenliğin vermiş olduğu psikoloji ile uzman kontrolü olmadan diyetler yapılmaya başlandığını görüyoruz. Örnek verecek olursak su diyeti, ayran diyeti ve spesifik besinlerin yer aldığı diyetler mevcut. Sağlıklı adölesan döneminde olan bir bireyin 11-18 yaş erkekler 2500-2800 kızlar 2200 kalori alımı gerekirken yapılan popüler diyetlerle 1200 kalorinin altında enerji alınıyor. Birey bu psikoloji ile öğünlerini atlayarak daha az miktarda beslenmeye başlıyor. Birey bu durumda kendine karşı olan algısını değiştirerek fazla zayıflamaya yöneltiyor” şeklinde konuştu.
POPÜLERLİK UĞRUNA
ANOREKSİYA OLUNUYOR
Ergenlik döneminde bireylerin popülerlik uğruna anoreksiya olduklarını belirten Suna Koçak, “Bireyler ergenlik döneminde kendilerini ayna karşısında çok fazla kilolu görmeye başlıyor. Biz uzmanlar bu durumu anoreksiya olarak adlandırıyoruz. Anoreksiya da birey aşırı derecede sağlıklı olarak gördüğü yiyecekleri tüketmesi ile meydana geliyor. Zayıflıkta olduğu gibi gece oluşan yeme atakları da meydana gelebilir. Bu durum aslında bireylerin ruhsal durumlarına bağlı ortaya çıkıyor. Genellikle ergenlik döneminde olan bireylerin popülerlik kazanma isteği ile meydana geliyor. Anoreksiya sadece yemek yeme ile ilgili değildir. Duygusal sorunlarla başa çıkmaya çalışmak, sağlıksız ve yaşamı tehdit eden bir yola dönüşebilir. Anoreksiyada danışanlar genellikle zayıflığı öz değerle bağdaştırırlar. Bireyin, “zayıf olursam sevilirim, zayıf olursam değerli hissederim” gibi inançları olduğuna sık sık denk geliriz. Ancak kiloyu azaltmak için gösterilen çabalar çok ciddi sağlık sorunlarına ve hatta açlıktan ölme noktasına kadar gidebilir. Anoreksiya genellikle adölesan dönemindeki bireylerde meydana geldiği için biz uzmanlar bu konuda ebeveynlerin çok dikkatli olmalarını öneriyoruz. Birey anoreksiya sebebi ile zayıfladıktan sonra vücudunda halsizlik, saçlarda dökülme ve tırnaklarda kırılmalar meydana gelebiliyor” açıklamalarında bulundu.
8-9 YAŞ BİREYLERDE
ANOREKSİYA ALARMI
Anoreksiyanın 8-9 yaşlarına kadar düştüğünün altını çizen Koçak, “Ailelerin çocuklarının sağlıkları için bir gözlem kamerası olmalarını istiyoruz. Bunu söyleme sebebimiz ise, bireyde meydana gelen değişiklikleri ebeveynler daha çabuk fark edebilir. Adölesan döneminde olan birey kendinde olan bu değişikliği olumlu algılayarak aslında vücuduna aşırı zarar veriyor. Ergenlik çağında olan bu bireyin kilo ile ilgili bir problemi ya da şikayeti olduğunda ailelerin ilk danışmaları gerektiği birimler kesinlikle öncelikle diyetisyenler ve psikologlar olmalıdır. Bireyi bir anda bir yeme alışkanlığına döndürmekten ziyade yavaş yavaş alıştırarak eski düzenine getirmeliyiz. Anoreksiya döneminde zamana dikkat ederek hareket etmeliyiz. Geçtiğimiz dönemlerde anoreksiya lise çağında görülmeye başlanırken şimdilerde ise 8-9 yaşlarında görülmeye başlıyor” dedi.
İNTERNETTEN DİYET
LİSTESİ HAZIRLANILMAZ
İnternette paylaşılan diyetlerin birebir uygulanmasının zararlarına vurgu yapan Koçak, “İnternette paylaşılan diyet listelerini birebir uygulamak yanlıştır. Çünkü internette paylaşılan diyet listeleri birer örneği teşkil etmektedir. Diyet listesi bireye özgü hazırlanan bir uygulamadır. Kaynağı bilinmeyen ve elden ele dolaşan diyet listelerini kullanarak sağlığınızdan olabilirsiniz. İnternette paylaşılan diyet listeleri insan sağlığını tehlikeye sokabilir. Diyetin kişiye özel uygulanması ve uzman kontrolünde yapılması gerektiğini unutmadan hareket etmeliyiz. Örnek verecek olursak ‘Hurma Diyeti’ bir birey sürekli hurma yiyerek zayıflamaya çalışması gelecek dönemde farklı rahatsızlıklara yol açar. Diğer besinlerden alacağı besinleri sağlayamadığı takdirde farklı rahatsızlıklara yol açacaktır. Diyetteki asıl mesele zayıf kalmak değildir. Asıl mesele sağlık halinin korunması olmalıdır. İnternette paylaşılan diyet listeleri biraz popülerliği ön plana çıkarmak amacıyla kullanılıyor. Bu her meslekte olduğu gibi bizim alanımızda da var. İnternetten diyet listesi araştırmak yerine özelliklede ergenlik döneminde olan bireylerimiz için uzmanından tavsiye alarak ve tahlilleri doğrultusunda diyet yapmalarını öneriyorum” şeklinde konuştu. •Gizem Başar