Zeytinin acı aroması nasıl çıkar? Bu teknikle zeytinin acısı anında geçiyor

Zeytinin acı aroması nasıl çıkar? Bu teknikle zeytinin acısı anında geçiyor
Zeytin acı olduysa üzülmeyin. Bu teknikle zeytinin acısı anında geçiyor

Zeytin, genellikle tüketilen bir meyve olmasına rağmen bazı durumlarda acı bir tat alabilir. Zeytinin neden acı olabileceği konusunda birkaç farklı faktör bulunmaktadır.

Bunlardan ilki, zeytinin hasat edildiği zamandır. Zeytinlerin olgunlaşma süreci tamamlanmadan erken hasat edilmesi durumunda, içerdikleri oleuropein adlı bileşenin seviyesi yüksek olabilir. Bu da zeytinin acı bir tat almasına neden olabilir.


Ayrıca, zeytinlerin doğal olarak acı olmasına sebep olan bir diğer faktör de işleme sürecidir.

İşte zeytinin acı olmaması için bilmeniz gerekenler

TUZLU SUü

Karar.com sitesindeki bilgilere göre; Zeytin acılığını gidermek için uygulayabileceğiniz iki farklı yöntem bulunuyor. Bu yöntemlerden en etkilisin tabii ki de tuzlu su yöntemidir. Zeytinlerinizi tuzlu su içerisinde bekleterek acılığını azaltabilir hatta ortadan kaldırabilirsiniz. Bu işlem sırasında suyu zaman zaman değiştirmeniz gerekiyor

SUDA BEKLETME

Uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem ise suda bekletme yöntemidir. Zeytinleri bir kap içerisine koyduktan sonra üzerine geçecek kadar su ekleyiniz. Suyu düzenli aralıklarla değiştirerek zeytinin acılığını ortadan kaldırabilirsiniz.

Zeytin yapımı için gerekli malzemeler:

1 kg İçin:

1 kg mor renkte henüz tam siyaha dönmeyen zeytin

1 çay bardağı sıvı yağ

1 çay bardağından 1 parmak eksik kaya tuzu

1 Türk kahvesi fincanı üzüm sirkesi

1 çay kaşığı toz şeker

Sofralık zeytin yapmak için içerisindeki zedelenmiş ya da hastalıklı olanları ayırmanız gerekiyor.

ADIM ADIM ZEYTİN KURMA İŞLEMİ

İyice yıkadığınız zeytinleri su içerisinde bekleterek ilaç kalıntılarının giderilmesini sağlayınız.

Yıkadığınız zeytinleri plastik turşu bidonu veya geniş ağızlı bir pet şişenin içerisine doldurunuz.

Burada çok sıkışık olmamasına dikkat ediniz.

Zeytinlerin üzerine (1 kg için) ayçiçek yağı, kaya tuzu, üzüm sirkesi ve toz şeker eklenmelidir.

Sıkıca kapattınız bidonun ağzına çalkaladıktan sonra yan yatırıp geri eski haline getiriniz.

Oda sıcaklığındaki bidonları köşede beklettikten sonra fermantasyon süreci başlamış oluyor.

Zeytinlerin olgunlaşma işlemi 1-1,5 ay kadar sürmektedir.

Her gün düzenli olarak sağlama işlemi yaparak 3 ay sonra zeytinlerinizi yemeye hazır bulabilirsiniz.

Kaynak: