7 Aydır Bekleniyordu! Tarihi Ova'dan Zengin Hasat!
Bahar aylarında ekimi yapılan ve yılın 11. ayında hasadı başlayan şeker pancarının hasadı başladı. 7 ay gibi uzun bir bekleyişin ardından hasat edilen şeker pancarı çiftçilerin yüzünü güldürdü.
ŞEKER PANCARI ÜRETİMİNDE 3. SIRADA
Konya Şeker Fabrikası’ndan edinilen bilgilere göre; Bölgemiz için tarımın önemli lokomotif konumda olan Konya Şeker, sadece bölgemiz için değil ülkemiz tarımı içinde çok önemli bir yere sahip. Konya Şeker, Türkiye’nin %17’sine yakın şeker ihtiyacını karşılayan, bununla beraber fabrikalarıyla üretim yapan bir kurum. Piyasada önemli bir dengeleyici unsur olan Konya Şeker, 8 bin 400 çalışanıyla da İstihdama da önemli katkı sunuyor. Konya Şeker Türkiye pancar üretiminde 457, 280 ton ile 3. Sırada yer alıyor.
ŞEKER PANCARINDA VERİM ARTTI
Konya’da şeker pancarı verimi geçtiğimiz yıllara kıyasla yükseliş gösteriyor. 4 milyon ton gibi fireli pancar beklentisi bulunuyor. 3 milyon 600- 650 bin ton gibi bir pancar girişi olacağını ön görülüyor. Pancarlardan alınan numuneler verimin geçtiğimiz yıllara göre oldukça iyi durumda olduğunu gösteriyor. İyi geçen sezon koşulları ve yaptığımız doğru tarım uygulamaları sayesinde, bu yıl daha fazla ürün elde ederek depolama ve pazarlama sürecine daha planlı yaklaşmayı hedefleniyor.
ALIŞ FİYATI BELLİ OLDU
Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, bu yılın şeker pancarı alım fiyatına ilişkin bilgi verildi.
Açıklamada, "Türkşeker tarafından 2024 yılı şeker pancarı alım fiyatı kota tamamlama primi ile birlikte ton başına 2 bin 375 lira olarak belirlenmiştir. Çiftçilerimize hayırlı olsun." ifadeleri kullanıldı.
Konya Şeker’de 16 polar pancar taban fiyatı 2262 TL /TON, kota tamamlama primi 113 TL /Ton
toplamda 2375 TL / Ton ediyor. Ayrıyeten 16 polar üzeri her bir polar için + 141 TL /Ton ilave ediliyor.
Tüm bu rakamların yanı sıra Konya Şeker, çiftçilerinin ayni ve nakdi avanslarla da destekleyerek tarımda sürdürülebilirliği sağlamaya çalışıyor.