Uzun ömürlü oldukları bilinen kargalarla ilgili çarpıcı gerçek ortaya çıktı

Uzun ömürlü oldukları bilinen kargalarla ilgili çarpıcı gerçek ortaya çıktı
Kargalarla ilgili herkesi şaşırtan gerçek

Kargaların uzun ömürlü oldukları bilinen bir gerçek olarak kabul edilirken, son zamanlarda yapılan araştırmalar bu konuda çarpıcı bir bulguya ulaştı. Bilim insanları, kargaların yaşamlarının insanların öngördüğünden çok daha uzun olduğunu ortaya koydu.

Yapılan gözlemler ve araştırmalar sonucunda kargaların ortalama olarak 60 ila 90 yıl arasında yaşayabildiği belirlendi. Bu süre insanların bilinenin çok üzerinde bir yaşam süresi olduğunu gösteriyor. Kargaların uzun ömürlü olmalarının arkasındaki nedenler ise henüz tam olarak anlaşılamamış olsa da, beslenme alışkanlıkları, zekaları ve adaptasyon yetenekleri bu konuda etkili olabilir.

Kargaların sesli olarak sayı sayabildiği ortaya çıktı

Daha önce maymun, şempanze, sıçan ve tavuk gibi bazı hayvanların farklı miktarlardaki şeyleri ayırt edebildiği, bal arılarının sayı algısı olduğu ve kargalarınsa sayma sayılarının yanı sıra sıfırı da kavrayabildiği tespit edilmişti. Öte yandan bundan farklı olan, sayıyı sesle ifade etme becerisinin insanlara özgü olduğu düşünülüyordu.

Sayı saymayı öğrenme sürecinde nesnelerin çıkarılan sesle sayıldığı bir süreçten geçiliyor. Örneğin küçük bir çocuk üç tane elmayı sayarken "bir, iki, üç" değil; "bir, bir, bir" veya "üç, on, beş" diye sayabiliyor. Üç elma olduğunu anlamalarına karşın bunu "üç" diye soyut bir şekilde ifade etme becerisine henüz sahip olmuyorlar.

Science adlı hakemli dergide yayımlanan araştırmada leş kargası türünün de bu şekilde sayabildiği tespit edildi.

Kaynak:Haber Merkezi