10 Yıldır Çektiği Artrit’le Savaşmayı Öğrendi

10 Yıldır Çektiği Artrit’le Savaşmayı Öğrendi
Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi’nde romatizma ve kas-iskelet sistemi hastalıkları hakkındaki farkındalığı arttırmak amacıyla 12 Ekim Dünya Artrit Günü kutlandı.

1996’dan beri tüm dünyada romatizma ve kas-iskelet sistemi hastalıkları hakkındaki farkındalığı arttırmak amacıyla 12 Ekim Dünya Artrit Günü kutlanıyor. Tüm yaşlarda ve her iki cinsiyette görülebilen hastalıkta erken teşhis hayat kurtarıyor. Romatoloji Bilim Dalı İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Adem Küçük, hastalık hakkında gazetemize konuştu.

YAŞAM KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR

Artrit tanısının koyulması ile birlikte 5 yıldır tedavi gören hasta Necla Sarıkaya, ağrılarının dineceği ve sağlığına kavuşacağı günü iple çekiyor. Sarıkaya, "Hastalığım 10 yıl önce şiddetli ağrılarla başladı. Önce omzumda vardı şimdi bütün vücudumda var. Üç aydır ellerimde yoğun bir şekilde var hiç geçmedi. Son üç yıldır yorgun, bitkin, halsiz bir haldeyim yaşam kalitem düştü. Yaşamayan anlayamaz. Beş yıldır Adem hocanın hastasıyım daha önce de hastanede yattım. Beş yıldır belli aralıklarla yatıyorum bundan önceki yatışım ramazan bayramından sonraydı. O yatışımdan sonra taburcu olduğumda yine kötüleştim bir bardak su bile içemiyordum. Lavaboya gidemiyordum. Şiddetli ağrılar yine vardı. Bizim ailede sadece ben de çıktı. Her ay bir tane iğne vuruluyor, her gün serum veriliyor. İlaç kontrolüm yapılıyor. Buraya yatınca daha iyi oluyorum. Adem hocamın tedavisiyle inşallah bitecek. Hastalığımla savaşmayı öğrendim. Hastalığıma iyi gelecek şeyler yapmaya çalışıyorum" dedi.

TÜM YAŞLARDA GÖRÜLEBİLİR

Hastalık hakkında bilgi veren Prof. Dr. Adem Küçük, “Artrit, eklemlerin iltihaplanmasına denir. Mafsallarda ısı artışı, kızarıklık, şişlik, fonksiyon kaybı ve ağrı olması ile karakterizedir. Özellikle sabahları eklemlerde tutukluğa neden olur. Her iki cinsiyet ve tüm yaşlarda görülebilir. Virüs, travma, kanser, romatizmal hastalıklar gibi pek çok sebebi vardır. Halk arasında artrit yapan romatizmal hastalıklar içinde en çok bilineni romatoid artrit olmasına rağmen behçet, ailesel akdeniz ateşi, lupus, sedef romatizması (psoriatik artrik), damar iltihabı (vaskülit), sarkoidozis, gut ve akut romatizmal ateş gibi pek çok nedende sayılabilir.

Tanıda idrar tetkiki, romatoid faktör, antinükleer antikor, sedimentasyon, creaktif protein, ANCA, karaciğer testleri, böbrek tahlilleri gibi kan testleri yanında röntgen, tomografi, ultrason ve manyetik rezonans gibi görüntüleme yöntemlerinden de yararlanılabilir. Artritle seyreden hastalıklarda sadece eklemler etkilenmez. Aynı zamanda akciğer, cilt, göz, beyin, sinir, böbrek gibi organlar da tutulabilir. Pek çok farklı hastalıkla ayırıcı tanıya girer. Örneğin kanserin ilk belirtisi eklemde şişlik yani artrit olabilir.“ Dünya Artrit Günü “ vesilesiyle farkındalığı artırmak istedik. Hastalarımıza şifa dileriz” şeklinde konuştu.

• Betül Akçadaşoğlu