700 Kişiye Sordu Aranan Lezzeti Buldu!

700 Kişiye Sordu Aranan Lezzeti Buldu!
 Muhabir
Konya’da hizmet veren Şehr-i Turşu sahibi Selman Kozan, kurduğu birbirinden farklı 80 çeşit turşuyla müşterilerin ilgisini çekiyor. Tuz ve sirkenin girdiği her şeyin turşusunu kurabilirsiniz diyen Kozan, Konya'nın turşu ihtiyacını karşılıyor...

700 kişiden turşu kurma tarifi alarak deneme yanılma yöntemiyle kendi lezzetini yakalayan Şehr-i Turşu sahibi Selman Kozan severek yediği turşuyu kendisi üretmeye başladı.

Bir yıl boyunca farklı şehirlere giderek doğal turşuyu kurmak için araştırmalar yapan Kozan, “Turşuyu gece gündüz tüketen biriyim. Gece uykumdan kalkardım 02:00’de 03:00’te zeytin, turşu ekmek yerdim. Misafirliğe gideceğimde turşu götürürdüm. Telefonla arar ‘Turşunuz var mı? Yoksa gelirken getireceğim’ diye sorardım. Konya’da turşuyu marketlerden başka bir yerde bulamıyorsunuz. Konya’da olmayan ne var diye düşündüm: Turşuculuk. Turşuyu nasıl kurarım diye bir yıl boyunca araştırdım. Tam 700 kişiden turşu kurma tarifi aldım. İstanbul’a gittim, Ankara’ya, İzmir, Adana ve Manisa’ya gittim her tarafta araştırdım. Bu işe körü körüne girmedim bir yıl sorguladım. Katkı maddesi olmayan doğal turşuyu nasıl yaparım diye araştırdım. Fabrikasyon olmayan turşuyu Konya’ya nasıl getiririz diye düşündüm bir yılın sonunda ortaya bu dükkan çıktı. Turşularımızda bu lezzeti yakalamamız biraz zaman aldı ama şu an son 3 aydır gelen müşterilerimiz duydukları övgülerle bizi buluyorlar. Burayı açalı 2 yıl oldu emeğimizin karşılığını alıyoruz” dedi.

KATKI MADDESİ YOK

Konya’da hizmet veren Şehr-i Turşu sahibi Selman Kozan, “Turşuları kendimiz yapıyoruz köylerde yaptırıyoruz. Burada bulunan turşuların hepsi tamamen doğaldır yani probiyotiktir. Turşularımızda katkı maddesi yoktur. Yaz kış olarak dönem dönem farklılık oluyor. Mevsimsel olarak havalarının soğukluğuna göre kış şartlarına göre değişiklik oluyor. Özellikle bu aylarda artış oluyor. Turşu suyu aşırı derecede tüketiliyor. Hasta olan müşterilerimiz akın akın buraya geliyor” diye konuştu.

TURŞU SİRKEDEN YAPILIR

İyi bir turşu sirkeden mi yapılır limondan mı sorusuna verdiği cevapla tartışmaların fitilini ateşleyen Kozan, “İyi bir turşu sirkeden yapılır. Limondan yapılan turşu limonun asit oranı çok yüksek olduğu için turşunun hemen olgunlaşmasını sağlar. Sirkeden yapılan turşu daha uzun ömürlüdür. Limon turşusu bir haftada olgunlaşıyorsa sirkeden yapılan turşu bir ayda olgunlaşır. Ve sirke yavaş yavaş sebzelerin meyvelerin içerisine sinerek homojen hale gelir. Hava almadığı sürece turşularda bozulma gibi bir şey olmaz. Hava almadan 2 yıl boyunca bekleyebilir. Kapağı kapalı kaldığı sürece güneş görmediği sürece herhangi bir bozulma riski olmaz” dedi.

HER ŞEYİN TURŞUSU KURULABİLİR

Müşterilerin dikkatini ve ilgisini çeken en değişik turşunun yumurta turşusu olduğunun altını çizen Kozan, “Genelde müşterilerimizin söylediği en ilginç turşu yumurta turşusu. Yumurta turşusu zaten yapılıyordu. Konya’da bilinen bir turşu olmadığı için insanlara değişik geliyor. Konya’da herkes kendi turşusunu kendisi kurar. Öyle olduğu için herkes kendi klasik turşusunu kurar. Böyle farklı turşular mandalina, yumurta, mısır, kapari turşusu gibi dikkat çekiyor. İçerisine tuz ve sirke girdikten sonra her şeyin turşusu kurulabilir” ifadelerini kullandı.

Patlıcan, limon, ananas, kivi, kavun karpuz aklınıza ne gelirse turşusunu kuruyorum diyen Kozan, “İlk başta kurduğumuz değişik turşuları satıyorduk. Sonradan satışını durdurduk. Müşteriye soruyoruz ‘Daha önce yediniz mi?’ diye ‘Yemedik’ diyorsa ‘Yemediyseniz almayın’ diyoruz. Ama müşteri ısrarla istiyor biz de kıramayıp veriyorduk. 5 dakika sonra çıkıp geliyor bu bozuk diyor. Halbuki ürün bozuk değil daha önce yemediği için tadını bilmiyor. Şunu dese anlarız ‘Ağız lezzetime uymadı’ ama direk bozuk olarak değerlendiriyorlar bu da bizim markamıza zarar veriyor” şeklinde konuştu.

FİYATLARIMIZ PİYASAYA GÖRE UYGUN

Erik, çağla turşusu ve peynir dolgulu biber turşusunu son zamanlarda sıklıkla sattıklarını belirten Kozan, fiyatlar hakkında bilgi verdi. Şehr-i Turşu’da fiyatların 120 TL’den başladığını ifade eden Kozan, “Karışık turşumuzu özel olarak yaptırıyoruz. İçerisinde acurundan kırmızı biberine kadar 11 çeşit malzeme var. Erik, çağla, acur, kelek, 3-4 çeşit biber çeşidi, domates, havuç, lahana ve salatalık bulunuyor. Normal karışık turşularda 5-6 çeşit ürün olur bizde 11 çeşit var. Çeşidi artırıyoruz bundan dolayı da fiyatlarımız artıyor. Diğer turşuların geneli 120 TL, sarımsak turşusu 175 TL normal fiyatları pahalı olduğu için turşu fiyatlarına da yansıyor. Piyasa fiyatına baktığımız zaman aslında çok hesaplıyız. Katkı maddesi yok. Her zaman kıtır kıtır oluyor yumuşak olmuyor” dedi.

HAKİKİ KAYA TUZU RAF ÖMRÜNÜ UZATIYOR

Katkı maddesi olmayan doğal turşuların raf ömrünün uzunluğunun hakiki kaya tuzuna bağlı olduğunu söyleyen Kozan, “Bizim ürünlerimiz tuzludur biraz çünkü hakiki kaya tuzu kullanıyoruz. Kaya tuzu turşunun uzun süre bozulmamasını sağlıyor. Ürünlerimizi müşterilere verirken tuz oranını düşürüyoruz. İçerisine koruyucu su ekliyoruz o su eve varana kadar tuz oranını dengeliyor. Yüzde 30 oranında tuz oranını düşürüyor. Koruyucu kullandığımız zaman yediğinizde anlayabilirsiniz. Marketten aldığınız turşuyu açtığınız zaman koku gelir. Burada kapıdan girdiğiniz zaman sirke kokusunu alırsınız” ifadelerini kullandı.

Günde 15 kişinin aşerme sonucu arayarak turşu sorduğunu söyleyen Kozan, “Burayı açtıktan sonra tepkiler talepler çok güzel oldu. Beni günde 10-15 kişi arıyor. Hamileler veya eşleri aşerme sonucu arayıp turşu soruyorlar. Erik turşusu, çağla, mısır, kapari aklınıza hangi turşu geliyorsa soruyorlar. Hepsi de bizde bulunuyor. Konya’da turşucu çok büyük bir eksikmiş” ifadelerini kullandı.

-Büşra GÜLTAŞ