Yeni Dönem Hastalık! Gençler Ve Çocuklar Kıskaca Girdi!

Yeni Dönem Hastalık! Gençler Ve Çocuklar Kıskaca Girdi!
 İnternet Editörü
Sosyal medyanın bütün yaş grupları arasında kullanıldığı bir dönem yaşanıyor. Facebook, Instagram, Twitter, TikTok... 7’den 70’e herkes her gün, günün belli bir bölümünü bu sosyal medya uygulamalarında geçiriyor. Geçirilen bu zaman gençleri nasıl...

Sosyal medyanın bütün yaş grupları arasında kullanıldığı bir dönem yaşanıyor. Facebook, Instagram, Twitter, TikTok... 7’den 70’e herkes her gün, günün belli bir bölümünü bu sosyal medya uygulamalarında geçiriyor. Geçirilen bu zaman gençleri nasıl etkiliyor sorusu pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Uzmanlar pandemi süreci ile sosyal medyaya gençlerin ilgisinin arttığını ifade ediyor.

Aile Danışmanı Özlem Bilgi, konuya ilişkin açıklamalarda bulunarak sosyal medyanın hafife alınacağı bir dönemde olunmadığını açıkladı. Bilgi, “Aslında son zamanlarda çocuklarımızı ve gençlerimizin sosyal medyaya yönelmesine şaşırmamak gerekiyor. Çünkü çocuklarımızı bizler teknolojinin eline pandemi döneminde bıraktık. Online eğitimler, eğlenceli videolar ve evde yapılacak maksimum aktiviteler insanları teknoloji ile karşı karşıya bıraktı” ifadelerini kullandı.

GENÇLERİN/ÇOCUKLARIN SOSYAL

MEDYAYA İLGİSİ NEDEN ARTTI?

Çocukların ve gençlerin sosyal medyaya neden ilgisi arttığını açıklayan Aile Danışmanı Özlem Bilgi, “Aslında son zamanlarda çocuklarımızı ve gençlerimizin sosyal medyaya yönelmesine şaşırmamak gerekiyor. Çünkü çocuklarımızı bizler teknolojinin eline pandemi döneminde bıraktık. Online eğitimler, eğlenceli videolar ve evde yapılacak maksimum aktiviteler insanları teknoloji ile karşı karşıya bıraktı. Çocuklarımız 08:00-17:00 saatleri arasında teknoloji ile hemhal oldu. Bu durum tablet ve telefon kullanımını yaş oranı olarak düşürdü. Pandemi süresinde sadece çocuklar değil bütün yaş grupları bir fiil sosyal medyada yaşadı. Sabah yapılan ekmekler paylaşıldı, akşam sağlıklı akşam yemeği menüleri paylaşıldı…” şeklinde konuştu.

YENİ DÖNEM HASTALIK: SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞI

Yeni dönem hastalığının sosyal medya bağımlılığı olduğunun altını çizen Özlem Bilgi, “Bizler online etkileşimler ile bambaşka hastalığa yakalandık. Pandemi sürecinde eğitim alan çocuklarımızın birçoğunda göz sorunları meydana geldi. Online eğitim sürecinde eğitim alan çocuklarımızda ne kadar üzerine düşülürse düşülsün eğitim alanında fiziki ortam sağlanamadığı için eksiklikler olduğunu düşünüyorum. Sağlanan olanaklar çocuklarımızın tablet-telefon kullanım sürelerini arttırarak sosyal medyaya girişlerini sağladı diyebiliriz” diye konuştu.

‘MEDYA OKURYAZARLIĞI

DERS OLARAK VERİLMELİ’

Medya okuryazarlığının küçük yaşta eğitim olarak verilmesi gerektiğini vurgulayan Bilgi, “Sosyal medya ergen çocuklar için gerçek yaşamdan daha fazla vakit geçirdikleri, sorunları görmezden gelmek, sorumlulukları ertelemek, akranlarından dışlanmamak için kullandıkları bir alan haline geldi. Öyle ki sosyal medyada var olmayan ya da yeterince paylaşım yapmayan ergen olarak adlandırdığımız kesim kimi zaman kendilerini dışlanmış hissediyor. Bu durum bakıldığı zaman çocuklarımızda büyük eksiklikler meydana getiriyor. Dijital mecranın avantajlar sunması kadar birçok risk ve tehlikeyi de barındır hale geldi. Bu kapsamda medya okuryazarlığı eğitimleri kesinlikle müfredatlarda yerini alması gerekir. Gençlerimiz için bağımlılık haline gelen sosyal medyanın sağlıklı kullanımı öğretilerek faydalı hale getirilmesi gerekmektedir” dedi.

Kaynak:Konya'nın Sesi