Patatesin filizlenmesini durduran öneri! Aylarca taze kalması için deneyin

Patatesin filizlenmesini durduran öneri! Aylarca taze kalması için deneyin
Market veya pazardan satın aldığınız patates çabuk filizleniyorsa bu öneriler işinize yarayacak

Patates, dünya genelinde en yaygın tüketilen sebzelerden biridir ve birçok farklı yemek tarifinde kullanılır. Ancak, patatesin filizlenmesi durumu bazı insanlar için endişe verici olabilir. Bu durumun nedenleri ve filizlenmiş patatesin potansiyel zararları hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.

Patates neden filizlenir?

Patatesler, depolama koşullarına bağlı olarak filizlenmeye eğilimlidir. Patateslerin filizlenmesinin ana nedeni, depolama sırasında ortamın sıcaklığı ve neminin uygun olmamasıdır. Bu koşullar altında, patateslerde bulunan gözlerden sürgünler çıkar ve filizlenmeye başlar. Ayrıca, filizlenmeye eğilimli olan patates çeşitleri de bulunmaktadır.

Filizlenmiş patates neden zararlıdır?

Filizlenmiş patateslerin tüketilmesi potansiyel sağlık riskleri taşıyabilir. Filizlenmiş patateslerdeki solanin adlı bir kimyasal, insan sağlığı için zararlı olabilir. Solanin, baş ağrısı, mide bulantısı, ishal, kalp atışlarında artış gibi semptomlara neden olabilir. Ayrıca, solanin aşırı miktarda tüketildiğinde ciddi zehirlenmelere yol açabilir.

Patatesin filizlenmemesi için öneri

Patateslerin filizlenmesini önlemek için patatesin bulunduğu ortama, kaba ya
da dolaba nem alımını sağlayan tuz, gazete kâğıdı, pirinç, karbonat gibi
malzemeler bırakabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde de filizlenmeleri bir nebze
engelleyebilirsiniz.

Market ya da pazar alışverişi sırasında patatesleri taşımak için poşetlerden
yararlanırız; ancak alışveriş sonrasında ilk yapmamız gereken, patatesleri bu
poşetlerden kurtarmak olmalıdır. Çünkü patatesleri bir poşette muhafaza
etmeye çalışırsanız nemli bir ortamın zeminini hazırlamış olur ve patateslerin
filizlenmesine neden olursunuz. Saklama aşaması için poşet yerine kutu, sepet
ya da tepsi içi tercih ederseniz filizlenmeleri engelleyebilirsiniz.

Kaynak: