Tencerenin dibine konulduğunda sarmaya lezzet katıyormuş! Mutlaka eklemelisiniz

Tencerenin dibine konulduğunda sarmaya lezzet katıyormuş! Mutlaka eklemelisiniz
Lezzetli sarma pişirmek için bu teknikleri aklınızda bulundurmalısınız. Bu teknikle hazırlanan sarmalar çok daha lezzetli oluyor

Tencereye eklenen kemiklerin, sarma yemeğine eşsiz bir lezzet kattığı bilinen bir gerçektir. Bu nedenle, sarma yaparken tencerenin dibine kemikleri eklemek oldukça önemlidir. Kemikler, sarma dolmasının daha lezzetli ve doyurucu olmasını sağlar.

Tencereye eklenen kemikler, pişme sürecinde et suyunun lezzetini arttırarak, sarmaya zengin bir aroma kazandırır. Ayrıca kemiklerin içerisinde bulunan kollajen, sarmaya kıvam ve lezzet kazandırır. Bu nedenle, sarma yaparken tencere dibine eklenen kemikler, yemeğin lezzetini tam anlamıyla ortaya çıkarır.


Sarma yaparken tencere dibine eklenen kemikler, yemeğin besin değerini de arttırır. Kemiklerin içerisinde bulunan mineraller, sarma dolmasının besleyici özelliğini arttırır. Aynı zamanda kemiklerin içerisinde bulunan kalsiyum ve diğer mineraller, vücut için oldukça faydalıdır.

YAPRAK SARMA TARİFİ

Zeytinyağlı yaprak sarma malzemeler:

2- 3 adet kuru soğan
1 su bardağı pirinç
100 çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı nane
1 çay kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 domates rendesi
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 bardak Kaynamış su
3-4 dal maydanoz

Zeytinyağlı yaprak sarmanın üstü için sos:

500 ml su
Yarım limon suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker

Zeytinyağlı yaprak sarma yapılışı:

Ben taze yaprakla yaptım Siz salamura yaprakla yapacaksınız en az 3-4 saat ılık suda bekletip bol su ile yıkamanız gerekecektir
Taze yaprak kullanıyorsanız, kaynar Suya batırıp yapraklar sarana kadar haşlayabilirsiniz.
Sonra bir süzgeç yardımı ile yaprakların süzülmesini sağlayalım.
Pirinçleri, limonlu ve tuzlu suda 15-20 dakika kadar bekletelim, devamında süzerek, akan su altında iyice yıkayalım pirinçler süzüle dursunlar.
Soğanları yemeklik soğan şeklinde doğrayalım.
Tenceremize zeytinyağını alalım. Soğanlar, kuş üzümlerini, fıstıkları ve yağı ekleyip hep birlikte kavurma işlemine geçelim ve en son toz şekeri toz şekeri de ilave edelim. Şeker katınca soğanlar daha lezzetli olur. Fıstıkların rengi pembeleşinceye kadar hepsini birlikte kavurmaya başlayalım.
Bu harcın içine pirinçlerimizi ilave edelim ve tüm malzemeyi 4-5 dakika kadar, orta ateşte sürekli karıştırarak kavurmaya devam edelim.
Pirinçler ve malzemelerimiz hep birlikte kavrulduktan sonra tarçını, yenibaharı ve naneyi ilave edelim. Bu şekilde 2-3 dakikada daha kavurma işlemine devam edelim.
Bu aşamada içine 1 adet domates rendesini katalım. 1-2 dakika domateslerle bu şekilde kavuralım.
Pirinci ölçtüğümüz bardakla bir buçuk su bardağı kaynamış suyumuzu, tuzu ve karabiberi de tenceremize ilave edelim. Pilavımızı kısık ateşte pişirelim.
İç harcımız hazır. Şimdi üzerine maydanozları ekleyelim. Pilavımızı güzelce karıştıralım. Demlenmesi için tenceremizi bir kenara alalım. Soğusun.
Dolma harcımız sarılacak kıvama geldi ve soğudu. Harcımızı bir kaşık yardımı ile güzelce karıştıralım.
Yaprak sarmalarımızın önceden saplarını dipten kopartalım, tek tek ayırarak sarmaya hazır hale getirelim.
Tezgâhımızın üzerine bir tabak alalım yaprakları açalım içine 1 yemek kaşığı kadar hazırladığımız harçtan koyalım. Sigara böreği sarar gibi saralım. Dolmaların kalınlığı size bağlı ister ince, ister kalın şekilde sarabilirsiniz.
Tencerenin dibine, bir sıra asma yapraklarını dizelim.
Üzerine sardığımız zeytinyağlı sarmalarımızı, güzelce dizelim. Üzerine bir tutam tuz atalım.
Su, şeker, limon ve zeytinyağı ile hazırladığımız pişirme suyunu, dolmaların üzerine yavaş yavaş dökelim
Zeytinyağlı sarmaların üzerine bir tabağı ters çevirerek koyalım. Bu işlem dolmaların yukarı çıkmasını engeller.
Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını da iyice kısalım. Suyunu çekene kadar ağır ağır pişirelim.
Sarmalarımız piştikten sonra tezgâha alıp, soğumaya bırakalım ve servis tabağına alalım.
Afiyet olsun...


Püf noktası:

Bu tarifi lahana dolmalarınızı için de kullanabilirsiniz
Zeytinyağlı sarmalar içi bol ve ince olursa daha güzel olur.

Kaynak: