Sönmeyen börek pişirmenin püf noktası; Konyalı börekçilerin 20 yıldır uyguladığı tüyo

Sönmeyen börek pişirmenin püf  noktası; Konyalı börekçilerin 20 yıldır uyguladığı tüyo
Pişirdiğiniz börek sönüyorsa bu teknikten sonra asla sönmeyecek. İşte Konyalı börekçilerin sır yöntemi

Börek pişirmek bir sanattır ve herkesin bildiği gibi, lezzetli bir börek yapmak için dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktası vardır. Ancak, Konyalı börekçilerin yıllardır kullandığı ve böreğin asla sönmeyeceği bir yöntemleri vardır. Bu yazıda, sönmeyen börek pişirmenin püf noktasını paylaşacağız ve bu teknikleri uygulayarak siz de enfes bir börek yapabileceksiniz.

Peynirli Börek Malzemeleri


1 şişe sade maden suyu (300 ml)
¾ su bardağı süt
¾ su bardağı yoğurt
½ su bardağı sıvı yağ
1 tane yumurta
İç harcı ve börek için malzemeler:

300 gram ufalanmış beyaz peynir (Ezine kullanabilirsiniz daha lezzetli oluyor)
100 gram kadar rendelenmiş mihaliç peyniri
5 adet taze günlük yufka

Böreğin üzeri için:

1 adet yumurta
1 yemek kaşığı susam
1 yemek kaşığı çörek otu

Peynirli Börek Nasıl Yapılır?

Yapılış-1

Peynirli börek yapımı için öncelikle sosumuzu hazırlayalım.
Börek sosu için maden suyu, yoğurt, süt, sıvı yağ ve 1 tane yumurtayı karıştırma kabına alalım ve güzelce çırpalım. Çırptığımız börek sosumuz bir kenarda bekleyebilir.
Böreği pişireceğimiz tepsimizi sıvı yağ ve tereyağı ile güzelce yağlayalım. Üzerine 1 yufkayı serelim ve kenarlarını düzeltelim.
Ardından diğer yufkamızı alalım ve büyük parçalar halinde bölelim. Tepsiye serdiğimiz yufkanın üzerine serelim.
Kenarda beklettiğimiz sosumuzu kepçe veya kaşık yardımıyla yufkaların üzerine serelim.
Hazırladığımız peynir harcını da bu sosun üzerine güzelce serpelim.
Elinizde son 1 adet yufka kalana kadar yufkaları serip sos dökelim ve peynir serpelim.
Her börek katmanı için yarım yufka, börek sosu ve 2 kaşık peynir iç harcını kullanalım.
Elimizde kalan son yufkamızı tepsiye yaymadan önce tepsinin kenarlarından sarkan yufkamızı içeriye doğru katlayalım.
Kalan sostan sürelim.
Kalan 1 adet yufkayı da tepsiye serelim ve kenarlarını güzelce kıvırarak kapatalım.
Sos kabında kalan sosunuzun tamamını böreğin üzerine sürmek için içerisine 1 adet yumurta kıralım.
Yumurta fırçası yardımıyla her yere eşit şekilde sosumuzu sürelim.
Susam ve çörekotunu serpelim. Dilerseniz sade susam ya da çörekotu kullanabilirsiniz.
Böreğin sosu çekmesi için yaklaşık 15 dakika dinlendirelim.
Ardından Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-40 dakika kadar pişirelim.
Böreğiniz maden suyu sebebiyle kabaracaktır.
Böreğin üzeri pişene kadar fırından almayalım. Kızaran böreğiniz artık pişmiş demektir. Fırından alarak ilk sıcaklığı çıktığında servis edelim.
Afiyet olsun!

Kaynak: Haberturk.com, Youtube.com

Kaynak: