45 Ayrı Ülkeden Mevlana İçin Geldiler!

45 Ayrı Ülkeden Mevlana İçin Geldiler!
 Muhabir
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Hz. Mevlana'nın 750. Vuslat Yıldönümü 7-17 Aralık Şeb-i Arus törenlerine 7 Aralık’tan itibaren 45 ayrı ülkeden turistin katıldığını açıkladı.

“Vuslat Vakti" temasıyla düzenlenen Mevlana'nın 750. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri'nin eksiksiz bir şekilde sürdüğünü ifade eden Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, “Bildiğiniz gibi bu sene Hz. Mevlana'nın Hakk'a Vuslatının 750. yılı. 2023 yılı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yayınlamış olduğu genelge doğrultusunda Mevlana Yılı ilan edildi. Biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak hazırlıklarımızı yaptık. Bakanlığımız ile Konya Büyükşehir Belediyesi bu seneki Şeb-i Arus Törenlerini müşterek yapıyorlar. Tabi bu törenlerin genel koordinasyonunu Konya Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü yürütüyor. Yürütme ve şehirdeki bizzat icrada da Konya İl Kültür Turizm Müdürlüğü vaziyet almıştır” dedi.

120 PROGRAM DOLU DOLU GEÇİYOR

Yaklaşık 120'ye yakın programın koordineli bir şekilde devam ettiğinin altını çizen Yarar, “Hz. Mevlana’yı anma törenleri kapsamında sema programları, konferanslar, türbe önü buluşmaları, selsebil konserleri, sergiler, söyleşiler ve meşkler var. Yani 12 ayrı alanda oluşturulan programlar bir bütünlük içerisinde koordineli bir biçimde devam ediyor. Bu programlardan bir tanesi de dünyaca meşhur, daha doğrusu hem bizim ülkemizde hem de İran'da çok tanınan İrfani Müziğin yani bizdeki Türk Tasavvuf Müziğinin İran'daki karşılığı olan bu alanda meşhur bir isim Alireza Ghorbani’nin ayın 12'sinde konseri oldu. Bugünde ikinci konserini Selçuklu Kongre Merkezi'nde verecek” ifadelerini kullandı.

45 AYRI ÜLKEDEN TURİST AKINI VAR

Mevlana'nın 750. Vuslat Yıldönümü çerçevesinde Şeb-i Arus etkinliklerine katılan ülke sayısını analiz ettirmek için anket çalışması yaptıklarını ifade eden Yarar, “Bir anket çalışması yaptırıyoruz. Bu anket çalışmasını yapan arkadaşlardan aldığımız bilgilere göre 7 Aralık'tan bugüne kadar 45 ayrı ülkeden gelen turiste ulaşmışlar. Bu farklı bir şeydir. Konya hakikaten Şeb-i Arus günlerinde yılın en önemli günlerini yaşamakta, idrak etmekte. Konyalı bunu hak ediyor. Konya gerek belediyelerin yapmış olduğu hizmetlerle, gerekse merkezi hükümetimizin bu şehirde yapmış olduğu yatırımlarla dünden bugüne gelişerek, bugünden de geleceğe bir vizyon oluşturarak hareketini devam ettirmektedir. Ben bu programların programlanmasından uygulamasına kadar bizlere destek veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a, Konya Valisi Vahdettin Özkan’a, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı’ya çok teşekkür ediyorum. Sizlerin de gördüğü gibi insanlar mutlu bir biçimde programları takip ediyorlar” diye konuştu.

KATILIM ÇOK YÜKSEK

Şeb-Arus törenleri kapsamında icra edilen Sema Programlarına katılımın yüksek olduğunu ve salonların doluluk oranını gösteriler başladıktan sonra değerlendirmek gerektiğini vurgulayan Yarar, şunları kaydetti:

“Biz akşam saat 7 civarında iki adet dahi bilet ve davetiye bulamadık. Çok ciddi bir katılım var. Tabi burada bir şeyin altını çizmem lazım. Tam saat 20:00 civarında salona girdiğinizde boş koltukları görebilirsiniz. Ardından da denebilir ki Müdür Bey bize iki koltuk bulamadı mı, davetiye bulamadı mı? İki bilet bulamadı ama salonda bir sürü de boş yer var denebilir. Burada birincisi Biletinial üzerinden biletler alındığı için hangi turun, hangi grubun, hangi seyahat acentasıyla kimlerin geleceğini bizim bilme durumumuz yok. İkincisi gelen turlar akşam programından önce herhangi bir restorana gidip misafirlerine yemek ikram ettikleri için orada gecikmeler oluyor. 20:20'de salona girdiğinizde salonun full dolduğunu görürsünüz. Bazı arkadaşlarımız tam 20:00'de içeriye giriyorlar salon boş olunca bize davetiye bilet yok dediler ama salon boş diyorlar. İyi de dışarıda yüzlerce insan kuyrukta bekliyor. Değerlendirme yaparken hassasiyet içerisinde olmamız lazım. Bu insanlar gerçekten emek gösteriyorlar. Sizlerin de hakikaten basın noktasında ciddi emekleriniz var. Ben hem basın mensuplarımızın emeklerini saygıyla karşılıyor, teşekkür ediyorum hem de buranın temizliğinden tutun da teknik alanlarına kadar diğer idari noktadaki bütün çalışan insanımıza, mesai arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum”

-Büşra GÜLTAŞ