19. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali Kapılarını Açtı

19. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali Kapılarını Açtı
Kültür ve Turizm Bakanlığının beş şehirde gerçekleştireceği Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamına alınan "19. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali", İspanyol müzisyen Jordi Savall konseriyle başladı

Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 815. doğum yılı etkinlikleri bünyesinde Selçuklu Kongre Merkezi'nde düzenlenen ve 30 Eylül'e kadar devam edecek festivalin açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdür Vekili Ömer Faruk Belviranlı, Konya'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

GÜZİDE TOPRAKLARDAYIZ

Birlik ve beraberliğe vurgu yapan Belviranlı, “Üzerinde bulunduğumuz bu güzide topraklar bünyesinde barındırdığı tüm kültürel, tarihi, içtimai sanatsal ve insani unsurlarıyla, evrensel haslet, fazilet ve meziyetin mukaddes yurdu ve sarsılmaz teminatı olmuştur. Birlikte inşa ettiğimiz bu güçlü medeniyet mefkuresinin ana eksenini, Kur'an-ı Kerim'de bildirilen ilahi emirler, Hazreti Peygamberimizin örnek sünneti ve mübarek yolunun temsilcileri olan alim ve mutasavvıfların eliyle bizlere ulaşan İslam tasavvufu teşkil eder. Bu benzersiz mefkureyi sinesinden çıkardığı sanatkar ve musikişinasların eserleri vasıtasıyla icra ve ihya etmek için bugün sizlerle birlikteyiz" ifadesini kullandı.

KÜLTÜRLERİN BULUŞMA

NOKTASI KONYA

Konya’nın ev sahipliği yaptığı uygarlıkların izlerinin hüküm sürdüğüne değinen Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Uzbaş, “Çatalhöyük’ten bugüne şehir yaşamını on bin yıldır sürdüren Konya, tarih boyunca kültürlerin buluşma noktası oldu. Kadim şehrimiz Hititler’den Osmanlı imparatorluğuna kadar pek çok medeniyete ev sahipliği Anadolu Selçuklu Devleti’ne ise 200 yıl boyunca başkentlik yapmıştır. Bugün Konya’mızın dört bir yanında ve her sokağında ev sahipliği yaptığı bu uygarlıkların köklü izleri hüküm sürüyor. Bu tarihi birikim aynı zamanda şehrimize eşsiz bir kültürel miras da bıraktı. Bizler bu değerli mirasa sahip çıkmayı ve daha da zenginleştirmeyi en önemli vazifemiz addediyoruz. Konya uluslararası müzik festivali üstlendiğimiz bu tarihi sorumluluğa en güzel şekilde katkı sunarak Konya’mızı bugün bir kez daha farklı kültürlerin buluşma noktası haline getirdi” şeklinde konuştu.

FARKLI ÜLKELERDEN

İNSANLAR BİR ARADA

Programdan memnun kaldığını söyleyen Muhammed Arif, “Tanzanya’dan geldim. Uluslararası Mevlana İmam Hatip Lisesi 10. Sınıf öğrencisiyim. Güzel bir programdı böyle bir programa ilk defa katılıyorum. Farklı ülkelerden insanların bir araya gelmesi çok güzel. Jordi Savall’i ilk defa dinledim onu dinlemek ve bu atmosfer bize çok iyi geldi. Bu tarz programların devamlı olmasını isterim düzenleyenlere teşekkür ederim” dedi.

PROGRAM ÇOK GÜZELDİ

Okul için Konya’ya gelen Abdullah, “İki yıldır Konya’dayım okul için Kenya’dan geldim. Uluslararası Mevlana İmam Hatip Lisesi’nde okuyorum. Konya’da bu tarz programların olması çok güzel hem insanlar bir araya geliyor hem de farklı kültürlerle tanışmış oluyorlar. Bugünkü program çok güzeldi sürekli böyle programlar yapılmalı bence” ifadelerini kullandı. Festivalde bugün Azerbaycan'dan Teyyub Aslanov, 25 Eylül'de Türkiye'den Tasavvuf, İrfan ve Meydan Meşkleri Topluluğu, 26 Eylül'de Almanya'dan Pera Ensemble, 27 Eylül'de Özbekistan'dan Adolat Ismoilova, 28 Eylül'de Hindistan'dan Dhruv Sangar, 29 Eylül'de Türkiye'den Cengiz Özkan ve 30 Eylül'de İran'dan Hesameddin Seraj konser verecek. •Betül Akçadaşoğlu